Netes zaklatások a távoktatásban? Ezekre érdemes odafigyelni

Netes zaklatások a távoktatásban? Ezekre érdemes odafigyelni

A zaklatás már nemcsak az iskolában töltött időre korlátozódik.

A zaklatás már nemcsak az iskolában töltött időre korlátozódik, főleg ha a neten történik - hívja fel a figyelmet egy friss elemzés. Ez kifejezetten érdekes téma a távoktatás korában, amikor minden diák a szokásosnál többet ül a gép előtt. Mit tanácsolnak a szakemberek?

Először is hogyan lehet észrevenni, ha valakit zaklatnak? A kutatók szerint az internetes zaklatás jele lehet például a hirtelen hangulatváltozás, vagy az érdeklődésvesztés, betegség színlelése azért, hogy ne kelljen iskolába menni, a közösségi profilok törlése, a szokatlan mértékű szociális visszahúzódás, és a folyamatosan elvesző vagy tönkretett tárgyak is.

Az elemzés a szülőknek azt tanácsolja, hogy mutassák meg, hogyan kell kezelni a zaklatókat, például a blokkolási és jelentési funkciók használatával. Ezen felül fontos az is, hogy a zaklató üzenetekre senki se reagáljon; ne töröljék őket, készítsen mentéseket, képernyőképeket róluk, hogy bizonyítani lehessen a zaklatást, ha arra később szükség van.

A 10 évesnél fiatalabb gyerekek szüleinek ezen felül azt javasolják, hogy legyenek mellettük az első időszakban és szabályozzák az interneten töltött időt. A 10-14 éves gyermekeket érdemes megtanítani arra, hogy ne osszanak meg olyan információkat, adatokat, amelyek alapján beazonosíthatóvá válnak. A 14-18 éves kor köztiek figyelmét pedig fontos felhívni arra, hogy a szexuális tartalmú képüzenetek könnyen önálló életre kelhetnek a neten.

Az online bullying és netes zaklatás témakörét Dr. Jármi Évát, az ELTE PPK Iskolapszichológiai Tanszékének egyetemi adjunktusával már korábban körbejártuk. Attól ugyanis, hogy a diákok kevesebbet vannak az iskola épületében, a zaklatások még nem szűntek meg automatikusan, egyes esetekben csak átalakultak.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

eduline.hu

#kapcsolódó

Ön mit szól hozzá? - Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe

Ön mit szól hozzá? - Magyarország 2024-ben...

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe

Orbán Viktor gyászol

Orbán Viktor gyászol

Közös, fekete-fehér fotóval és néhány mondattal búcsúzott Orbán Viktor közösségi...