Virágzik az Élet fája

Virágzik az Élet fája

A Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertje bővelkedik a különlegességekben, de az Élet fája virágágyás talán a legegyedibb közülük.

A tavasz utolsó napjaiban eljött az íriszek fő virágzási ideje, ami talán első hallásra nem is tűnik olyan különlegesnek, Nyíregyháza botanikus kertjében azonban minden évben kitüntetett figyelmet kap. A park főbejárata mögött egy igen egyedi virágágyással találkozhatnak a látogatók, mely az Élet fája nevet viseli, és az íriszeknek közel 170 nemesített változata kapott itt helyet. S ha mindez nem lenne elég, a virágágyás kialakításából egy lenyűgöző fa forma rajzolódik ki, mely légi felvételeinket látva valóban varázslatos látvány.



– Az Élet fája virágágyásainak íriszei ilyenkor május vége, június eleje körül szinte egyszerre virágoznak. A hófehértől egészen a sötét liláig és látszólag feketéig, egyszínű és tarka virágúak is vannak. Ezek a szakállas nőszirmok körülbelül hatvan centiméter hosszú kard alakú leveleket nevelnek, valamint egy méteres virágzati tengellyel magasodnak az ég felé. Így együtt igazán szemet gyönyörködtető látvány – árulta el a park gondozója, Ónodi Henrik. A csodás virágzásnak már csak rövid ideig lehetünk tanúi, így érdemes minél hamarabb ellátogatni a Tuzson János Botanikus kertbe, és megcsodálni a kert díszeit.


Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

Forrás: Lokál

#kapcsolódó

E-TÖLTŐÁLLOMÁS NYÍLIK

E-TÖLTŐÁLLOMÁS NYÍLIK

Elektromos autótöltő állomást adnak át a Korzó Bevásárlóközpont mélygarázsában...

Több magyar marad itthon

Több magyar marad itthon

A migránshelyzet és a terrorveszély idén jelentősen átrendezte a vakációs úti...