Indul a fűtési szezon – A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset

Indul a fűtési szezon – A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset

Tavaly mintegy 60 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés gyanújával, amelyek közül 16 esetben valóban történt mérgezés is.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz. Tavaly mintegy 60 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés gyanújával, amelyek közül 16 esetben valóban történt mérgezés is. Mindez megelőzhető egy szén-monoxid-érzékelő felszerelésével, amelyek ajánlott listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

 

Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye pedig abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező, ha eléri az egy százalékot a levegőben található mennyisége, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezhet az eszméletvesztés.

„Hagyományosan október 15-én indul a fűtési szezon, otthonaink biztonsága érdekében különböző karbantartási és ellenőrzési feladatokat kell végrehajtanunk. Csakis kifogástalan műszaki állapotú berendezéseket használjunk, mindig megfelelő szakembert hívjunk, és annak hitelesített karbantartása után használjuk ezeket az eszközöket. A kémények ellenőrzésére is szeretnénk felhívni a figyelmet, társasházak esetén sormunkában végzik az ellenőrzéseket a kéményseprők, családi házaknál pedig önállóan kell egyeztetni a kéményseprőkkel a munkálatok elvégzéséről.”

A megelőzés érdekében évente felül kell vizsgáltatni ezeket a berendezéseket és a kéményeket is, illetve ellenőrizni kell a helyiség levegőellátását – tette hozzá Leskovics Zoltán, azonban más módon is biztosítható, hogy ne okozzon mérgezést egyetlen készülék sem.

„Otthonaik védelme érdekében nagyon sok háztartás szerzett már be szén-monoxid-érzékelőt, ezek vásárlásánál felhívjuk a figyelmet, hogy keressék fel a katasztrófavédelem honlapját, ahol a pozitív és negatív lista is megtalálható ezekről a készülékekről.”

Az érzékelőket mindig a belégzési magasság fölé kell helyezni, abban a helyiségben, amelyben működtetjük a tüzelő-fűtő berendezést, vagy amelyikben a kockázat fennáll.

Ezek a készülékek többnyire 5 évig működnek megfelelően, utána le kell őket cserélni. Tavaly mintegy 60 riasztás történt szén-monoxid-mérgezés gyanújával, melyek közül 16 esetben történt is mérgezés. Ennek a leggyakoribb jele a hányinger, a fejfájás és a szédülés – tette hozzá a főfelügyelő.

Szerző: Fehér Attila

#kapcsolódó

Útlezárások a Rally Hungary ideje alatt

Útlezárások a Rally Hungary ideje alatt

A hétvége folyamán a városban tartanak kvalifikációs szakaszt és belvárosi...

A Megyeházán és a Városházán is jókívánságokat és szerencsét hoztak a kéményseprők

A Megyeházán és a Városházán is jókívánságokat...

A kéményseprők megyeházi és városházi látogatása már évtizedes hagyomány Nyíregyházán....