Angliában a nyíregyházi MediBall

Angliában a nyíregyházi MediBall

Október 4-6 között zajlott ugyanis Birmingham-ben az a záró konferencia (Active School Communities and Move congress), melyen a magyar “színeket” Boronyai Zoltán (Magyar Diáksport Szövetség-MDSZ), Hegedűs Ágnes és Szilágyi Máté (Magyar MediBall Egyesület) képviselik.

A projekt az ISCA (Nemzetközi Sport és Kultúra Szövetség) szakmai irányítása mellett jött létre, ahol a partnerek olyan sportot, egészséget, testnevelést és fizikai aktivitást népszerűsítő, szervező szervezetek voltak, mint amilyen az MDSZ is. Angliából, Skóciából, Olaszországból, Hollandiából, Dániából, Szlovéniából és Bulgáriából is részt vettek a fejlesztésben.



A projekt alapvető célja: segíteni, támogatni, előmozdítani a különböző egyesületek (akár sport, akár másmilyen jellegű, de mindenképpen fizikai aktivitásos) és a környező iskolák együttműködését azzal a céllal, hogy fizikai aktivitást, egészségtudatosságot, egészségvédő testmozgást népszerűsítse.

A Magyar MediBall Egyesület összesen 11 iskolában valósította meg a programot melynek ideje 2017. márciusától júniusig tartott: 53 foglalkozással Nyíregyházán és a környező településeken, valamint Budapesten és Tápiószentmártonban.
A projekt során minden iskolában tartottunk MediBall bemutatót, amelyet a teljes iskola láthatott.
Ez így nagyságrendileg 4500-5000 gyereket és az iskolák pedagógusait érintette.



Ezt követően a programokon, foglalkozásokon és alternatív testnevelés órákon ki is próbálhatták a MediBall-t. Ezen túlmenően a program során az életmódhoz kapcsolódó, az életminőséget javító, figyelem, koncentráció, tanulási képesség fejlesztés és testtartásjavítás témákban is kaptak információkat a résztvevő diákok és pedagógusok.
Így aktív részvétellel összesen 2000 gyerek vett részt a programban.

A projekt az ISCA (Nemzetközi Sport és Kultúra Szövetség) szakmai irányítása mellett jött létre. Minden résztvevő ország egy kis bemutatkozó filmet is készített. A magyarországi bemutatkozó filmben a Mediball is szerepel. Számunkra az is örvendetes, hogy nyíregyházi helyszínen, az Apáczai Csere János Általános Iskolában zajló programból vettek fel részleteket a kis filmhez.
A szakmai anyagok az egyesületeknek készültek, a projekt tehát az egyesületeket célozza, és próbálja megszólítani őket, hogy a működésükre ne csak a tehetséggondozás fókuszával tekintsenek.



A projekt ötletgazdáinak célja volt:
„Elsősorban olyan egyesületek együttműködését szeretnénk, akik nem csak a teljesítményközpontú élsportban képesek gondolkodni és hajlandóak arra, hogy felelősségteljesen szerepet vállaljanak az iskola falain belül. A projektben való részvétel elhivatottságot és munkát igényel, de meggyőződésünk, hogy remek lehetőség lehet olyan egyesületeknek, akik fejleszteni szeretnék az egyesületük szakmai tevékenységét, akik be szeretnék mutatni a működésüket a közösségnek (szülőknek, tanulóknak, pedagógusoknak, stb.), mi több, bizalmi viszonyt szeretnének kialakítani.



A projekt remek lehetőség az együttműködő egyesületeknek, hogy:
- új kapcsolatot alakítson ki iskolákkal, illetve hogy jobbá tegye, fejlessze a meglévőket,
- képezze az egyesület szakembereit,
- több mindenkivel megismertesse az egyesület munkáját, ezáltal lehetőséget teremtve arra, hogy a szülők és a pedagógusok bizalmát elnyerje,
- több tanulót vonzzon az egyesülethez, az adott sporthoz, tevékenységhez,
- rövid- és középtávú tervet alakítson ki az egyesület működésére,
- fejlessze a helyi kapcsolatait, kapcsolati hálóját,
- hozzájáruljon a helyi közösség értékteremtéséhez, akár oktatási akár társadalmi szempontból.”

Magyar MediBall Egyesület

#kapcsolódó

DIÁKOLIMPIAI DÖNTŐ - EZÜSTÉRMES A VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM RÖPLABDA EGYÜTTESE

DIÁKOLIMPIAI DÖNTŐ - EZÜSTÉRMES A VASVÁRI...

Remek teljesítményt nyújtottak a nyíregyházi lányok.

Rubint Réka Nyíregyházán

Rubint Réka Nyíregyházán

A Mozdulj Nyíregyháza programsorozat egyik állomása lesz a február 25-i Fittvasárnap,...