Ki van a fényképezőgép mögött? - Pilik Rita

Ki van a fényképezőgép mögött? - Pilik Rita

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 56' szelleme pályázata kapcsán Károly Enikő intézményvezető elmondta: – Három képző- és iparművészeti tagozatos diákunk – Hajdu Beáta, Serbán Ágota és Pilik Rita – nyújtott be pályázatot. A gyerekek azért indultak a pályázaton, mert végzős érettségiző diákként érdekesnek találták a történelmi témát. Nagy kihívást jelentett számukra az 1956 képeinek elhelyezése a mai korba.

Tegnap Hajdú Beátával beszélgettünk, ma Pilik Ritát kérdeztük.

 

- Miért pont a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Alkalmazott fotográfia szakára jelentkeztél nyolcadik után?

- Amikor az általános iskola vége felé oda kerültem, hogy iskolát kell megjelölni a tovább tanuláshoz, apukám régi Zenit filmes gépe a kezembe akadt. Mondhatni szerelem volt első látásra, amint elkezdtem vele fotózni sikerélményekben is volt részem, már csak azért is, mert akkor még nem tanultam róla semmit és mégis elsőre sikerültek a képek. Felvetettem a szüleimnek, hogy fotózást akarok tanulni, és pont abban az évben indították újra ezt a szakot a Művészetiben.

 

- Volt már máskor is kiállításod?

- Ami számomra, emlékezetes siker volt a fényképészetben az az, amikor a Pécsi pályázatra kikerültek a képeim, bár díjat nem nyertem, mégis az első 50-be kerültem! Az iskolai kiállításokon is bemutatták a képeimet, és a Pál Gyula teremben is.

 

- Mit szeretnél kifejezni a képeiddel?

- A munkáim által szeretném a valóságot visszaadni, leegyszerűsített, bár művészi megfogalmazásban.

 

- Miért jelentkeztél az 56' szelleme fotós pályázatra? Mennyire sikerültek a montázsok?

- Azért jelentkeztem, mert egyrészt egy érdekes feladatnak ígérkezett, és őszintén nem volt könnyű dolgom/dolgunk a csoporttársaimmal. Hasonló képeket tudtunk összehozni, de próbáltunk azért különbözőket. Viszonylag megvagyok elégedve a képekkel, de hiszem, hogy tudtam volna jobbat is kihozni belőle.

 

- Hogyan tovább?

- Jelenleg ötöd éves, azaz végzős vagyok a Művészetiben. Első sorban az OKJ letétele a célom, hogy hogyan tovább? Nem éppen a fényképezés terén vannak elképzeléseim. Az évek során megismerkedtem jobban a filmezés/vágás technikájával, így leginkább ez irányban szeretnék tovább próbálkozni. De természetesen, ha a fényképészethez sodor a sors, nem fogok megfutamodni tőle!

 

Sazár Zalatti

#kapcsolódó

Óriási a tét a mai rallyn -  Európa-bajnoki futam helyszíne lehet Nyíregyháza

Óriási a tét a mai rallyn - Európa-bajnoki...

Ha a megfigyelők úgy döntenek jövőre Nyíregyháza lehet az Európa-bajnoki futam...