VIDOR – hangulat a Krúdyban

VIDOR – hangulat a Krúdyban

Fény a szürke hétköznapokban… nyár a télben… napsütés az esőben… de: Nem mind Arany, ami… - mondták az idén 10 éves Vörös Postakocsi online folyóirat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szemle jelenlévő képviselői…

Újabb fárasztó hét, tele dolgozatokkal és felelésekkel. Stressz, alvás- és szórakozáshiány. De semmi pánik! A Krúdyban mindig van lehetőség - akár egy-egy franciaóráért cserébe - a kikapcsolódásra. Lassan rendszeressé válik, hogy Pál Andrea tanárnő egy érdekes programmal dobja fel az unalmas hétköznapokat. A mai nap folyamán éppen a VIDOR fesztivál Irodalmi Kávéházának egyik produkciója „látogatott el” hozzánk. A vendégek érkezése előtt az osztályunk segített berendezni a helyszínt, ami jó csapatépítési lehetőség volt. A nagy létszám miatt érdemes volt hamarabb helyet foglalni magunknak - aki véletlenül késve érkezett, már csak a párkányon foglalhatott helyet.

Az előadásra három, magas szakmai tudással rendelkező - és az irodalmi témákban nagyon jártas - férfi érkezett Karádi Zsolt, Gerliczki András és Béres Tamás személyében. Nem is igazán számítottak vendégnek, hiszen Gerliczki András tanár úr jelenleg is a Krúdy egyik kiváló irodalomtanára, Karádi Zsolt pedig pedagóguspályáját kezdte annak idején intézményünkben - és Béres Tamás sem először járt itt. A családias légkör biztosított volt! Nyár végén az ő előadásukban hallgathattuk meg a Vidor fesztiválra készült Nem mind Arany című irodalmi témájú „játékot”. Sajnos a „társulat” nem volt teljes, de két „besegítő” is rendelkezésre állt: Pál Andrea tanárnő és Mihályi Levente tanár úr is felolvasott. (Az egy négyzetméterre jutó magyar szakos tanárok létszáma hirtelen megugrott!)


Az elkövetkezendő egy óra kellemes hangulatban telt, és sok humoros perccel gazdagodtunk. A felhozatal nagyon színes és érdekes volt: hallhattunk Toldi apokrifet; egy feltételezett levelezést Arany és Petőfi között az 1860-as évek végéről; A walesi bárdok átiratát és egy vers rap-átiratát. A paródiák és „átköltések” tanárokat és diákokat egyaránt megnevettették, a közönség arcán felszabadult jókedv jelent meg! Vendégeink néhány izgalmas mítosszal és háttértörténettel tették még izgalmasabbá, élvezhetőbbé a műsort.


A program leginkább egy érdekes felolvasó műsorhoz hasonlítható, ami a mi korosztályunknak szólt. Reméljük, hogy a jövő tanévben iskolánk 50 éves évfordulóján szintén hallhatjuk/láthatjuk őket – esetleg Krúdy nyomában…

Szláma Flóra Anna, Vámos Kriszta 10.C

 

#kapcsolódó

Miért szeretnek a diákok az Aranyba járni?

Miért szeretnek a diákok az Aranyba...

Nézd meg a diákok által készített videót!

JAM – Citi Diákvállalkozás Program

JAM – Citi Diákvállalkozás Program

A Diákvállalkozással kapcsolatos program keretében három napot tölthettek a...