Idegen nyelvet csak megfelelő motivációval lehet tanulni – Vallják a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

Idegen nyelvet csak megfelelő motivációval lehet tanulni – Vallják a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

A legfranciásabb francia tanulás lehet a legeredményesebb.

Idén újra megrendezésre került az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban több mint 800 jelentkezővel. Ez a megmérettetés az 5. osztályosoktól kezdve egészen a 10. osztályosokat érinti, a 9. és 10. évfolyamosoknak az OKTV előszobája és kiváló próbanyelvvizsga lehetőség. Évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés e verseny iránt,á és az ország valamennyi francia nyelvet tanuló iskolájából érkező gyerekek egyre felkészültebben mérik össze tudásukat. A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból Tóth Lili Hanna 9.b osztályos tanuló a kezdők kategóriájában 2. helyezett, Simon Bolda Bogáta 9.b osztályos tanuló a haladók kategóriájában 2. helyezett és Tóth Kinga 10.a osztályos tanuló a kezdők kategóriájában 8. helyezett lett.

Tóth Lili Hanna 9.b osztályos tanuló először vett részt ilyen versenyen. „Je suis heureuse comme des poissons dans l'eau, azaz olyan boldog vagyok, mint a halak a vízben. 2018 szeptemberében kezdtem el tanulmányaimat a Kölcseyben a 9.b franciás csoportjában, és már az első évem bővelkedik sikerekben. A nívós díjon és a tapasztalaton kívül értékes ajándékokat és sok-sok elismerést is kaptunk.”

Simon Bolda Bogáta 9.b osztályos tanuló már rutinos franciás. „Már többször részt vettem ezen a versenyen általános iskolás koromban, mert már akkor szenvedélyesen megszerettem a francia nyelvet, és ez a szenvedély ma is tart, s ez a legfőbb oka, hogy a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumot választottam továbbtanulásom céljából. Sokan mondták, hogy nagyon színvonalas itt az oktatás, illetve az anyanyelv művelése mellett az idegen nyelvek oktatására is kiemelt figyelmet fordítanak. Ez valóban így is van. Nem bántam meg a döntésem, ha újrakezdhetném, megint ezt a gimnáziumot választanám.

Óriási örömmel tölt el, hogy velem együtt egyre több gyerek érdeklődik a francia nyelv és kultúra iránt. A nem könnyű írásbeli forduló után a döntő ünnepélyes megnyitóján számos neves vendég mellett Hugues Denisot, a Budapesti Francia Intézet együttműködési attaséja is sok sikert kívánt nekünk. Erre a bíztatásra nagy szükségünk volt, mivel az írásbeli forduló során nagyon szoros verseny alakult ki a döntőben. Ezért különösen örülök a haladó franciások kategóriájában elért 2. helyezésemnek.

A felkészülésünk sokoldalú és intenzív volt, melyet Lili és én Baranyiné Szilágyi Gabriella tanárnőnek, Kinga pedig Vincze Annamária tanárnőnek köszönhet. Úgy gondolom, sikerünkhöz hozzájárult a gimnáziumunk által biztosított számtalan nyelvhasználati lehetőség is.

A francia nyelv tanulása során számomra elsődleges az adott nyelv használatának elsajátítása, a hatékony kommunikáció kialakítása, a közvetlen kapcsolat a célnyelvvel. Épp ezért sokat jelentettek számunkra Carole Blin anyanyelvi lektorunk társalgási órái, a Mustárház francia önkéntesének segítsége, akit tanárnőnk néhány téma megbeszélésére felkért számunkra.

Mindezeken túlmenően folyamatos levelezést folytattunk a 2019. április 3-án hozzánk érkező francia testvériskolai diákokkal. Iskolánk tíz éve ápol testvériskolai kapcsolatot a dél-franciaországi Saint Pandelonban található Sainte Elisabeth Gimnáziummal.

Az idén is nagyon szimpatikus francia gyakornokokat látunk vendégül. Szakmai gyakorlatukat az Eszterlánc Északi Óvodában teljesítik, mialatt mi iskolában vagyunk. A tanítási óráink után sok közös programot szervezünk, és az együtt töltött órák során rengeteg alkalom nyílik a beszélgetésre. Két hétig vállaltam Basile M’rica fogadását. Ezalatt igyekszem megmutatni neki mindent, megkóstoltatni vele a magyar specialitásokat, megismertetni vele a kultúránkat. Hatalmas élmény ez számomra. Egyre könnyebb közöttünk a kommunikáció, egyre felszabadultabbak a beszélgetések. Szerintem, ez nem csak annak jó, aki nyelvet szeretne gyakorolni, hanem annak is, aki új kapcsolatokra vágyik, szeretne megismerni másokat, más kultúrákat, szokásokat, gondolkodásmódot. Nem bántam meg, hogy belevágtam, sőt, ha lesz még ilyen lehetőség, mindenképp jelentkezem, valamint mindenkinek tiszta szívvel ajánlom.”

