Meg tudják fékezni az olaszok a koronavírust? - Kaotikus helyzet alakult ki

Meg tudják fékezni az olaszok a koronavírust? - Kaotikus helyzet alakult ki

Meg tudják fékezni az olaszok a koronavírust?

Tegnap kaotikus helyzet alakult ki Észak-Olaszországban Lombardia és Veneto tartományokban. A boltok egy része üres, több nagy internetes áruházból nem lehet rendelni, hiánycikk a szájmaszk és a kézfertőtlenítő, a vasúti közlekedés pedig több helyen összeomlott. Svájc, Franciaország, Ausztria és Németország bejelentette, hogy nem zárják le a határforgalmat.

Két hónappal az új koronavírus vuhani felbukkanása után két új gócpont alakult ki Észak-Olaszországban, ahol óráról órára gyorsan nő a fertőzöttek száma, így Kína és Dél-Korea után Olaszország vált a harmadik legfertőzöttebb országgá.

A Covid-19-re keresztelt vírus terjedésének sebességét jelzi, hogy mindössze három nap leforgása alatt háromról 230-ra ugrott a megerősített esetek száma, a halálos áldozatok száma pedig hétfő esti adatok szerint hétre emelkedett. A legtöbb fertőzött Lombardia tartományban található, ezt követi Veneto térsége, de Emilia Romagna, Lazio és Piemonte tartományok is érintettek.

Piros zóna

A hatóságok drasztikus intézkedéseket hoztak, a Milánóhoz közeli Lodinál alakítottak egy lezárt, úgynevezett piros zónát: összesen közel 47 ezer embert zártak két hétre karanténba, a szomszédos Veneto tartományban pedig 3500 ember került vesztegzár alá. A kijelölt területekre biztonsági folyosókon keresztül szállítják az élelmet és a gyógyszereket, a zónából kijövőket pedig megvizsgálják, az autókat fertőtlenítik. Az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, betiltották a rendezvényeket, bezártak a gyárak és az iskolák.

A zónában hosszú sorok alakultak ki a szupermarketekben, az utcákon mindenki szájmaszkot visel. Az iskolai tanítást egyébként nem csak a zónában, hanem mind a hat érintett tartományban (Lombardia, Veneto, Liguria, Friuli, Piemonte, Emilia Romagna) felfüggesztették.

Egyelőre korai megjósolni, hogy az amúgy is hosszú évek óta stagnáló olasz gazdaságra milyen hatás gyakorol a gazdag északi tartományok esetleges leállása, Giuseppe Conte miniszterelnök mindenesetre nagyon aggasztónak nevezte a járvány “robbanásszerű” terjedését. A milánói tőzsde hétfőn 5,4 százalékot esett, több mint 30 milliárd euró értékvesztés történt. Lombardia és Veneto tartományok adják az olasz GDP egyharmadát és az olasz export közel 40 százalékát.

Maszkok aranyáron

Milánóban és környékén az emberek megrohamozták a boltokat, mert attól tartanak, hogy a karantén határát hamarosan rájuk is kiterjesztik. Az országban egyből hiánycikk lett a szájmaszk, és az egyik legnagyobb online kereskedő oldalán egyből 1600 százalékkal emelkedett az ára.

De a kézfertőtlenítők is a többszörösükre drágultak, a korábbi 3 euróról 22,5 euróra. A lombard város utcáinak jelentős része kihalt, a tömegközlekedési eszközökön alig vannak, az utcákon szájmaszkot viselő embereket és járöröző katonákat látni. A Corriere della Sera információi szerint több szupermarket kong az ürességtől, és több nagy internetes áruházból (így például az Amazontól) sem lehet gyakorlatilag rendelni. Az északi tartományokban a vasúti közlekedés sok helyen összeomlott, és Lodi és Piacenza városoknál teljes káosz alakult ki. A vonatok az egészségügyi ellenőrzések miatt akár ötórás késéssel érkeztek hétfőn. 

Megjelentek a helyzettel visszaélő csalók is: az Ansa hírügynökség olyan személyekről számolt be, akik a Vöröskereszt alkalmazottainak adták ki magukat Torinóban, és idős emberek otthonába jutottak be koronavírus teszt elvégzésére hivatkozva. A milánói ügyészség tegnap vizsgálatot indított több olyan internetes áruház ellen, ahol több száz százalékos áremeléssel adtak el szájmaszkokat és kézfertőtlenítőket.

Lezáratlan határok

A vírus megállítása miatt felmerült a schengeni határok átmeneti felfüggesztése, és határellenőrzés bevezetése, erről tanácskozott tegnap Giuseppe Conte, a polgári védelem vezetői, és az érintett tartományok kormányzói, ám a javaslatot hosszú vita után végül levették napirendről.

