Állat asszisztált terápia a Ridensben

Állat asszisztált terápia a Ridensben

A Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium ÁLLAT ASSZISZTÁLT terápiás foglalkozásokon is fejleszti tanulóit.

Ennek elősegítése érdekében nyílt terápiás foglalkozást szervezünk. 

Az esemény helye:  Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium, 4400. Nyíregyháza, Széchenyi utca 34-38. Tornaterem.

Az esemény időpontja: 2018. március 01., csütörtök 14 óra

 

Az állatasszisztált terápiáról:

A módszer a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium 14 és 25 év közötti fiataljainak segíti a komplex fejlesztését. Az állatok közül a kutya a legalkalmasabb arra, hogy gyógyítson, fejlesszen, és egyből viszonozza, vagy tolerálja az emberek érzelmeit. Talán ezért is tartják a kutyát az ember legjobb barátjának.


Az intézmény „tanári karához” kilenc éve tartozik egy négylábú is, a golden retriver, vizsgázott terápiás kutya, Artúr.  Társa, Paulik Anikó, egyben a terápiás fejlesztője is. A szakember több mint tíz éve foglalkozik sajátos nevelési igényű fiatalokkal. Kilenc éve óráira vele tart különleges segítője is, akivel örömmel segítik az intézményben zajló terápiás munkát. A RIDENS diákjai minden héten izgatottan várják a játékos terápiát, ami valójában kemény munka.  Ezeken az órákon tanulják meg a fiatalok, mi a tolerancia, a gondoskodás és a törődés. A foglalkozás hatással van egész fejlődésükre. Segít felkelteni a figyelmüket, motiválja a tanulókat, ösztönzi őket a kommunikációra, segíti beilleszkedésüket és szocializációjukat.


A több éves tapasztalat azt támasztja alá, hogy a szakkörön részt vevő tanulók nyitottabbá, együttműködőbbé válnak. A programban autista, hallás-látás és mozgásszervi gondokkal együtt élő fiatalok vesznek részt. Mivel Artúr nem csak a szavakat érti, hanem a kézjeleket is, így nem okoz problémát olyan tanuló sem, aki nehezen, vagy egyáltalán nem beszél. A kutyán keresztül még a legzárkózottabb gyermekhez is van út, arról nem is beszélve, hogy az állat simogatása, szőrének érintése már önmagában is terápiás jelleggel bír, hiszen a négylábú készségesen és feltétel nélkül adja vissza a rá irányuló szeretetet.


Artúr jelenléte nyugtató hatással van a túlmozgásos és agresszívabb gyerekekre is. Őket nyugtatja, csökkenti a stressz hormonokat, fokozott reakcióikat pedig csillapítja a kutya. Az eb segítségével kialakíthatjuk a helyes viselkedésmódot, a helytelen, nem kívánatos mintákat pedig leépíthetjük. Minden terápia végén, úgynevezett „feloldás” van, ami egy –egy ellazító hatású játék. Az állat gazdája, a terápia vezetője a foglalkozások során arra törekszik, hogy a részt vevő tanulók pozitív tulajdonságait kihasználva alkalmazzon és vigyen véghez fejlesztő módszereket. A harmonikus együttműködés során a várt fejlesztési eredmények nem maradnak el.


fotó: illusztráció, internet

#kapcsolódó

Áprilisban kezdődik az ügyintézési időszak

Áprilisban kezdődik az ügyintézési...

A jelentkezési időszak lezárása után megkezdődik az adatok feldolgozása, kiépül...

Ovisok a Zayban

Ovisok a Zayban

Ovisok jártak a Zayban. Annyira aranyosak! Látnod kell ezeket a képeket!