Eltörlik a korlátozásokat – Újraindulhat az élet vidéken, íme a részletek!

Eltörlik a korlátozásokat – Újraindulhat az élet vidéken, íme a részletek!

Eltörlik a korlátozásokat – Újraindulhat az élet vidéken, íme a részletek!

Eltörlik a kijárási korlátozásokat vidéken május negyedikétől, hétfőtől. Így a főváros és Pest megye kivételével újraindulhat az élet Magyarországon, hangzott el a csütörtöki kormányinfón. A reggel 9-től délig tartó idősáv továbbra is kizárólag az idősek számára marad elérhető, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, mindenkinek kötelező a száj eltakarása az üzletekben és a tömegközlekedésen.

Lezárult a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza – ezzel a gondolattal kezdte szerda esti bejelentkezését Orbán Viktor. A miniszterelnök azzal folytatta, az elmúlt hetekben felkészült a magyar egészségügy a tömeges megbetegedések kezelésére is, így nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.

„A vírus elleni védekezés új szakaszba lépett, megpróbáljuk Önökkel együtt közösen, megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan, szigorú menetrend szerint kell eljárnunk. Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területeken élő honfitársaink feszes védelmét továbbra is fenn kell tartanunk” – közölte Orbán Viktor szerda esti Facebook-videójában.

Megszűnik a korlátozás

A szerdai kormányülésen döntöttek az új szabályokról, amelyek május negyedikén, hétfőn nulla órától lépnek életbe. Erről részletesen a csütörtöki kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fővárosban és Pest megyében nem lesz változás, mivel ott van a legtöbb fertőzött, vidéken viszont eltörli a kijárási korlátozásokat a kormány és lazább szabályokat vezet be. Május negyedikétől kinyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók kerthelyiségei, időkorlát nélkül, valamint a strandok, a fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok is. A sportban engedélyezettek az edzések, illetve megtarthatók a temetések és a keresztelők.

Kötelező szájmaszk

„Az időseket továbbra is arra kérjük, függetlenül attól, hogy az ország mely pontján élnek, hogy továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat, és az a 9 és dél közötti vásárlási időszak, ami számukra biztosított volt eddig, az ezután is kizárólag számukra biztosított. Szintén arra kérünk mindenkit az ország valamennyi pontján, hogy a száját kötelezően takarja el, viseljen maszkot vagy más formában ezt tegye meg a tömegközlekedésen, illetve a boltokban, és azt is szeretnénk kérni, hogy a másfél méteres védőtávolságot, ami a fertőzés terjedésének megakadályozásához az orvosok szerint elengedhetetlenül fontos, lehetőleg mindenki tartsa be” – ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a kormányinfón.

Reprezentatív tesztelés kezdődik

Gulyás Gergely azt is kiemelte, májusban még biztos távoktatásban tanulnak a diákok, illetve az ingyenes parkolás is érvényben marad. A rendezvényeket továbbra is korlátozzák, augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényt tilos tartani. Május negyedikétől feloldják a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat, annak érdekében, hogy ez a szegmens is hozzájárulhasson a közegészségügy tehermentesítéséhez. A közelgő anyák napja miatt pedig péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak. Négy egyetem orvostudományi karának összefogásában egy olyan reprezentatív tesztelés kezdődik, ami választ ad arra, hogy körülbelül az ország hány százaléka eshetett már át a betegségen, tette hozzá Gulyás Gergely. A kórházakból kimenő és bejövő betegeket is kötelező lesz ezentúl tesztelni, valamint az idősotthonokban dolgozókat is.

Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Tanszercsomagot kaptak a nyíregyházi alsós általános iskolások

Tanszercsomagot kaptak a nyíregyházi...

Megkezdődött a 2019/2020-as tanév.

Maradhat a digitális munkarend a középiskolákban

Maradhat a digitális munkarend a középiskolákban

Maradhat a digitális munkarend a középiskolákban