Légy régész Te is!

Légy régész Te is!

Az országszerte több mint húsz városban megrendezésre kerülő Régészet Napjához idén is izgalmas programkínálattal csatlakozik a nyíregyházi Jósa András Múzeum.

Most belőled is lehet régész a Jósa András Múzeum jóvoltából! – Megmutatjuk, hogy már az ásatáson a tárgyi emlékanyag szakszerű értékelése, értelmezése hogyan vezet közelebb minket ahhoz, hogy lássuk, milyen közösségekhez tartoztak ezek az emberek és, hogy mire lehet következtetni a leletekből és mi az, amire nem!  Május 26-án reggel 9, 11 és 13 órakor, három turnusban indul a Jósa András Múzeumból különjáratos busz, valamint 8 óra 15 perckor, 10 és 12 órakor, szintén három turnusban biciklis túra a Nyíregyházától csupán 7 km-re fekvő ásatásra. Emellett természetesen egyénileg is megközelíthető a feltárás a múzeumban felvett térkép segítségével, ami feltétele is a területre lépésnek. A feltárásra kiérve – az útvonalba tervezett akadályverseny teljesítése után – bepillantást nyerhetünk egy népvándorlás kori közösség, a szarmaták életébe temetkezéseik, szokásaik bemutatása által. Emellett lehetőség nyílik az ásatáson folyó munkák kipróbálására, úgymint a cserépmosásra, rajzolásra és az igazán ügyes jelentkezők megtanulhatják, hogyan gyújtottak tüzet vagy éppen nyilaztak honfoglaló elődeink – olvasható a múzeum programleírásában.

 

Mindig is érdekelt a régészet? Gyermekkori álmod, hogy részt vegyél egy ásatáson? Akkor május 26-án a Jósa András Múzeum programján a helyed!

 

További információkért kattints IDE!

 

Farkas Fanni

Borítókép: Internet

#kapcsolódó

Pompás corvina és díszkódex kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Pompás corvina és díszkódex kiállítás...

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezik magyar gyűjteményekből és a...

Katus Attila újra Nyíregyházán tart edzést

Katus Attila újra Nyíregyházán tart...

A Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat keretén belül, november 20-án (kedden)...