Komoly viharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Komoly viharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

100 km/órás szél és golflabda méretű jégeső is lehet.

Szerdán tetőzik az idei második hőhullám, majd heves záporokkal, zivatarokkal egy nagyon lassan mozgó frontrendszer helyeződik fölénk. Ez is csak átmenetileg mérsékli a meleget: péntektől – miközben szárazra fordul az idő – újra jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, hétvégén visszatér a hőség.

A fátyolfelhők mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre, de ezzel együtt is sok (szűrt) napsütésre van kilátás – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Fotó: met.hu)

Napközben elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, késő délutántól, estétől viszont – nagyobb valószínűséggel az ország északi felében – megnő a záporok, zivatarok esélye. Heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökéssel. Megélénkül a délies szél.

(Fotó: met.hu)

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30, 37 fok között, az északkeleti megyékben kevéssel 30 fok alatt valószínű. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Estére erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és záporok, zivatarok – nagyobb eséllyel az ország északi felén – több hullámban várhatóak. A zivatarok rendszerré szerveződhetnek, és heves kísérőjelenségekre is számíthatunk.

(Fotó: met.hu)

A szél csak zivatarok mentén erősödhet meg, de a heves cellákat szélvihar is kísérheti. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16 és 23 fok között alakul.


Kora délutánig helyenként előfordulhat már dörgés, villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatók. Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak, majd várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre.

(Fotó: met.hu)

Késő estére a zivatarok fokozatosan a keleti országrészre is átterjedhetnek. A legintenzívebb cellákat nagy méretű (2–4, de akár több mint 5 cm átmérőjű) jégeső, szélvihar (80–100 kilométer/órás, de akár több mint 100 kilométer/órás), illetve felhőszakadás (körülbelül 20–40, néhol akár >50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség) kísérheti, legnagyobb valószínűséggel az ország északi felén.

#kapcsolódó

Az OPUS TITÁSZ átveszi az E.ON ügyfélszolgálati feladatait

Az OPUS TITÁSZ átveszi az E.ON ügyfélszolgálati...

2023. október 1-től az OPUS TITÁSZ Zrt. látja el a hálózati ügyekkel kapcsolatos...