Mekkora hóval érkezhet az idei tél? Megérkezett az előrejelzés

Mekkora hóval érkezhet az idei tél? Megérkezett az előrejelzés

A szokásosnál vastagabb szibériai hótakaró, vékonyabb tengeri jég és a folytatódó La Niña időjárási jelenség is hatással lesz a következő hónapok időjárására – írja oldalán az Időkép.

A poláris örvénynek nevezett időjárási jelenség viselkedése az egyik kulcstényező Európa és Észak-Amerika téli időjárásnak alakulásában. Ha a poláris örvény erős, akkor lényegében bezárja a hidegebb levegőt a sarki területekre, ami enyhébb telet eredményez az Egyesült Államokban és Európa nagy részén.

A jelenlegi helyzet

Október elején rég nem látott mértékű hófelhalmozódás kezdődött Szibériában, október 9-ére a hóval borított terület nagysága 9 millió négyzetkilométerre gyarapodott. Ez volt 2009 óta a második legnagyobb kiterjedés. A hófelhalmozódás mértéke egy azóta bekövetkezett enyhülésnek köszönhetően némileg megtorpant, a következő egy-két hétben azonban ismét jelentősebb havazások körvonalazódnak.

Több évtizedes megfigyelések alapján a szibériai hótakaró októberi kiterjedése összefüggésben áll a poláris örvény későbbi viselkedésével.

Másik fontos tényező az Északi-sark körüli tengeri jég kiterjedése. Európa közelében, így a Barents-Kara-tengeren jelenleg az átlagosnál kevesebb jég található, amely szintén a poláris örvény gyengülését eredményezheti.

Az ECMWF-modell hosszú távú előrejelzése decemberben a sztratoszférikus zonális szélsebesség csökkenését mutatja, amely szintén a nyugatias alapáramlás, ezáltal a poláris örvény gyengülésére utaló jel lehet.

Mindez korai hidegbetöréseket eredményezhet, viszont az, hogy ez kontinensünk mely részén következhet be, természetesen az anticiklonok és ciklonok elhelyezkedésétől is nagyban függ.

Hazánkban jelentősebb téli periódusok akkor alakulhatnak ki, ha a Brit-szigetek térségében vagy Skandinávia fölött jelenik meg blokkoló anticiklon, ekkor ugyanis északi, utóbbi esetben keleti-északkeleti áramlással hideg, fagyos levegő indulhat meg Európa középső területei fölé, amely a Földközi-tenger medencéje fölé érve mediterrán ciklonokat generálhat. Ezek a ciklonok megfelelő pályán mozogva jelentősebb havazást eredményezhetnek térségünkben.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a szibériai hótakaró nagymértékű felhalmozódása és az átlagosnál kevesebb tengeri jég Európa közelében könnyebben zavart okozhat a poláris örvényben, akár már november–december folyamán, amely korai hidegbetöréseket vetíthet előre.

A még mindig jelenlévő La Niña viszont éppen egy szárazabb, enyhébb tél felé viheti az irányt, így a következő hetek időjárási folyamatait mindenképpen érdemes lesz figyelni.

#kapcsolódó

Igazgatási szünet lesz a kormányablakokban és kormányhivatali ügyfélszolgálatokon

Igazgatási szünet lesz a kormányablakokban...

Javasolt a kormányablakokban és kormányhivatali ügyfélszolgálatokon még december...

Letartóztatás indítványozása kényszermunka miatt

Letartóztatás indítványozása kényszermunka...

A letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség...