Akinek az élete a hivatása: Győri Izabella tanárnő Apáczai Csere János-díjban részesült!

Akinek az élete a hivatása: Győri Izabella tanárnő Apáczai Csere János-díjban részesült!

Akinek az élete a hivatása: Győri Izabella tanárnő Apáczai Csere János-díjban részesült!

Győri Izabella, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium történelem, német és mozgóképkultúra-média szakos középiskolai tanára, szakvizsgázott pedagógus és innovátor mesterpedagógus Apáczai Csere János-díjat vett át Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől. A pedagógusnapi elismerésként adományozott díjakat a koronavírus-járvány miatt 2020. szeptember 10-én adták át a Pesti Vigadóban.

Az Apáczai Csere János-díjat az oktatási miniszter adományozza pedagógusok és főiskolai, egyetemi oktatók számára kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységért évente egyszer a pedagógusnapon. A díjazott Kiss Nagy András szobrászművész plakettjét és jutalomösszeget kap. A díjazás javaslat alapján történik, a felterjesztés helye az OKM Társadalmi és Civil Kapcsolatok Titkársága, határideje az adományozást megelőző év november 20-a.

A nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban 27 éve tanító Győri Izabella tanárnő örömmel nyilatkozott szerkesztőségünknek arról, milyen utat járt be az Apáczai Csere János-díj átvételéig.

Gyermekkora óta motivált

A díjazásban részesült tanárnő elmondta, hogy tulajdonképpen már kicsi gyermekként is tanárosat játszott:

Emlékszem, ahogy néhány évesen magam köré ültettem a pajtásaimat és egy fekete kapura krétával írtam. Már akkor zsigerből jött belőlem, hogy tanítani szeretnék. Nagyon szeretek ezzel foglalkozni, s megmaradt bennem a lelkesedés. A mai napig soha meg nem szűnő motivációval végzem a hivatásomat.

Egy, az emlékezetes országos történelem versenyek közül. A Vasváris csapat a bronzérmet szerezte meg az egri döntőben.

Úgy véli, tanárnak lenni nagyon kreatív munka és azzá is kell tenni. Nemcsak hogy most is készül az órákra, de állandóan azon töri a fejét, hogy milyen új módszereket lehet kipróbálni és milyen új lehetőségek vannak még a tanításban.

Azt vallja, hogy a kreativitás, a diákok inspiráló ereje és az, hogy haladni kell a kor vívmányaival, jó eszközök a kiégés ellen.

Nyíregyházán már több ízben elismerték a munkáját

Lokálpatriótaként kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatalok figyelmét felhívja a szűkebb közösségük történetére. 2001-ben a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Pro Archivo-emléklapot adományozott a tanárnőnek, amire nagyon büszke:

Mióta tanítok, nagyon fontos nekem a helytörténet beemelése a történelemtanításba. Segítséget és inspirációt is kaptam ehhez a levéltár munkatársaitól, akikkel nagyon jó szakmai kapcsolatot alakíthattam ki,  ezért voltam olyan büszke a Pro Archivo-oklevélre. Emeli számomra az elismerés értékét, hogy egy nagyon kedves egykori kollégámmal, Bóbis Tibor tanár  úrral együtt vehettem át. Pályakezdő történelemtanárként sokat jelentett számomra tanár úr példája és mentorálása. Mindig hálás szívvel emlékezem rá.

 

Pro Archivo díj

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Pro Archivo-emléklappal mond köszönetet mindazoknak, akik iratot vagy könyvet ajándékoznak az intézménynek, illetve támogatják rendezvényeit, segítik kiadványai megjelentetését.

Forrás: http://www.szabarchiv.hu/drupal/pro-archivosaink

 

Fontos a tapasztalatok átadása. A képen a Megyei Levéltárban tart előadást a projektpedagógiáról Nézőpontváltások címmel.

De itt még nem állt meg a kitüntetések sora. Az iskolán belüli elismerések mellett 2017-ben „Vietórisz József-díjat” kapott, amit pedagógusnap alkalmából évente csak 15 pedagógus kap meg a városban.

„ … az „Oktató-Nevelő Munkáért” „Vietórisz József-díj” kitüntetések azoknak a város területén dolgozó és nyugdíjas pedagógusoknak adományozhatóak, akik munkájukat kiemelkedő eredményességgel végzik, illetve végezték.

…évente a pedagógusnapon rendezett ünnepségen tizenöt személy kaphatja.

(3) A kitüntetettek emlékérmet és adományozást igazoló oklevelet kapnak.

Részlet:

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK

5/2016. (II. 26.)

önkormányzati rendelete

az önkormányzat által alapított kitüntetésekről és azok adományozásának rendjéről
http://varoshaza.nyiregyhaza.hu/lib/adattar/hatalyos/160304_2016_hr_5.pdf

Akkor úgy nyilatkozott: Különlegesnek érzi ezt az elismerést, hiszen nem nyíregyházi, de most már úgy érzi, itthon van a városban. Hozzátette, a diákoknak köszönheti a sikereit, hiszen addig, amíg olyan tanulók vannak, akiket lelkesít egy-egy tanulmányi kirándulás és értik a történelem fontosságát, akkor érdemes tanítani.

