Panaszok esetén mit tehetünk? - Hogyan teszteltethetjük magunkat

Panaszok esetén mit tehetünk? - Hogyan teszteltethetjük magunkat

Panaszok esetén mit tehetünk? - Hogyan teszteltethetjük magunkat

Koronavírusos megbetegedésre utaló panaszok esetén a háziorvos kérheti a beteg tesztelését, azonban több szolgáltató piaci alapon is lehetőséget biztosít arra, hogy kiderítsük, hordozzuk-e magunkban a vírust. Erre akkor lehet a leginkább szükség, ha tudni akarjuk, megfertőzhetünk-e  másokat is. Kétfajta teszt létezik, az ujjbegyből vett vérminta a korábbi fertőzöttséget, míg a légúti minta az éppen aktuális fertőzést mutatja ki.

Légúti panaszok esetén telefonon kell a háziorvosnál vagy az ügyeleten jelentkezni a betegeknek. Ekkor történik egy részletes anamnézis felvétel, vagyis kikérdezik a pácienst, például arról, hogy járt-e külföldön, részt vett-e nagyobb rendezvényeken, mióta van panasza és azok milyen súlyosak. Ez alapján el lehet dönteni, hogy mi a további teendő, milyen eljárásrend szerint kell foglalkozni a beteggel.

Hogyha enyhe tünetei vannak valakinek, és felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos első körben nem hívja be magához a rendelőbe, hanem otthoni karantént javasol, és megkéri az otthoni mintavételt az Országos Mentőszolgálaton keresztül. Ezt követően a mintavétel eredményétől függően, illetve attól függően, hogy a panaszai hogyan alakulnak, döntik el a további teendőket. 

- mondta el Dr. Kiss Csaba háziorvos.

Amennyiben a telefonos kikérdezés során egyértelműen kizárható, hogy koronavírus fertőzésről van szó, akkor előre egyeztetett időpontban megvizsgálja a háziorvos a beteget és azt követően folytatják a terápiás kezeléseket. Ha viszont súlyosak a tünetek, magas láz, nagyfokú levertség, fulladásos panasz áll fenn, akkor az Országos Mentőszolgálatot értesítve a Covid-ambulanciára utalják a beteget

Hogyha valaki teljesen panaszmentes, és nem is tudunk arról, hogy érintkezett volna igazolt koronavírus fertőzött személlyel, akkor csak magánúton lehet megoldani a tesztelést, erre Nyíregyházán is van lehetőség, néhány tízezer forintba kerül egy-egy ilyen vizsgálat. Hogyha valaki azt szeretné megállapíttatni magáról, hogy aktuálisan fertőzött-e, és hogy a fertőzést tovább tudja-e adni, akkor mindenképpen az orr-garatváladékból vett mintavétel és annak a PCR-vizsgálata javasolt, mert az ujjbegyből kimutatott vizsgálat arról nem ad információt, hogy valaki pillanatnyilag is beteg-e. Azzal a vizsgálattal csak arról kapunk csak információt, hogy  korábban érintkezett-e már a vírussal."

- tette hozzá Dr. Kiss Csaba.

Amennyiben a magánúton végeztetett vizsgálat pozitív eredményt hoz, úgy szintén kötelező a házi karantén, egészen addig, amíg a tünetek el nem múlnak. Ezt követően ismét telefonon kell a háziorvost értesíteni és akkor már a TB által finanszírozott otthoni légúti mintavétellel, illetve annak negatív teszteredményével zárható le a karantén időszaka.


Fehér Attila

#kapcsolódó

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan kivándoroltak

Többen jöttek vissza Magyarországra...

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan kivándoroltak

Honduras tömegsíroknak keres helyet

Honduras tömegsíroknak keres helyet

Honduras tömegsíroknak keres helyet