MESÉLNEK A FÁK

MESÉLNEK A FÁK

November utolsó napjaiban is lenyűgözően fest Nyíregyháza egyik ékessége, a Sóstói-erdő. A leszálló köd és a hatalmasra nőtt fák között átszűrődő fény már-már kísértetiesen gyönyörű – megéri tenni egy sétát a hangulatos ösvényeken.

A Sóstói-erdő minden nyíregyházi és turista kedvelt megállóhelye, de vajon tudjátok, hogy milyen legendák keringenek a tölgyessel kapcsolatban?

 

A LEGENDA NYOMÁBAN

 

Az 1911-es Nyírvidék lapjain bukkanhatunk rá egy igen érdekes történetre, mely a Sóstói-erdő eredetéről mesél. Bécsben, az 1700-as években egy földesúrnak anyagi gondjai támadtak, úgy döntött hát, nyíregyházi birtokát beveti mákkal, ami abban az időben sok hasznot hozott volna. Írt is azon nyomban az ispánnak egy levelet, melyben arra kérte, azonnal vessenek be egy hektár földet mákkal. Teltek a napok, hónapok, majd egy év után a földesúr úgy döntött, ellátogat a nyírségi területre, ahol nagy meglepetés fogadta: mákgubók helyett apró tölgycsemeték várták a vendéget. Mikor kérdőre vonta az ispánt, kiderült a turpisság: a földesúr elhagyott egy ékezetet a levelében, pont azt, amelyik a mákkal szót a makkal szótól megkülönböztette volna.

 


A legenda szerint tehát ennek a véletlennek köszönhetjük gyönyörű erdőnket, melyről fotósunk madártávlatból készített mesébe illő felvételeket. Most gondoljatok csak bele, egy mákültetvény is ilyen csodásan festene odafentről?

 

Farkas Fanni

Légifelvételek: Kohut Árpád

#kapcsolódó

TE VAGY A MI TÁRLATVEZETŐNK!

TE VAGY A MI TÁRLATVEZETŐNK!

Részletekért kattints ide!

Országos csomagolóversenyen a bencsesek

Országos csomagolóversenyen a bencsesek

2018. március 2-án a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth...