Nyíregyháza szülinapja volt hétvégén!

Nyíregyháza szülinapja volt hétvégén!

Nyíregyháza újratelepítésének a 265. évfordulóját ünnepelte a város a hétvégén. Pénteken ünnepi közgyűléssel és a városalapítók szobrának koszorúzásával indult az idei Városnap, majd szombaton folytatódott, ahol a szárvendégek mellett szétosztották az ezer szeletes várostortát. Idén a Szelektív Szombattal is kiegészült a rendezvény.

Mint minden évben, idén is megtartották a Városnapot, amellyel Nyíregyháza újratelepítésének a 265. évfordulójára emlékeztek. A rendezvénysorozat pénteken kezdődött az ünnepi közgyűléssel, ahol felidézték azokat az időket, amikor a település lakóinak száma annyira lecsökkent, hogy gróf Károlyi Ferenc kedvezményeket kínált azoknak, akik ideköltöznek. Az új lakosság toborzását Petrikovics János csizmadiamesterre bízta, aki Békés megyéből hívott szlovák evangélikusokat. A rendkívüli közgyűlés másik kiemelkedő eseménye az volt, hogy újabb lengyel várossal írtak alá partnervárosi szándéknyilatkozatot. Ezután megkoszorúzták a városalapítók szobrát.

Szombaton tovább folytatódtak a programok a Kossuth téren, már kora reggel megtelt látogatókkal Nyíregyháza központja. A fellépők mellett egy ezer szeletes meggytortával is kedveskedtek a résztvevőknek. A város tortáját idén a sipkaysok készítették el.

– Itt most újdonság, hogy egybe szerveztük a Szelektív Szombatot a városnapi kulturális műsorokkal, ahol hagyományosan helyi együttesek lépnek fel a kicsiktől a nagyokig, és most vágtuk fel a város tortáját. Ezt a hagyományt tavaly előtt kezdtük a sipkaysok javaslatára, ami nagyon bevált. Jövőre is lesz, mert nagy rá az igény – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Szelektív Szombat rendezvénye idén tizedik éves. A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. szervezi, célja a környezettudatosságra nevelés és közös, jó hangulatú nap eltöltése a városlakókkal.

– A jubiláló tizedik alkalommal tartjuk a Szelektív Szombatot az önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával, és a város, mint tulajdonos, úgy gondolta, hogy ezt a két rendezvényt mindenképpen társítani kell ahhoz, hogy minél több látogatót ide tudjunk csalogatni a Kossuth térre. Ez láthatóan sikerült, mert a játék, a vidámság, a zene, a vetélkedés jegyében telnek el az órák itt. Rengeteg ember jött és ennek nagyon örülünk – mondta el Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A rendezvényen és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. által szervezett játékokban résztvevők értékes ajándékokat nyerhettek. A legjobban teljesítők belföldi utazást, laptopot és kerékpár vásárlási utalványt vehettek át. A sztárvendégeket is nagy érdeklődés fogadta, este a színpadra állt Opitz Barbi, Korda György és Balázs Kári, illetve Kasza Tibi is.

Kanócz Rita

#kapcsolódó

Budaházi István - Adventi gondolatok

Budaházi István - Adventi gondolatok

Budaházi István - Adventi gondolatok

Farsang a Nyíregyházi Ridensben

Farsang a Nyíregyházi Ridensben

Ilyen egy jó hangulatú farsang.