Történelmi jelentőségű fejlesztési forráshoz jutott a Nyíregyházi Ipari Park, ami megnyitja a lehetőséget új befektetések előtt

Történelmi jelentőségű fejlesztési forráshoz jutott a Nyíregyházi Ipari Park, ami megnyitja a lehetőséget új befektetések előtt

Soha nem látott mértékű kormányzati támogatásban részesült Nyíregyháza.

Több ütemben majdnem 138 milliárd forint érkezik az ipari park infrastruktúrájának teljes körű megteremtéséhez. A múlt héten megjelent kormányrendelet részletezi a fejlesztések körét, de ami a legfontosabb: mindez teret nyit egy nagyobb beruházássorozatnak is.

Csaknem 138 milliárd forint érkezik

Csaknem 138 milliárd forint érkezik több részletben a Nyíregyházi Ipari Park fejlesztésére. A közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ebből több, a területhez kapcsolódó út felújítása, építése valósul meg, a kerékpáros és gyalogos kapcsolatok kiépítése, a közműkapacitások létesítése, beleértve a vizet és a szennyvizet, valamint az áramot, az informatikai hálózat és a csapadékvíz-elvezetés kiépítése, s például a talajvíz, talaj és levegő monitoring rendszer kiépítése.

 

Újabb 640 hektárral bővült az ipari park

– Miért is jött ez a támogatás? Azért, mert a korábbi programunknak megfelelően 640 hektárt vásároltunk a korábbi 130 hektárhoz, tehát közel az ötszörösét, és ez már mennyiségileg egy értelmezhető ipari park, de minőségileg még nem. Ahhoz, hogy komoly, világszínvonalú cégek fektessenek be egy városban, konkrétan a mi városunkban, ahhoz ezt biztosítani kell, mert enélkül el sem indulhat a dolog – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Kovács Ferenc.

 

192 milliárdos befektetés Nyíregyházába

A polgármester hozzátette, az elmúlt időszakban már döntött a kormányzat 54 milliárdos támogatásról, így összességében csak az elmúlt években 192 milliárdot fektetett be Nyíregyházába – de már a két, eddig érkezett nagyberuházó, a dél-koreai W-Scope, valamint a BMW-beszállító, német Boysen beruházásnak összértéke is jóval több ennél.

 

Gazdaságfejlesztés: Befektetésösztönzési Stratégia

A mostani összeg pedig lehetőségeket nyit újabb nagy befektetések előtt. Mindennek előzménye, hogy 2019-ben a közgyűlés egyhangúlag fogadta el azt a Befektetésösztönzési Stratégiát, melyet a polgármester a mostani önkormányzati ciklus fő feladatának tartott. – Olyan korszakban vagyunk mi magunk és a város is, ami egy fordulópont lehet, alapvetően meghatározza Nyíregyháza jövőjét. Ugyanezt mondtam 2019 novemberében, amikor ennek a ciklusnak az alakuló közgyűlésén elmondtam azt, hogy én mit látok a legfontosabbnak ebben az ötéves ciklusban, ez a gazdaságfejlesztési program, iparipark-fejlesztéssel, és azt is hozzátettem, az oktatás, kiemelten az egyetem.

 

Nem lehet leállni a munkahelyteremtéssel

A polgármester kiemelte, minderről a kormányzatot is meg kellett győzni, hogy Nyíregyházára is jelentős befektetőket ajánljanak, ebben az új, ipari, technológiai váltással is járó időszakban. Az egyik cél a világszínvonalú munkahelyek folyamatos teremtése, amivel soha nem szabad leállni, intő példa erre az Electrolux idén bejelentett leépítési terve. Másrészt a város jövője szempontjából negatív elvándorlási tendencián való változtatás, hogy megérje hazajönni, vagy eleve itthon maradni a fiataloknak.

 

Magas színvonalú munkahelyek – hívószó a fiataloknak

– Ezek magas technológiájú és magas szakképzettséget igénylő feladatok, munkakörök. Ez találkozik is azzal a szándékkal, hogy akik itt fiatalok, szakmát tanulnak vagy elmennek felsőoktatásba, és szeretnének visszajönni, azoknak nem volt eddig ilyen lehetőségük, nem volt elegendő számú munkahely. Most ez egy olyan találkozási pont lehet, amin nagyon sok múlhat.

 

Több előnye van a beruházásoknak

Dr. Kovács Ferenc részletezte, a munkahelyteremtésen és az elvándorlási tendencián való változtatáson túl több fontos hozadéka is lehet a fejlesztéseknek. A beruházások előnyt jelenthetnek a nyíregyházi cégek számára ispozitív hatással lesznek az oktatási szférára, a helyi adók bevétele akár sokszorozódhat, és a cégek társadalmi felelősségvállalása is előnyt jelenthet.

 

A környezetvédelem prioritást élvez

Azonban van egy fontos szempont, ami az önkormányzat számára abszolút prioritást élvez: a környezetvédelem. Már 2022 tavaszán készült egy előzetes felmérés, amely a talaj állapotát dokumentálta. Minden információnk rendelkezésre áll magyar és angol nyelven, amit a város oda is ad minden befektetőjelöltnek. – Erre alapozva kidolgoztunk egy olyan környezetvédelmi programot és egy monitor rendszert, amiben a befektetőknek már az első tárgyalásoknál azt tudtuk mondani, hogy nálunk a környezet védelme abszolút prioritás. Nagyon szeretnénk munkahelyeket, színvonalas befektetőket, de ezt hangoljuk össze. És már az előszerződésekben, szándéknyilatkozatokban – amit persze több hónapos tárgyalás előzött meg, ez nem ment ilyen könnyen, mint ahogy én ezt most elmondom –, de végül is elfogadták a befektetők.

 

Előre gondolkodott az önkormányzat

A polgármester úgy fogalmazott, ez ebben a szférában újszerű és szokatlan, hogy mi előre gondolkodtunk. Tehát nemcsak beszélünk a környezetvédelem fontosságáról, hiszen kész vannak az előzetes felmérések és az ellenőrző rendszer, ami a gyárak működésének időszakára is vonatkozik, így jó helyzetben vagyunk.

A teljes interjút a Nyíregyháza Most című műsorban láthatják a Nyíregyházi Televízióban, valamint a nyiregyhaza.hu városi webportálon.

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Olimpiai reménységek között a dobogón a vasváris Szabolcsi Szabolcs Vencel

Olimpiai reménységek között a dobogón...

Gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk!

A környezeti adatok ismeretében zajlik az ipari park nagyarányú fejlesztése

A környezeti adatok ismeretében zajlik...

Felmérések, fenntarthatóság, monitoring rendszer.