ÁTADTÁK A BENCZÚR ÉS BESSENYEI TERET NYÍREGYHÁZÁN

ÁTADTÁK A BENCZÚR ÉS BESSENYEI TERET NYÍREGYHÁZÁN

Ünnepélyesen is átadták a Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén című projekt keretében megújult Benczúr és Bessenyei teret.

Az 1,2 milliárd forintos, teljes uniós támogatású program során a jövő év végéig megtörténik még a Bujtosi városliget rehabilitációja, az Arany János utca növényállományának fejlesztése, a Pazonyi tér parkrekonstrukciója és egy szolgáltató épület kialakítása.



Helyszíni bejárással ünnepélyesen is átadták a megújult Benczúr és Bessenyei teret. A Bessenyei téren a színház főbejáratával szemben térkő burkolattal ellátott pihenőfelület épült, ahol egy új szökőkút is helyet kapott. A díszes, színes megvilágítású vízi-architektúra emeli a tér és a színházépület látványát és hangulatát. Ugyanitt egy 500 méter hosszú gumiburkolatú futópályát alakítottak ki a környező általános iskolák és a sportolni vágyók örömére. A pálya különleges alsó megvilágítása a késő esti kocogást is lehetővé teszi. A Benczúr téren fejújították a Vénusz szökőkutat, amit szilárd burkolat övez. A közelében térkő burkolatú pihenőfelületet alakítottak ki. Itt sakk asztal és 3 ülőkavics ad különleges, fiatalos lendületet a térnek. A gyerekek birtokba vehették a 21. század elvárásainak is megfelelő új játszóteret, mellette szociális épület létesült, ahol kézmosásra és WC használatra van lehetőség. A megújult játszótér a gyermekek biztonsága érdekében kerítéssel körbekerített, csillapított gumiburkolattal ellátott, biztosítja a 2-15 éves korosztály, valamint a mozgásukban korlátozott gyermekek és szüleik hasznos időtöltését.

A mai kornak megfelelő téralakítás

Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és terraway burkolatú sétányok teszik átjárhatóvá, amelyeket az újonnan épült közvilágítás az esti órákban is barátságossá tesz. A kihelyezett tanösvény táblák a green city elveket mutatják be. A tanösvények mellett a fákon terenként 1-1 darab rovarhotelt is elhelyeztek. Mindkét téren 1-1 USB csatlakozóval ellátott okos pad is található, amelyek napelemmel működnek és elektromos készülékek töltésére is alkalmasak. Vannak ülőkövek és napozóágyak, szemetes szelencék és kutyaürülék gyűjtő edények is. A beruházás során megtörtént a beteg növények kezelése vagy eltávolítása. A növényállomány megújulását 55 darab túlkoros fa telepítése biztosította a felújított rekreációs zöldterületen.

Folytatódnak a fejlesztések

Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint egy nagyon szép, modern, de a régi értékeket megőrző parkfelújítás történt, ami reményei szerint nagyon sokáig marad a jelenlegi állapotában. A belváros megújítása folytatódik, már elkészült a Szabadtéri Színpad, jövőre felújítják a Benczúr téri óvodát, a színház melletti egykori tiszti klubot átalakítják és a Kállay Kúria átépítését is szeretnék befejezni. Emellett a tervek között szerepel, hogy a két teret övező járdákat és utakat is felújítják. A Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén című, 1,2 milliárd forintos, teljes uniós támogatású projekt során a jövő év végéig megtörténik még a Bujtosi városliget rehabilitációja, az Arany János utca növényállományának fejlesztése, a Pazonyi tér parkrekonstrukciója és a Bocskai utcán egy szolgáltató épület kialakítása.

Szoboszlai Tibor

#kapcsolódó

Azonnali hatállyal elrendelt új intézkedések Nyíregyházán

Azonnali hatállyal elrendelt új intézkedések...

Azonnali hatállyal elrendelt új intézkedések Nyíregyházán

Így tud buszjegyet vásárolni!

Így tud buszjegyet vásárolni!

Így tud buszjegyet vásárolni!