Helyben-Rendben! – A fiatalok helyben tartása az egyik legfontosabb feladat

Helyben-Rendben! – A fiatalok helyben tartása az egyik legfontosabb feladat

Nagyon fontos a munkahelyteremtés, illetve a lakhatás biztosítása is.

Nem röghöz akarják kötni a fiatalokat, hanem olyan feltételeket szeretnének teremteni, ami lehetővé teszi, hogy legyen hová és legyen miért visszatérniük Magyarországra. A kormány célja, hogy 2030-ra hazánk Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon, és ahhoz, hogy ezt elérjük, szükség van a fiatalokra. Ez volt a legfőbb témája annak a műhelybeszélgetésnek, amelyben a térségi és helyi humán fejlesztési lehetőségeket, elsősorban a fiatalok helyben boldogulásának témakörét helyezték előtérbe. Bemutatták és megvitatták azokat a fejlesztési ötleteket, elképzeléseket, amelyek segíthetik a fiatal munkaerő helyben tartását, a helyi gazdaság közösségi és humán alapú fellendítését.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Együtt Európáért Alapítvány „Helyben-Rendben! 2030 – Együtt a fiatalok helyben boldogulásáért” címmel humán szakterületen dolgozó, közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek részére műhelybeszélgetést hívott össze.

Munkahely és lakhatás

A rendezvényen elhangzott: az az egyik legfontosabb feladatuk, hogy megteremtsék a feltételeit annak, hogy a fiatalok a tanulmányaikat befejezve visszatérjenek és itt telepedjenek le, itt alapítsanak családot. Ehhez nagyon fontos a munkahelyteremtés, illetve a lakhatás biztosítása is.

„Ez egy nagyon nagy és összetett feladat, a legfontosabb része, hogy munkahelyek is legyenek, amelyet 2019 novemberében határoztunk meg egy közgyűlési rendeletben is. Ez azt segíti, hogy színvonalas, munkahelyteremtő beruházásokat segítsünk ide, annak érdekében, hogy a helyi munkavállalóknak legyen lehetőségük itt dolgozni, kiemelten a fiataloknak. Tudjuk azt, hogy Nyíregyházát legalább fél évszázada sújtja az elvándorlás, elmennek tanulni, majd nem jönnek vissza. Nyíregyháza visszavár programunk is több éve fut, ami a lakásvásárlást segíti, de itt a Helló Nyíregyháza, az ifjúsági parlament, a diák-polgármesteri iroda, ez a szociális ellátásokban és a kulturális programokban is megjelenik, számtalan olyan terület van, amely ezt célozza” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere.

Hívó szó a fiataloknak

A rendezvény egy országos program keretében valósult meg, amely részeként a megyében működő szervezeteknek mutatnak példát annak érdekében, hogy az elvándorló fiatalokat visszacsalogassák szülővárosukba.

Van három nagyon jó gyakorlat, amit elkezdtünk, az egyik, hogy podcast csatornát üzemeltetünk, videóval ellátott, fiataloknak szóló tartalmakat juttatunk el, és kiemelünk olyan ismert fiatal vállalkozókat, sportolókat, ismert embereket, akik például szolgálhatnak, hogy „nézzétek, nekik sikerült, nem kell elutazni vagy külföldre menni, hogy boldoguljon az ember, mert ezt helyben is meg lehet tenni, ahogy a gazdaság fejlődik. E-learning platformot is fejlesztünk, amelyben helyi értékeket mutatunk meg, ezzel a helyben maradásra sarkallva a fiatalokat, illetve egy transzfer méter nevű alkalmazásunk is van, amely a transzferköltségeket mutatja be Budapestre, vagy öt népszerű külföldi országba. A lényeg az, hogy ezekkel a transzferköltségekkel szembesítsük őket” – részletezte Erdős Szabolcs alapító, Együtt Európáért Alapítvány.

Nem röghöz kötés

Rácz Zsófia a konferencián elmondta, nem röghöz akarják kötni a fiatalokat, hanem olyan feltételeket szeretnének teremteni, ami lehetővé teszi, hogy legyen hová és legyen miért visszatérniük Magyarországra. A kormány célja, hogy 2030-ra hazánk Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon, és ahhoz, hogy ezt elérjük, szükség van a fiatalokra – fogalmazott a miniszteri biztos.

„Egy fiatal mindig szeretné felfedezni a világot, és ezzel nincs is probléma. Nem egy röghöz kötést szeretnénk elérni, hanem azt, hogy kialakuljon egy olyan identitás alapú közösséghez kötődés, ami azt eredményezi, hogy felelősséget éreznek a településük iránt, és azt eredményezi, hogyha el is mennek nagyobb városokba, akkor lesz egy hívó szó bennük, ami haza fogja őket hívni, és azt a tudást, amit megszereztek külföldön, Budapesten, vagy más nagyvárosban, azt például itt, Nyíregyházán fektetik be. Azt szeretnénk, ha nem öregednének el a települések, hanem mindig lennének fiatalok, akik felelősen tesznek a városaikért” – mondta Rácz Zsófia miniszteri biztos.

A miniszteri biztos hozzátette, a munkavállalás a legfőbb hívó szó, de emellett a lakóhely, a lakhatás kérdése, valamint a szórakozás és a kikapcsolódás is majdnem ugyanilyen fontos. Éppen ezért van szükség ifjúsági házakra és közösségi terekre minden településen, ahol a fiatalok találkozhatnak egymással és közösen szórakozhatnak – hangsúlyozta Rácz Zsófia.

Szerző: Fehér Attila

#kapcsolódó

Szemeteseket rongáltak a Kodály Zoltán Általános Iskola előtt

Szemeteseket rongáltak a Kodály Zoltán...

Ismeretlen tettes vagy tettesek szemetes szelencéket rongáltak meg a Kodály...

Rossz fát tesz a tűzre? Kéménytűz lehet a vége

Rossz fát tesz a tűzre? Kéménytűz lehet...

A kéménytüzek veszélyeire hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.