Új francia nyelvi program az Eötvös Gyakorlóiskolában

Új francia nyelvi program az Eötvös Gyakorlóiskolában

Az Eötvös Gyakorlóiskolában nagy hagyományokkal rendelkezik a francia nyelv oktatása, hiszen az első francia tagozatos osztály 1989-ben indult.

Évek óta sikeres az intézmény együttműködése a Magyar- Francia Ifjúsági Alapítvánnyal, akik anyanyelvi lektorok biztosításával segítik a nyelvoktatást, a Francia Nagykövetség Együttműködési és Kulturális Osztályával, a Francia Intézettel és a debreceni Alliance Française-szal.

E sikeres együttműködésnek köszönhetően az intézmény új programot vezet be a francia nyelv oktatásának megújítása érdekében. A program a  Hachette Könyvkiadó gondozásában megjelent, világszerte nagy sikerrel alkalmazott „Les Loustics” módszer. Az erről szóló együttműködési megállapodás aláírására 2016. május 13-án, (az Eötvös Gyakorlóiskola által megrendezett Országos Francianyelvi Tanulmányi Verseny szóbeli fordulójának megrendezésekor) került sor. Ezen a Francia Nagykövetséget és a Budapesti Francia Intézetet Hugues Denisot attasé úr, a Magyar - Francia Ifjúsági Alapítványt dr. Körmendy Mariann vezető asszony, a debreceni Alliance Française-t  dr. Magyar Attila és Lengyelné Ötvös Judit, a Nyíregyházi Egyetemet dr. Veress Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát Kertész Sándorné, az Eszterlánc Északi Óvodát pedig Szikszainé Kiss Edit óvodavezető asszony képviselte.

Az innovativitás elemeként 2016. szeptemberében újraélesztettük a két évtizedes múlttal rendelkező ovis francia órákat, melyen az Eszterlánc Északi Óvoda óvodásai vesznek részt ingyenesen, keddi és csütörtöki napokon. A francia nyelv megszerettetésében Maïté Baudin anyanyelvi lektor, valamint az iskola francia nyelv szakos  tanárai működnek közre. A gyerekek a foglalkozásokon az életkori sajátosságaikra építő mondókák, szerepjátékok elsajátításán keresztül tanulják meg a hétköznapi életben elengedhetetlenül szükséges francia nyelvi fordulatokat, kifejezéseket.

Az óvoda kis polgárai majdani elsősökként, szintén heti két órában 2017 szeptemberétől tovább folytathatják a francia nyelv és kultúra tanulmányozását az Eötvös Gyakorlóiskolában. Terveink között szerepel a francia nyelv más foglalkozásokon való alkalmazása is. Erről a beiskolázási szülői értekezleten valamint az Eszterlánc Óvodában az óvónők által tartott szülői értekezleten tájékoztattuk a szülőket.

Hugues Denisot attasé úr október 24-én hétfőn az új módszer alkalmazásával két foglakozást tartott Nyíregyházán: az első foglalkozáson az Eötvös Gyakorlóiskola másodikos francia nyelvet tanuló diákjai vehettek részt, a délutáni foglalkozáson pedig az Eszterlánc Északi Óvodában a francia nyelvvel ismerkedő óvodások.              Ezt követően attasé úr és Dobos Zoltánné igazgatóhelyettes asszony rendkívüli óvodai szülői értekezlet keretében tájékoztatta a francia nyelv tanulásának lehetőségeiről és az eddig elért eredményekről az érdeklődő szülőket.

#kapcsolódó

Amit a külföldről hazatérőknek tudni kell – karantén, teszt, felmentés a karantén alól

Amit a külföldről hazatérőknek tudni...

Amit a külföldről hazatérőknek tudni kell – karantén, teszt, felmentés a karantén...

Már több mint 58 ezren haltak meg

Már több mint 58 ezren haltak meg

Már több mint 58 ezren haltak meg