A Megyeházán és a Városházán is jókívánságokat és szerencsét hoztak a kéményseprők

A Megyeházán és a Városházán is jókívánságokat és szerencsét hoztak a kéményseprők

A kéményseprők megyeházi és városházi látogatása már évtizedes hagyomány Nyíregyházán.

A fekete ruhás szakemberek érkezése, köszöntése a régi mondóka és a babona szerint is szerencsét hoz. Pezsgős koccintással is köszöntötték egymást és az új évet a szakemberek, valamint a megye és a város vezetői, akik örömmel fogadták a jókívánságot, hiszen mindannyian komoly tervekkel készülnek az új esztendőre is.

Díszruhában, cilinderben és fehér sálat kötve, rugós kotróval érkeztek új évet köszönteni a kéményseprők a Megyeházára, majd a Városházára hétfőn. A megyei közgyűlés elnöke és Nyíregyháza polgármester személyesen fogadták őket, majd ajándékkal kedveskedtek a szerencsehozó mesteremberek.

A kéményeket kitisztították, hogyha találkoztak kéményseprővel, régen azért elég ritka szakmának számított, volt, hogy megyénként csak egy kéményseprő jutott, ezért hogyha találkoztak velük és a kéményüket is megtisztították az embereknek, akkor szerencsések lehettek, mert nem égett le a házuk. - mondta Valkó Attila, a Sz-Sz-B Megyei Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője

A régi mondóka szerint tehát a kéményseprők szerencsét hoznak, azonban ezért nekünk is tennünk kell – erre hívta fel a figyelmet Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Bizakodóbbak lehetünk mint az elmúlt években, hiszen megvan az az eszközünk, asmivel meg tudjuk fogni a szerencsét, hiszen a vírus ellen van eszközünk, mégpedig az otlakozás. Innen is arra bíztatnék mindenkit, hogy tegyünk azért, hogy jobb legyen a 2022-es év, és közösségi élményekben is gazdagabb lehessen. A magyar gazdaság jól teljesített, ennek egyre többen élvezik áldásos hatásait, de ahhoz, hogy visszakapjuk a korábbi életünket, ahhoz oltakozni kell. (… negyediket is.)

Dr. Kovács Ferenc polgármesterrel és a két alpolgármesterrel, Dr. Ulrich Attilával és Jászai Menyhérttel értékelték a 2021-es esztendőt. Emlékeztettek: a tavalyi év nagyon megterhelő volt a lakosság és a városvezetés számára is, azonban ennek ellenére is sikeres esztendő van mögöttünk.

Ez már a 12-ik alkalom, hogy újév első munkanapján találkozunk, jönnek a kéményseprők, újévi köszöntésre és hozzák a szerencsét, jövőre 13-ik lesz, az még szerencsésebb kell, hogy legyen, de nagyon reméljük, hogy szerencsés évünk lesz, abból a szempontból, az első mindig ami az embernek eszébe jut, hogy legyünk túl ezen a járványon és sikerüljön a céljainkat elérni, terveinket megvalósítani és ez egy nagyon kedves és szép hagyomány, amit soha nem hagynánk ki...

A város vezetői hagyományosan az új év első munkanapján köszönték meg a sajtó munkatársainak a 2021-as pontos és hiteles tájékoztatást, amely szintén számos új kihívást hozott számukra a már két éve tartó, elhúzódó világjárvány következtében.

Szerző: Fehér Attila

#kapcsolódó

Megkezdődött a Szent Miklós tér felújítása a Bercsényi utca és az Egyház utca közötti szakaszon

Megkezdődött a Szent Miklós tér felújítása...

A kivitelezés bruttó 50,9 millió forintból valósul meg és a munkálatok a tervek...

Még több iskolaőr lesz az oktatási intézményekben

Még több iskolaőr lesz az oktatási...

295 fővel szeretnék növelni az állományt.