Forrás ide kattintva.

Apáczai Csere János-díj – „Ez a díj mindannyiunké”!

A pedagógusnapi elismeréssel kapcsolatban a következőket mondta el:

Azt kell, hogy mondjam, egy szakmai elismerés átadása valójában kétszer is megtörténik az emberrel: van először egy hivatalos díjátadó, ami nagyon ünnepélyes és felemelő élmény, de ott nem ismernek személyesen. S van másodszor az az esemény, amikor együtt ünnepelhetsz azokkal, akikkel együtt elérhetted ezt az eredményt. Az Apáczai – díj átadása tehát számomra megtörtént a Pesti Vigadóban, de megtörtént a kollégáim között, a Vasvári Pál Gimnáziumban is, amikor a hivatalos díjátadót követően Kovács Ágnes, a gimnázium igazgatónője a tantestületnek elmondta ezt a hírt. Láttam az arcokat, ahogy együtt örültek velem – nekem ez sokat számított, és szép pillanat volt.  27 éve tanítok a gimnáziumban, fontos számomra ez a közösség, úgy érzem, ez a díj tulajdonképpen mindannyiunké.

A díjat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadóban. (a kép forrása : emmi.hu)

 

Innovátor mesterpedagógus – Mit jelent ez?

A mesterpedagógus fokozat elnyeréséhez szükség van az addig végzett szakmai munka bemutatására, s egy olyan konkrét terv kidolgozására is, mellyel folytatható, s még intenzívebbé tehető a pedagógiai tevékenység. Győri Izabella tanárnő ötéves mesterprogramjában az innováció áll a középpontban.

Nagyon motiváló a közös alkotó munka a kollégákkal. Büszke vagyok arra, hogy több forgatókönyvet írhattam a Vasváris Színjátszókör számára. A kép egy Kossuth téri ünnepi műsor után készült Jenei Judit színművésznővel és a műsor színpadra álmodóival: Puskás Bernadett, Mikó Gyöngyi és Tarné Pásztor Nikoletta tanárnőkkel.

Az, hogy erősítsük a közösséget, legyen az helyi vagy iskolai közösség, mindig kiemelt célom volt. Azt tervezem, hogy a következő években több olyan programot valósítok meg a Vasvári Pál Gimnáziumban, ami a közösségteremtést szolgálja. Az egyik a Momentán diákújság további mentorálása. A lap szerkesztőségét már 10 éve segítem, azóta a tehetséggondozást is szolgáló alkotóműhellyé váltunk. Másik tervem, hogy jubileumi évkönyvet szerkesztek gimnáziumunk alapításának 100 éves évfordulójára.  S végül, de nem utolsósorban szeretnék egy történelem projektet kidolgozni és diákjaimmal megvalósítani, mellyel Nyíregyháza újratelepítésének 270 éves évfordulójára emlékezünk majd.

10 éve indult a gimnázium diáklapja a Momentán. A cél azóta is a diákok alkotó tevékenységének támogatása és a közösségformálás.

Ha lehetne néhány jelszóval illetni ezt a felfelé ívelő tanári pályát, akkor melyek lennének azok?

2017-ben, a digitális témahéten, szerveztünk Komoróczy Tamásné kolléganőmmel egy egész osztályt egy hétig megmozgató projektet, amiben az első világháború történetével foglalkoztunk, több nézőpontot és tantárgyat is bevonva a feldolgozásba. Ennek a következő címet adtuk:” Légy világlátó: fedezd fel, gondold át, oszd meg!­” Ha azt el tudjuk érni, hogy a diákok így tekintsenek a világra, s ha fejleszteni tudjuk azokat a készségeiket, amikkel ezt későbbi életükben is meg tudják valósítani - akkor szerintem az iskola elég jól teljesít.

Ez akár az én mottóm is lehet pályám további részére: hiszen van még felfedezni és átgondolnivalóm a világról, s ezt jó lenne még sok tanítványommal  megosztani

Nagy szakmai siker volt 2018-ban a Vita Memoriae 100 nemzetközi történelmi projekt kidolgozása és megvalósítása. Lengyel és magyar diákok dolgoztak együtt és kutatták az első világháború emlékezetét.

Gratulálunk a díjhoz és további sok szép sikereket kívánunk a hivatásában!

( A fotókat Győri Izabellától kaptuk.)


Borbély Szabina

nyiregyhaza.hu

#kapcsolódó

Így kerüld a stresszevést a home office alatt

Így kerüld a stresszevést a home office...

Így kerüld a stresszevést a home office alatt

KUTATÓ DIÁKOK A ZRÍNYIBEN!

KUTATÓ DIÁKOK A ZRÍNYIBEN!

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2017/18-as...