Arra hivatkoztak, hogy bár jogi lehetőség lenne a felfüggesztésre, egy ilyen intézkedés nem garantálná a vírus megállítását. A tartományi vezetők arra hívták fel a figyelmet, hogy sokan ingáznak - főleg a határmenti településeken - és járnak dolgozni Ausztriába, Svájcba és Franciaországba.

Ausztria vasárnap este felfüggesztette egy időre a Brenner-hágón a két ország közötti vonatforgalmat, de ezt az intézkedést később visszavonták. Svájc nem zárja le a határforgalmat, ahogy Franciaország és Németország sem, egyedül Romániában vezettek be karantént a Veneto és Lombardia tartományból érkezőkre vonatkozóan.

A francia egészségügyi minisztérium ma bejelentette, hogy a két érintett olasz tartományból érkezők két hétig maradjanak otthon, és rendszeresen mérjék a lázukat. Olasz lapinformációk szerint az Európai Parlament olyan javaslatot készít elő, amely szerint az észak-olasz tartományokból érkezőknek két hétig otthon kellene maradniuk.

Izrael tegnap bejelentette, hogy az Olaszországból érkezők számára kötelező egészségügyi vizsgálatot írnak elő.

Ki hurcolta be a vírust?

Az olasz hatóságok most azt a személyt keresik nagy erőkkel, aki a térségben az úgynevezett 'nulladik beteg" volt, vagyis aki a vírust behurcolta az országba, és továbbterjesztette. Ennek kiderítése azért lenne fontos, mert lehet, hogy az ország más részein is megfertőzött már embereket, így könnyebb lenne hatósági intézkedéseket foganatosítani.

Annyit lehet tudni, hogy Olaszországban az első két fertőzött kínai turista volt, akiket egy római szállodából szállítottak kórházba, és állapotuk azóta javult. Úgy tűnik azonban, hogy hozzájuk nem köthető az észak-olaszországi járvány.

A térségben az első regisztrált beteg is egy codognói 38 éves férfi, aki számos emberrel találkozott a lappangási idő alatt: munkába járt a Unilever vállalatnál Casalpusterlengo-ban, lefutott két félmaratont, focizott, és legalább három üzleti vacsorán és találkozón vett részt – írja az Il Sole 24 Ore lap. Becslések szerint legalább 14 embernek adta tovább a kórokozót, többek között a feleségének, egy tanárnak, egyik barátjának, valamint orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak. A beteget ma már a paviai kórházban ápolják és stabil az állapota.

Egy időben arra gyanakodtak a hatóságok, hogy egy januárban Kínában járt barátjától kaphatta el a fertőzést, de a vírustesztek eddig negatív eredménnyel zárultak, így továbbra sem tudni, ki volt a 'nulladik páciens'.

Fiatalok is a fertőzöttek között

Bár az elhunytak mind idős emberek, a fiatalabbak is elkapják a fertőzést: Valtellina falujában egy 17 éves tanuló – aki a codognói mezőgazdasági iskolában tanul – betegedett meg, pénteken lázasodott be. Milánóban két fertőzöttről tudtak hétfőn, és egyelőre nem látják világosan, hogy kikkel érintkezve kaphatták el a vírust. Monzában egy beteget újra kellett éleszteni, korábban negatív volt a tesztje a koronavírusra, de később már pozitív lett.

Számos településen orvosok és egészségügyi dolgozók vannak a betegek között, akárcsak Kínában.

Mint arról beszámoltunk, az észak-olaszországi helyzet a magyarokat is érinti: tizenegy magyar középiskolást, valamint a kísérőjüket és az autóbusz két vezetőjét két hétre elkülönítették a budapesti Szent László Kórházban, mert a járvánnyal sújtott térségben jártak. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a debreceni repülőtéren is már mérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát. 

Világszerte hétfőn 79 551-re rúgott a fertőzöttek száma, és közülük 77 150 beteg Kínában található. Dél-Koreában további 833 esetet erősítettek meg. Az összes halálos áldozat száma hétfőn elérte a 2627 főt. Míg Kínában már lassabban terjed a koronavírus, szakértők aggódnak az olasz gócpont, a dél-koreai és az iráni helyzet miatt is, utóbbi országban hirtelen 12-re nőtt a vírusban elhunytak száma.

#kapcsolódó

Az első csatát megnyertük a vírussal szemben

Az első csatát megnyertük a vírussal...

Az első csatát megnyertük a vírussal szemben

Franciaországban 500 felett a halottak száma! Maradj otthon!

Franciaországban 500 felett a halottak...

Franciaországban 500 felett a halottak száma! Maradj otthon!