Albert Bianka 9.b osztályos tanulónak a francia cserediák érkezése életre szóló barátság kezdete volt. „Amikor erre a feladatra vállalkoztam, nem gondoltam, hogy ennyire jól fogjuk magunkat érezni, nagyon megszerettük egymást. Az együtt töltött pár nap alatt is sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam. Csak szeptemberben kezdtem a francia nyelvet tanulni, de ennek ellenére elvállaltuk a családommal. Láttuk benne a kihívást, a sok lehetőséget. Rengeteg mindenben tud segíteni, hogyha anyanyelvű emberrel sikerül kommunikálni, hiszen ez kincsesbánya a nyelvtanulás szempontjából.

Az én cserediákom Léa Boissard volt. Megérkezése előtt már felvettük vele a kapcsolatot, nagyon kedvesnek és szimpatikusnak tűnt. Nagy izgalommal vártuk családommal azt a napot, amikor megérkezett a nyíregyházi vasútállomásra. Első látásra felvettük a szemkontaktust, bár még meg sem mertem szólalni. Nálam öt napot töltött, de az öt nap maga volt a csoda. Igaz, eleinte a kommunikáció nehézkesen ment, de minél jobban telt az idő, egyre inkább megértettük egymást. Sokat segített a kiejtésben, a szavak tanulásában. Léanak a magyar ételek nagyon ízlettek, mindent megkóstolt. Próbáltunk olyat főzni neki, amivel felejthetetlenné tesszük számára a magyar gasztronómiát. Nyitott volt az új ízekre. Készítettünk neki gulyáslevest, paprikás csirkét, töltött káposztát, húslevest, rántott húst. Szombaton szerveztünk a kertben szalonnasütést, nagyon tetszett neki, és nagyon jóízűen evett. Megmutattuk neki, hogy is kell csinálni a jó magyar csepegtetős kenyeret. Mindenben jól nevelt és nagyon segítőkész volt. Elmesélte nekünk, hogy milyenek a francia ételek és szokások. Egy olyan lányt ismertem meg, aki nagyon kedves, rendkívül okos és közvetlen. Nem zavarta egyáltalán, hogy nem beszélem jól a nyelvet, türelmesen elismételte a nehezebb francia szavakat és elmagyarázta, amit nem értettem. Léa stílusa egyszerű, de mégis nagyszerű. Látszik rajta a francia elegancia. Laza, barátságos, beszédes, humoros, intelligens, magabiztos, megbízható, vidám, rengeteg jó tulajdonsága van. Jó a nyelvérzéke is, sok nyelven tud beszélni: angolul, olaszul, spanyolul, arabul. Nagyon tetszett neki a magyar nyelv, mi is megtanítottunk neki néhány szót több-kevesebb sikerrel. Annyira megszerettük és a szívünkhöz nőtt, hogy már igazi családtag lett. Olyan kapcsolat alakult ki, mint ha már évek óta ismerném. Úgy tekintek rá, mintha a nővérem lenne! 

Amikor búcsúztunk egymástól, mind a ketten sírtunk, nagyon nehéz volt elengedni. Azt mondta, mi lettünk a második családja, soha nem felejti el a velünk töltött napokat és visszavár Franciaországba, akár nyáron, akár jövő tavasszal, amikor az iskolánk  Didier Huard koordinátor tanár úrral együttműködve, a testvériskolai kapcsolat keretében csoportos kiutazást szervez a fogadó diákoknak. Így aztán jövőre irány a francia ezüstpart: Dax, Biarritz, Sain Jean de Luze, Bordeaux.”

A francia életstílus magával ragadta Biankát, aki még a cserediákja megérkezése előtt benevezett a Debreceni Egyetem Francia Tanszéke által meghirdetett fotópályázatra, ahol a franciás hangulatot felidéző képei három díjat is nyertek. Ő lett a közönségdíjas 1. helyezett, valamint a  Scenes de la vie kategóriában 4. helyezett és a Comme la-bas kategóriában 6. helyezett lett.

#kapcsolódó

Csuhébál a Vasváriban

Csuhébál a Vasváriban

Megtartotta idei jótékonysági bálját a Vasvári Pál Gimnázium. A hangulat fergeteges...

Szalagavató az Aranyban

Szalagavató az Aranyban

A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium végzős diákjaira...