Ki van a fényképezőgép mögött? - Hajdú Beáta

Ki van a fényképezőgép mögött? - Hajdú Beáta

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 56' szelleme pályázata kapcsán Károly Enikő intézményvezető elmondta: – Három képző- és iparművészeti tagozatos diákunk – Hajdu Beáta, Serbán Ágota és Pilik Rita – nyújtott be pályázatot. A gyerekek azért indultak a pályázaton, mert végzős érettségiző diákként érdekesnek találták a történelmi témát. Nagy kihívást jelentett számukra az 1956 képeinek elhelyezése a mai korba. Elsőként Hajdú Beátával beszélgettünk.

- Általános iskola hetedik osztályában kezdtem el komolyabban érdeklődni a fotózás iránt. Akkor kaptam egy kicsi kompakt fényképezőgépet amivel tudtam gyakorolni. Sokat olvasgattam a fényképezésről és egyre jobban és jobban érdekelt - árulta el első találkozását a fényképezőgéppel a csinos, hosszúhajú szőke lány.

- Mikor kaptad az első komoly fényképezőgépedet? És milyen márkájú volt?
- Nyolcadikban, a ballagás után kaptam meg az első Canon fényképezőmet. Akkor már a szüleim is látták, hogy nemcsak összevissza kattingatok, hanem komolyan foglalkoztat a fotózás, a vizuális megjelenítés. Nézegettem a szebbnél szebb képeket és mindig is érdekelt hogyan, és mivel készítik őket. Sokszor a képeimen tudom a legjobban kifejezni magam és az érzéseim, pillanatnyi hangulataim. Leginkább a művészi vonulat ami megragad, szeretek utómunkát használni amivel még több pluszt és hangulatot vihetek a képeimbe, szeretném bemutatni az embereknek az én látásmódomat a fotóimon keresztül. Egyébként mostanában a divatfotózás is érdekel.

- Milyen eredményeket értél el eddig? Mire vagy a legbüszkébb?
- Az országos Pécsi fotópályázaton különdíjas lettem ahol elnyertem a Szász János vándorserleget. Kétszer voltak kiállítva a képeim Pécset, többször az iskolámban és a Pál Gyula teremben ezen kívül két tablót is készítettem a végzős osztályoknak, a legutóbbi tablóval pedig meg is nyertük a tablóversenyt.

- Hogyan tovább?
- Jelenleg végzős diák vagyok. Minél többet szeretnék megtanulni a fotózásról, és mindenképpen a művészi irányban tovább fejlődni. Tanulmányaimat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szeretném folytatni vagy Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Célom mindenképpen,hogy a fotózással tudjak foglalkozni, fotóművész irányban - jelentette ki határozottan Hajdú Beáta.

Sazár Zalatti

#kapcsolódó

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium is csatlakozott a Világ Gyalogló Naphoz

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium...

2018-ban a Magyar Szabadidősport Szövetség hagyományokhoz híven ismét meghirdette...