Milyen szakképesítést érdemes szerezni? Tudnivalók a képzésekről és a hiányszakmákról

Milyen szakképesítést érdemes szerezni? Tudnivalók a képzésekről és a hiányszakmákról

Milyen szakképesítést érdemes szerezni? Tudnivalók a képzésekről és a hiányszakmákról

Februárban is indulnak ingyenes OKJ-s képzések, az év többi részében pedig fizetős tanfolyamokra jelentkezhettek. De milyen szakmát érdemes kitanulni? Segítünk.

Ha szakmát szeretnétek szerezni, iskolai rendszerű képzésekre szeptemberben és februárban jelentkezhettek: ezek előnye, hogy az első két szakképesítés megszerzése nappali vagy esti tagozaton mindenkinek, végzettségtől függetlenül ingyenes, feltéve, hogy az oktatási intézmény állami támogatásban részesül. Vagyis akár diploma után is szerezhettek szakmát, akkor is, ha már elfogytak az állami ösztöndíjas féléveitek - egy OKJ-s képzés elvégzése után pedig ugyanannyi ösztöndíjas félévvel vághattok neki a felsőoktatásnak.

A legtöbb ilyen képzést a szakképzési centrumok indítják, de néhány egyházi és alapítványi fenntartású iskolában is tanulhattok. Az iskolai rendszerű képzések keresőjét itt találjátok - szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény szerint is szűrhettek.

Iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában induló képzésekre egész évben jelentkezhettek. Bár ezekért fizetni kell, az előnyük az, hogy rövidebb a képzési idő, a beosztás pedig rugalmasabb, így könnyebb dolgozni mellette.

A szakmák listáját mindig az aktuális Országos Képzési Jegyzék (OKJ) tartalmazza: ezeket innen tölthetitek le. Azt, hogy mit tanulhattok érettségivel, itt nézhetitek meg, azt pedig, hogy milyen szakmát szerezhettek érettségi nélkül, itt találjátok.

Ha biztosra szeretnétek menni, érdemes megnézni a hiányszakmák listáját - a legfrissebbet itt találjátokitt pedig olcsó, de piacképes tanfolyamokat ajánlottunk.

Radikális változás jön

Ha a tanfolyami forma megfelelőbb a számotokra, érdemes még most jelentkezni, mivel 2020. szeptemberétől átalakul a jegyzék. Jelentősen lecsökken a tanulható szakmák száma, a legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, legalább két év alatt. Ez igaz az összes érettségire épülő szakmára is. A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket. 

A változásokról szóló összefoglalónkat itt találjátok, a jövő szeptembertől érvényes jegyzék értelmezéséhez pedig itt adtunk segítséget.


eduline.hu

#kapcsolódó

Népszerű a duális képzés

Népszerű a duális képzés

A LEGFRISSEBB ADATOK SZERINT A DUÁLIS KÉPZÉSBEN ORSZÁGOSAN KÖZEL 53 EZER DIÁK...

Szívügyem az egészségem a Kodályban

Szívügyem az egészségem a Kodályban

A gyerekek és szülők együtt sportoltak szombaton a Kodály Zoltán Általános...