Másfélszeresére nőtt az influenzások száma

Másfélszeresére nőtt az influenzások száma

JÁRVÁNY – EGY HÉT ALATT KÖZEL MÁSFÉLSZERESÉVEL NŐTT AZ INFLUENZA GYAKORISÁGA MEGYÉNKBEN

A legtöbb háziorvosnál már tavaly október végén, november elején kérhették az influenza elleni védőoltást a lakosok.

Ingyenes védőoltásra jogosultak többek között a 60 évesnél idősebbek, a várandós nők, továbbá az asztmások, a cukorbetegek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre is elérhető az oltóanyag, körülbelül kétezer forintért. Ám sokan nem adatják be maguknak a vakcinát, így egyre több az influenzás beteg. Megyénkben 67 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos adatai, tünetei alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként. Az úgynevezett figyelő orvosok körülbelül 120 ezer lakost látnak el – mondta a megyei tisztifőorvos.

Dr. Salzmann Marianna kiemelte:

Ebből a 120 ezer főből a szezon megfigyelése alatt, tehát 2017. 40. hetétől már 3500 megbetegedést észleltünk. A múlt héten pedig közel 800 új megbetegedést regisztráltunk influenzaszerű tünetekkel. A két héttel ezelőtti adatokhoz képest a múlt héten 30%-kal nőtt a megbetegedések száma. A legintenzívebb növekedés a Vásárosnaményi Járási Hivatal területén volt, a legtöbb megbetegedés pedig itt, a Nyíregyházi Járási Hivatal területén. Az általános iskolások között van a legtöbb megbetegedés, de duplájára nőtt az óvodás korúak között is az influenza.

A kórházi jelentőszolgálat adatai alapján múlt héten 54 százalékkal nőtt a kórházi ápolást igénylő betegek száma; 35 százalékuk 65 év feletti volt. A Jósa András Oktatókórházban egyébként teljes látogatási tilalmat rendeltek el. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetősége az emelkedő számú felső légúti hurutok, influenzás megbetegedések megelőzése miatt, valamint az intézmény betegeinek védelmében valamennyi osztályt érintően hozta meg az intézkedést.

 

Dér Vivien

#kapcsolódó

LÉTESÍTMÉNYI TŰZOLTÓKKAL GYAKOROLTAK

LÉTESÍTMÉNYI TŰZOLTÓKKAL GYAKOROLTAK

Hétfőn délután a Dunapack Kft. létesítményi tűzoltóinak elméleti és gyakorlati...

Újra kinyitott a KGST piac - Nyitvatartás  és részletek a cikkben!

Újra kinyitott a KGST piac - Nyitvatartás...

Újra kinyitott a KGST piac - Nyitvatartás és részletek a cikkben!