Zays sikerek

Zays sikerek

Április első hetében több országos egészségügyi témájú verseny került megrendezésre, amelyre nagy számmal jutottak be iskolánk tanulói, és rendkívüli sikereket értek el.

2017. április 3-4-én Szolnokon került sor az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenye (ÁSZÉV) II. fordulójára, ahova 9 tanuló jutott be.

 A helyezettjeink:
1. Csuka Mónika. Felkészítő: Kelemenné Bákonyi Gabriella.
2. Nyári Brigitta. Felkészítő: Varga Lászlóné.
3. Turgyán Noémi. Felkészítő: Varga Lászlóné.
5. Peimli Bianka. Felkészítő: Vámosiné Lipcsei Marianna.
6. Tuza Alexandra. Felkészítő: Varga Lászlóné.
14. Szakács Eszter. Felkészítő: Varga Lászlóné.
15. Nagy Bettina. Felkészítő: Vámosiné Lipcsei Marianna.
17. Szeles Szilvia. Felkészítő: Varga Lászlóné.
18. Tomek Ivett. Felkészítő: Varga Lászlóné.

 

2017. április 5-én rendezték meg a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt, ahol iskolánk csapata a IV. helyezést ért el. Csapattagok:
• Lazók Alexandra 11. B
• Krámos Krisztina 11. B
• Csercsa Sándor 1/13. B gyakorló mentőápoló,
• Balogh Sándor 1/13. B gyakorló mentőápoló tanulóink.
Felkészítő tanár: Vitál Andrásné szaktanár.

 

De nem csak szakmai tantárgyakból vagyunk kiválóak… Budapest a forradalmak városa című országos honismereti történelem versenyen szintén I. helyezést értek el diákjaink:
Agócs Zsuzsa és Molnár Brigitta 10. C osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk Simon Miklós.

 

A legnagyobb megmérettetésre szintén Budapesten került sor, a Honvéd Kórházban, ahol az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), rendezték meg. Ide csak 15-dikes ápoló szakos tanulók jelentkezhettek. Az egész országból csak 10 fő kerülhet be a döntőbe.

Ide iskolánk két tanulója jutott be, Csinószki Rita és Kubancsik István, mindketten 15. A ápoló szakosak.

Az OSZTV 1. helyezettje Kubancsik István, illetve 6. helyezettje Csinószki Rita, felkészítő tanáruk Vámosiné Lipcsei Marianna.

 

Ebből az alkalomból készítettem Istvánnal egy kis interjút.

 

¾    Először is engedd meg, hogy gratuláljak a helyezésedhez. Milyen érzéseid vannak így utólag?

¾    Még igazán el sem hiszem, hogy az első helyet sikerült elhoznom, és a teljesítményem alapján a komplex vizsga alól is felmentést kaptam. A verseny bírái magasan kvalifikált, vérbeli szakdolgozók voltak, akik minden mozdulatunkat végigkövették. Igazán életszerű helyzetekben kellett dolgoznunk és megoldani a rendkívül komplex feladatokat. Egy felejthetetlen élmény marad, nagyon élveztem minden pillanatát.

¾    Ez biztosan nagyon sok felkészülést igényelt tőled. Mennyire terhelt le a versenyre való felkészülés?

¾    Nyilvánvaló, hogy a tanórákon kívül még nagyon sokat foglalkoztam a versenyre való készüléssel. Itt szeretném megköszönni Lipcsei Mariann tanárnő munkáját, aki a versenyre való felkészülésemben is közreműködött, valamint a Jósa András Oktatókórház okleveles ápolójának, szakoktatójának, Tóth Tibornénak, aki szintén a kezdetektől támogatott és motivált a szakmai előmenetelemben. Ez az érdem tehát nem csak az enyém, hanem a Zay valamennyi tanáráé, akik olyan szenvedéllyel tanítanak, amilyennel ritkán találkozik az ember. Ennek köszönhető, hogy a Zays diákok bármilyen versenyre is menjenek, dobogós helyezéssel térnek haza. A Zay nem az egyik legjobb intézmény, hanem A LEGJOBB! Mindez, időről-időre megerősít abban, hogy nagyon jó helyen vagyok.

¾    Megosztanál velünk néhány dolgot, ami a versenyen volt? Milyen feladatokkal találkoztál?

¾    A versenybeosztás szerint a gyakorlati feladattal kezdtem. Egy klinikai körülményeket szimuláló demonstrációs teremben kellett végrehajtani a feladatsort, a protokollok és szakmai szabályok szigorú betartásával. A lázlap szerint kellett az elrendelt infúziót összeállítani és bekötni a vénás kar szimulátornak, kiszámolni a cseppszámot ez előírásnak megfelelően elindítani a terápiát. Második feladat egy intravénás injekció előkészítése volt. Az elméleti tudás reprezentálása szintén szimulációban zajlott. Egy 42 éves sclerosis multiplexben szenvedő beteg esettanulmányát kaptuk meg, mindenre kiterjedő edukációja és tájékoztatása volt a feladat. A beteget a Honvéd Kórház egyik szakembere játszotta, aki a lehető leghitelesebb volt és mindenre kiterjedően kellett oktatni, természetesen párbeszéd formájában, nehezítő tényezők beiktatásával, akár csak az életben, betegágy mellett. Sok csavart beiktatott a beteg, amelyeket éles helyzetben kellett lereagálni és megoldani. Ez volt az a feladat, amit a legjobban élveztem.

¾    Még egyszer szívből gratulálunk, a továbbiakhoz sok sikert kívánunk!

¾    Köszönöm szépen!

 

 

Naményi Zsolt 10. A osztály

NySzC Zay Anna Szakgimnáziuma

#kapcsolódó

Szentimrés csapat a dobogón

Szentimrés csapat a dobogón

Magyar Nőhistória Történelmi Vetélkedő - Széki Klaudia élménybeszámolója a...

Városunkban tartották hétvégén az Országos Szakképzési Tanévnyitót!

Városunkban tartották hétvégén az Országos...

A gazdaságnak nagy szüksége van a jól képzett szakemberekre.