Országosan egyedülálló versenyt szervezett a Tündérkönyvtáros

Országosan egyedülálló versenyt szervezett a Tündérkönyvtáros

Mindenképp emeli egy iskola színvonalát, ha lelkes és kreatív pedagógusok dolgoznak benne. Ilyen szerencsés helyzetben van az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium. Cserlakiné Hagymássy Krisztina álmodott egy nagyot és újra nagy fába vágta a fejszéjét. Létrehozta az első, országosan is egyedülálló etikai versenyt középiskolások számára. A rendezvény jól sikerült, így valószínűleg jövőre is megrendezik.

Kedves Krisztina, honnan jött a verseny ötlete? Hogy fogalmazódott meg benned, hogy ezt szeretnéd?

- Innovatív mesterpedagógus vagyok. A címhez egy feladat tartozott, hogy tervezzem meg az elkövetkező 5 évemet.

Én egy olyan etika versenyt álmodtam meg, ami még nem volt Nyíregyházán, sőt igazából országosan sem. Kezdtem azzal, hogy megszerveztem a városban tanító etika tanárok találkozóit nálam az Aranyban. Amolyan baráti munkaközösségnek szántam igényfelméréssel összekötve..

 

Mennyi időt vettek igénybe az előkészületek? Mi volt a mozgatórugód?

- Elég sok falba ütköztem... például a Krúdy, Kölcsey szívéhez nem kerültem közelebb. Aztán meghirdettem a versenyt, vetélkedésre hívva a város etikát tanuló diákjainak 3 fős csapatait.

 

Ezzel az üzenettel: "Kedves Diákok!

 

Szeretettel köszöntelek Titeket a "Tégy többet!" elnevezésű, városi etika versenyre nevezett versenyzők között. Ez az első ilyen verseny, ezért biztosan érdekel, mire számíthatsz. Mivel minden iskolában mást és másképp tanulhatsz az Emberismeret és etika órán, ezért én nem azt szeretném tudni, hogy ott mit tanultál, hanem, hogy mit tudsz. Ellentét? Nem. Játszani hívlak, kreatívan gondolkodni, észrevenni, hogy hol tehetsz többet.

Az első feladat, hogy minden csapat készítsen egy fényképet. Bármiről, amit az etikához tud kötni. A fényképet szeretném, ha elküldenétek nekem, aztán a verseny első feladataként (2-3 perc) a csapat bemutatkozása után elmondanátok miért erre a képre esett a választásotok.

 

Üdvözlettel:

Cserlakiné Hagymássy Krisztina

Etikatanár és Tündérkönyvtáros"

 

Alaptermészetem, hogy szeretek magam elé célokat kitűzni, jobban szeretek a feladat elé menni, mint kapni egy munkát.

Az etika inkább szokásjog alapján működik a sulikban, mindenki másképp csinálja, de én nagyon szeretem. Bármin keresztül tudnék "etika órát" tartani. Ennek egyébként volt egy másik előzménye, van egy anyagom ezzel a címmel a Nemzeti Köznevelési Portálon...ez a verseny a két részemet, az etikatanárt és a tündérkönyvtárost ötvözi.

 

Megérte a sok fáradozás? Miért?

 

- Igen megérte. Jó látni, hogy meg lehet mozdítani az embereket, hogy tudtam olyan feladatokat összeállítani, amitől minden gyerek, korlátok nélkül együtt kacagott.

Szóval hatalmas munka volt, de megérte, nagyon büszke vagyok magamra és hálás a nevező iskolák tanárainak, amiért esélyt adtak a sikerre.

 

Néhány vélemény a versenyről:

„Nyíregyháza első középiskolásoknak szóló etika versenyét rendezték meg a napokban „Tégy többet!”elnevezéssel. A vetélkedőre több helyi iskolából is érkeztek csapatok, hogy játékos és szórakoztató formában mérhessék össze tudásukat. A résztvevők az értékes nyeremények mellett újabb erkölcsi tapasztalatokkal és élményekkel gazdagabban távoztak. A dobogó harmadik fokán a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola Pék Tanüzem tanulói végeztek, őket előzték meg a Szent Imre Katolikus Gimnázium diákjai, az első helyezést pedig a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnázium három fős csapata érte el.

