Így szerezhettek akár két szakmát is teljesen ingyen

Így szerezhettek akár két szakmát is teljesen ingyen

Nem vettek fel az egyetemre, de továbbra is szívesen tanulnátok valamit a következő tanévben?

Esetleg nem is gondolkodtatok a felsőoktatáson? Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy nem egy, de akár két szakmát is ingyen szerezhessetek meg.

Nem a felsőoktatás az egyetlen lehetőség a továbbtanulásra, számos szakképzés is tárt kapukkal várja a diákokat szeptemberben.

Ha rendelkeztek érettségi vizsgával, jelentkezhettek olyan hét vagy hároméves képzésekre, melyek során egy rövid ágazati alapoktatás keretében ismerkedhettek meg az adott ágazat sajátosságaival és alapismereteivel, ezt követően pedig elkezdhettek tanulni az adott ágazaton belül, és szakirányú oktatásban elsajátítani a konkrét szakmát. A ti oktatásotok kizárólag a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, hiszen a közismeretet a középiskolai tanulmányaik során már elsajátítottátok. A technikusi oklevél ráadásul később akár a felsőoktatásban is előnyt jelenthet, feltéve persze, ha a szakképzettségnek megfelelő szakirányra mennétek tovább. Ebben az esetben dönthettek úgy, hogy a felvételi pontjaitok számítása kizárólag a szakmai vizsgátok eredménye alapján történjen, és a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is szerezhettek a felsőoktatási felvételiben.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint ráadásul az első két szakma megszerzése az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül mindenkinek ingyenes az állam által és az állammal együttműködési megállapodást kötött fenntartó által fenntartott intézményekben. Akik pedig az első szakmájukat tanulói jogviszonyban szerzik, ösztöndíjban részesülhetnek, a duális szakmai oktatásban résztvevők pedig munkabérre lehetnek jogosultak, arról nem is beszélve, hogy diákigazolványt is kaptok, így a diákkedvezmények továbbra is érvényesek lesznek számotokra.

A szakképzésekről további információkat ezen az oldalon találtok.

eduline.hu

#kapcsolódó

Mozdulj Nyíregyháza! – Elmarad a Fitt Szülinap!

Mozdulj Nyíregyháza! – Elmarad a Fitt...

A szervezők mindenki megértését köszönik!

Nagy mennyiségű kokaint nyelt le – letartóztatta a bíróság

Nagy mennyiségű kokaint nyelt le –...

A Nyíregyházi Törvényszék közleménye: