Ázsiában is népszerű Mikó Botond alkalmazása

Ázsiában is népszerű Mikó Botond alkalmazása

A nyíregyházi Mikó Botond (19) mindössze tizenhat éves volt, amikor elkészítette első alkalmazását. Az évek múlásával nem csillapodott a programozás és alkalmazásfejlesztés iránti szerelme, sikeresebbnél sikeresebb kreációkat tudhat magáénak, óriási cégekkel dolgozik együtt, híre pedig Ázsiáig is eljutott.

– A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolába jártam informatika szakra, és ahogy az első évet elvégeztem, kaptam egy kis alapot. Belekezdtünk egy egyszerű programozásba, és már ekkor éreztem, hogy nekem való ez a világ, a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni. Az első gimnáziumi év után kaptam egy Apple laptopot, ekkor ismertem meg a specifikusan ilyen készülékekre tervezett programkészítő alkalmazást – mesélte a Lokál Extrának a most érettségiző nyíregyházi fiatal. 



– Emlékszem, amikor a nővéremnek meséltem, hogy milyen menő programjaim lesznek az iOS alapú eszközökön, kinevetett. Aztán eltelt egy hónap és 16 évesen elkészült az első alkalmazásom. 

Botond tehetségére gyorsan felfigyelt környezete, így ösztönzésükre több megmérettetésre is benevezett, melyek közül az 1app alkalmazásfejlesztő versenyen országos második helyezést ért el oktatási játékával, a Which Country?-val. – A versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) szervezte, a kreációm gyorsan elnyerte a zsűri és a többi versenyző tetszését is – emlékezett vissza a nyíregyházi fiatalember, akire hazai fronton a Prezi megálmodói és a Ustream magyar webfejlesztője, Fehér Gyula van igazán inspiráló hatással. Noha az utóbbi időben is számos projektben jelen van az ifjú programozó, a legnagyobb népszerűséget a Térségi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. számára készített Szelekt Ákos játék hozta meg számára, mely a nyíregyházi Szelektív szombat rendezvény óta nemcsak iOS, hanem android operációs rendszerrel rendelkező készülékeken is elérhető. 



– Az alkalmazásunk minijátékokból áll, melyben a játékosok pontokat gyűjthetnek, ezek segítségével pedig a későbbiekben ruházhatják és etethetik Szelekt Ákos karakterét. Nagyon jónak tartom a koncepciót, hiszen az ügyességi részek mellett kvízfeladatok is vannak, melyek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudást mélyítik. Elképesztően meglepő volt számomra, hogy egyik napról a másikra Ázsiában kezdték használni az alkalmazást, úgyhogy tervezzük a fejlesztését, alakítunk a dizájnon, a háttereken és új nyelveken is elérhetővé tesszük – árulta el Mikó Botond, aki a BME mérnökinformatikus szakán tervezi folytatni tanulmányait. – Sokat fejlődtem az utóbbi időszakban, és ez köszönhető annak a baráti csapatnak, akivel együtt rengeteg projektben részt tudunk venni. A nyíregyházi webfejlesztő cégek túlnyomó többsége velünk dolgozik, és természetesen az ország egészében vannak megbízásaink, nemrégiben például egy milliárdos informatikai cég keresett meg minket azzal, hogy készítsünk számukra alkalmazást, ami hatalmas megtiszteltetés – mondta a fiatal programozó, akinek céljai között szerepel, hogy csapatával saját projekteket valósítsanak meg, kibontakoztatják önálló ötleteiket.


Farkas Fanni

Forrás: Lokál

#kapcsolódó

TAVASZI LENDÜLETBEN A DÓRA ÉS A FELFEDEZŐK

TAVASZI LENDÜLETBEN A DÓRA ÉS A FELFEDEZŐK

Március utolsó hetében Nyíregyházán is megrendezésre került az országos hangszeres...

Nyitva volt az Arany-kapu!

Nyitva volt az Arany-kapu!

Az Arany kínálata: Innovatív, támogató, gyermekcentrikus tantestület, igyekvő,...