Öt dolog, amit biztos nem tudtál az idei felvételiről

Öt dolog, amit biztos nem tudtál az idei felvételiről

A felvételi nemcsak a ponthatárokról, hanem a statisztikákról, rekordokról és különleges adatokról is szól. Most összegyűjtöttük az idei felvételi öt legérdekesebb ténye.

1. Még mindig több lány jelentkezik a felsőoktatásba, mint fiú. Idén több mint 60 ezer nő és több mint 47 ezer férfi jelentkezett a felvételin.

2. Nem a 18-19 éves korosztály a legaktívabb jelentkező. Idén legnagyobb arányban a 27 évesek és az ennél idősebbek jelentkeztek a felsőoktatásba, összesen 23 554-en. A második legnagyobb jelentkezői csoport a 19 éveseké (22 866 fő, 21 711-en állami ösztöndíjas képzést jelöltek meg).

3. Idén nyolc szakon jóval alacsonyabbak az előzetes ponthatárok, mint tavaly, ezért 2018-ban valószínűleg magasabb lesz majd az állami ösztöndíjasok száma ezeken a szakokon. Változott például az alkalmazott közgazdaságtan ponthatára, oda 30 ponttal kevesebb kell, mint tavaly, 458 helyett 428-nál húzták meg az előzetes ponthatárokat. 


4. Ez volt a rekord tavaly: a Kaposvári Egyetemen 500 pontra volt szüksége annak, aki állami ösztöndíjasként akarta elvégezni a pénzügy és számvitel szakot. Biztos, hogy idén is számíthatunk hasonló pontszámokra.


5. Ezek pedig az idei év legnépszerűbb egyetemei. A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölték meg a 2018-as felvételin, összesen 24 132-en. A második a Debreceni Egyetem, ahová 15 140-en adták be a jelentkezésüket, a dobogó harmadik fokán idén is Szegedi Tudományegyetem áll 13 728 jelentkezővel.

eduline.hu

#kapcsolódó

" Seusora hangolás" a Jósa András Múzeumban

" Seusora hangolás" a Jósa András Múzeumban

A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola művésztanárai és diákjai segítenek...

Szeptembertől már az új tantervek szerint tanítanak az iskolákban

Szeptembertől már az új tantervek szerint...

Szeptembertől már az új tantervek szerint tanítanak az iskolákban