Versenyzőként úgy gondoljuk, hogy a szervezés mögötti munka meghozta gyümölcsét, hiszen az együtt töltött idő remek hangulatban telt, érdekes és szórakoztató feladatokban volt szerencsénk próbára tenni magunkat.

A Cserlakiné Hagymássy Krisztina által szervezett újszerű kezdeményezéshez az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium biztosította a helyszínt április 27.-én. A tervek szerint a vetélkedőt jövőre is megrendezik.”

Kállai Virág és Mezei Diána - Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma

 

 

"Az igazat megvallva nekem azért is tetszett a verseny, mert mi magunk nem tanultunk etikát, csak az utóbbi néhány hónapban. Tulajdonképpen a verseny által jobban belepillanthattunk, abba pontosabban mit is jelent maga az etika. Ezáltal talán többé válhattunk és talán többet is tudunk tenni az elkövetkezendő időben. :) Nekem nagyon tetszett a versenyben az, hogy igazán játékos feladatokon vehettünk részt emellett szerintem nagyon jó hangulatban telt el az a néhány óra."

Pásztor Adrienn, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

 

"Jól éreztem magam tetszettek a feladatok! :) Nekem a legjobban a telefonos játék tetszett azt érdekesnek találtam és több mindent meg tudtam :) Köszönjük a lehetőséget!:)"

Joó Szabina Bessenyei György Gimnázium

 

 

"Személy szerint én nagyon élveztem a versenyt, elsősorban azért mert nagyon családias volt a hangulat továbbá az, hogy nem kőkeményen az etika tananyagára épültek a játékok. Szintén plusz az, hogy a játékok nem csak papíron voltak, hanem számítógépen, telefonon, activity formájában stb. Összefoglalva szerintem nagyon kellemes volt ez a pár óra, amelyet az Aranyban töltöttünk és semmilyen negatívumot nem tudnék említeni."

Mirjam Pinhasov, Vasvári Pál Gimnázium

 

A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda  képének bemutatása:



"Maga az etika igen összetett kérdés, ezért egy képben kifejezni nehéz. Ennek értelmében készítettünk egy montázst. Mivel a 21. század kommunikációs forradalma a szavak hitelességét és egyértelműségét relatívvá tette, ezért úgy véljük, hogy a tettek válnak az etika fő feladatává azért is, mert ez egy gyakorlati filozófiai tudományág. Az etikusság nem attól függ, mit mondunk, hanem attól, hogyan cselekszünk és élünk. S ez a cselekedet a kezek feladata.

 

Maga az első kép számunkra a szeretet jelképezi és talán mások számára is... Úgy véljük fontos az, hogy a tettekben a legkiválóbb emberi tulajdonságunk a szeretet jelenjen meg, ami több mint érzelem, értelem és akarat. Amit az ilyen szeretet vezérel az erkölcsös és etikus is. A második kép az összefogást a partnerség elfogadását, a segítségnyújtást illetve az egyenrangúságot szimbolizálja. Mindezek nélkülözhetetlenek életünkben és emberi kapcsolatainkban.

Az utolsó képen látható növénnyel az életet szerettük volna "megeleveníteni", hiszen minden cselekedet a legnagyobb ajándék, ugyanis az életet és az élet teljességét szolgálja."

#kapcsolódó

Zenei világnapi  koncertet adtak a vasvárisok

Zenei világnapi koncertet adtak a vasvárisok

2017.október 2-án rendezte meg a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium hagyományos...

Állampolgárságot kapott a robot

Állampolgárságot kapott a robot

Sophia, a világ első robotja, aki Szaúd-Arábia állampolgára lett!