Bencsesek a Tirpák Fesztiválon

Bencsesek a Tirpák Fesztiválon

Régi ízek és hagyományőrzés az 5. Tirpák Fesztivál és Pálinkanapon. „Avagy” így készül a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bencs László Szakközépiskolája a mindig nagy sikerű gasztronómiai rendezvényre.

Sokadik éve felpezsdíti a tanévkezdést a fesztiválra való készülődés. Előkerülnek a padlásról és kamrákból a haszontalannak gondolt régi tárgyak. Tantestületünk lelkesen gyűjtögeti a rendezvény standjának dekorációs elemeit. 

Anyáink, nagyanyáink főztjének íze szinte mindenki szájában ott van. Ahhoz, hogy a felnövekvő generációval is megismertessük ezeket a tradicionális ételeket, sokat kell kutakodni. Ma már nagyon kevesen jegyezgetnek kockás füzetbe recepteket, ételleírásokat. Manapság felmegyünk az internetre vagy leemelünk egy divatos szakácskönyvet a polcról. Szüleink, nagyszüleink kézzel írott receptes füzetei is lassan feledésbe merülnek, s veszendőbe megy a magyar családok generációkon keresztül felhalmozódott konyhai tudása, tapasztalata. Ezért is választott az iskola olyan recepteket a múltból, ami tükrözi a fesztivál mondanivalóját. 2016-ban a szakmai zsűri véleménye alapján III. helyezést értünk el az iskolák csapatai között.

 

,,A tirpák családok, amit csak létezik mindent megtermeltek, ami az ételkészítéshez régen szükséges volt.”

 

A régi ember egyszerű ételeket evett, nem sokfélét egyszerre. Értékes fehérjéket tartalmazó hüvelyesek is sűrűn kerültek az asztalra. 

 


Törtpaszuly


A babot (paszulyt) nagyon kedvelték (kedvelik ma is) s több fajtáját termesztették és termesztik ma is. Legkedveltebb a tarkabab, piros tarkabab, vajbab, az apró szemű fehér bab. A törtpaszulyhoz pirított szalonnát, hagymát, savanyú káposztát fogyasztottak.

 

Nem ettek minden nap húst, csak ünnepnapokon, vagy húsnapokon, ami hetente 2-3-szor volt.


Töltött káposzta


Régen nem volt fagyasztó. Karácsony előtt levágtak egy disznót, amit sóval tartósítottak. A baromfi nyár végére, kukoricatörés időszakára nőtt meg. Akkoriban a férfiak és a nők is komoly fizikai munkát végeztek (kézzel aratás, mosás). A vallási szokásokhoz igazodva, heti 2-3 alkalommal (húsnapokon) ettek húst. A rendszeres fokhagyma, vöröshagyma a vérzsírszintet csökkentette, a vért hígította.

 

kalács finom búzalisztből tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle, amelyet a magyar hagyományok szerint ünnepekre készítenek. 


Tirpák tekercs 

A kásaételek mellett gyakran fogyasztottak kelt tésztát. Közkedvelt változata vaníliás vajas krémtöltelékkel és mazsolával készült.

Ezekkel a hagyományos ételekkel várja az érdeklődőket 2017. szeptember 23-án a Tirpák Fesztivál és Pálinkanap keretében a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bencs László Szakközépiskolája.


Fotó:Internet

#kapcsolódó

Krúdysok a Kerpel - Fronius Ödön Tehetséggondozó Programon

Krúdysok a Kerpel - Fronius Ödön Tehetséggondozó...

A 2018. december 5-én megrendezett Kerpel- Fronius Ödön Tehetséggondozó Programon...

Nyíregyházi lány a Szex és New York sztárjával

Nyíregyházi lány a Szex és New York...

Fogarasy Mariann lépten-nyomon sztárokba botlik. Most Mr. Biggel futott össze,...