Egyre többen mondják vissza a magyarországi szállásfoglalásukat

2020.03.10.
Egyre többen mondják vissza a magyarországi szállásfoglalásukat

Magyarországon napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le a top tíz küldő országból. Szakértők szerint a turizmus az az ágazat, amely a legtöbb ágazattal kapcsolatban áll, így a koronavírus nem csak az idegenforgalomban okoz gazdasági károkat, más ágazatok is aggódhatnak. Az OECD jelentéséből is ez derül ki, hiszen a globális GDP növekedési előrejelzését erre az évre máris 2,9 százalékról 2,4 százalékra csökkentette.

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Gullár Zoltán, a cég vezérigazgatója az adatokat ismertetve elmondta, Magyarországon napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le a top tíz küldő országból.

A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9 százalékos, az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából 16 százalékos, Olaszországból több mint 20 százalékos, illetve Romániából 27 százalékos arányban mondták vissza. Budapesten már most közel húszszázalékos a lemondások aránya. A vidéket, ahol a belfödi turizmus a domináns, kevésbé érintette a járvány, ott a foglalások tíz százalék alatti mértékben csökkentek.

A koronavírus nem csak az idegenforgalomban okoz gazdasági károkat, más ágazatok is aggódhatnak,

az OECD a globális GDP növekedési előrejelzését erre az évre 2,9 százalékról 2,4 százalékra csökkentette.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy két veszélyt rejt a koronavírus, népegészségügyi és gazdasági természetűt. „Egyszerre tud kárt tenni emberéletben és a gazdaságban is, először azonban az emberéletet érintő döntésekkel kell foglalkozni, a gazdasági hatások felmérésével majd foglalkoznak később a pénzügyi szakemberek” – mondta.

A turizmus több ágazattal is összefügg

Gulyás József, a KKVHáz vezérigazgatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, a koronavírus azokat az ágazatokat érte el először, amelyek az emberek mozgásával vannak összefüggésben, vagyis a turizmust és a szállítmányozást. Hozzátette, véleménye szerint feltehetően dominóhatásként végigszalad a koronavírus hatása az egyéb ágazatokon is.

A turisztikai szakemberek azt mondják, a turizmus az az ágazat, amely a legtöbb ágazattal kapcsolatban áll” – mondta Gulyás József. Hozzátette,

„a turizmus legkisebb megfázása gyakorlatilag ez egész gazdaságot érintheti”.

Azt is elmondta, hogy a távol-keleti turizmus radikális elmaradása jelenti a legnagyobb kiesést, de valamennyi ország tíz százalék fölötti mértékben csökkentette már most a beutaztatást.

A Magyar Turisztikai Ügynökség  vis maior kerete jelzés az ágazat felé, hogy senki nem lesz magára hagyva problémáival” – mondta Gulyás József.

Az iparra is hatással lesz a koronavírus

Csath Magdolna közgazdász úgy véli, a koronavírus hatása egy ország gazdaságára attól függ, mennyire válságálló az ország gazdasága, illetve mekkora a gazdasági ereje, és az egyes ágazatok milyen hatékonysággal teljesítenek.


hirado.hu