Minőségi helyi termékek – Védjeggyé válhat a Made in Nyíregyháza logó

Minőségi helyi termékek – Védjeggyé válhat a Made in Nyíregyháza logó

Fontosak a helyi termékek.

Védjeggyé szeretnék alakítani a Made in Nyíregyháza logót a Foglalkoztatási Paktum szakemberei. A helyi termelők, gazdaságok és szolgáltatók részére egy adatbázist is létrehoztak, jelenleg 174 tagja van a kataszternek. A tagoknak értékesítési és bemutatkozási lehetőséget biztosítanak helyi piacokon és vásárokon, de akár külföldi, városnépszerűsítő programokon is.

Gyümölcsök, zöldségek, helyben készült lekvárok, szörp és méz – a helyi termelők leggyakrabban a piacokon tudják értékesíteni a termékeiket, itt találkozhatnak a vásárlókkal. Nyíregyháza évek óta nagy hangsúlyt fordít a létesítmények fejlesztésére is, hogy minőségi körülmények között tudjanak értékesíteni. A vásártér egy fontos helyszín a turizmus szempontjából is, egy találkozási pont.

Fontosak a helyi termékek

Annak érdekében, hogy minél több helyi termelő legyen a nyíregyházi piacokon, évek óta dolgoznak a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum szakemberei, ennek eredménye, hogy az arányok kiegyenlítődtek a nagyobb kereskedők és a helyi árusok között.

A helyi termék egyrészt egészségesebb, másrészt van egy gazdasági oldala, mert azokat segíti, akik előállítják és kezd divatba is jönni, ezt kell erősíteni. Még nagyon sok tartalék van ebben. Ami szintén nagyon fontos polgármesteri szemmel, hogy ez hagyományőrző, és minden, ami hagyományőrző, identitáserősítő is, és ami identitásőrző vagy -erősítő, az közösségmegtartó és -építő. Ennek van egy ilyen vonulata is” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Szolgáltatásfejlesztési program

A helyi termékek a magyar áruk között is egy speciális árukört jelentenek. Általánosságban elmondható, hogy helyben készülnek, nem minősülnek tömegcikknek, helyi sajátos jegyekkel rendelkező különlegességek. 2016-tól a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum projekt helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési programja keretében fontos célt tűztek ki a városban, összegyűjtik a helyi termelőket és szolgáltatásaikat, hogy minél szélesebb körben megismerjék az emberek.

Megvalósult egy stratégia, elkészült egy elektronikus kataszter, aminek jelenleg 174 tagja van. Különféle rendezvényeken jelenünk meg, városi nagyrendezvényeken, Sóstó piacon, és nagyon nagy siker számunkra, hogy most már hazai és külföldi rendezvényekre is meghívást kapunk. A helyi termékek bizalmi termékek, mi sem bizonyítja jobban, hogy egy különös kapcsolat alakul ki a termelők, a kézművesek és a vásárlók között. Ezek a termékek nem vásárolhatók meg üzletláncokban, hanem helyi termék kisboltokban és vásárokon kaphatóak. Nagyon sok rendezvényünk van, többek között Best Practice rendezvény, mint a mai is, de vannak szakmai fórumok, illetve gazdatúrák voltak a projektben” – nyilatkozta Ligetfalvi-Komiszár Eszter helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési koordinátor.

Best Practice

A jó gyakorlatok átadása volt a célja a csütörtöki rendezvénynek is. A résztvevők többek között megismerték az üvegfújás művészetét, bemutatót kaptak a természet laboratóriumából, ahol a környezetbarát tisztítószerek készülnek, illetve azt is megtudhatták, hogy a nyíregyházi termékek hogyan jutnak el Balira és Katarra. Utóbbi is bizonyítja, milyen jó minőségű termékek készülnek városunkban és a környékén.

Szatmári Termék Védjegyrendszer

A termelők támogatása és a termékek népszerűsítése kapcsán sokat lehet tanulni a szatmárnémeti példából, ott ugyanis már 2018-tól működik a Szatmári Termék Védjegyrendszer.

Tanulmányoztunk több védjegyet, akár Romániában, de Magyarországon és Ausztriában is. Úgy gondoltuk, hogy szükség van egy ernyőre, ami a helyi termelőket átfogja. 2016-ban indítottuk ezt a projektünket és 2018-ban védtük le román intézményben a Szatmári Termék Védjegyet. Itt különböző kategóriákban ítéljük meg a védjegyet, van egy szakmai bizottságunk, aki az elbírálással foglalkozik. Csak bejegyzett jogi személyeknek ítélünk oda védjegyet, illetve olyan termékeknek, akár élelmiszereknek, akár kézműves termékeknek, amelyek megfelelnek a szakmai elbíráló bizottság követelményeinek” – nyilatkozta Magyar Lóránd, a védjegyrendszer ötletgazdája.

Made in Nyíregyháza

Miután a Made in Nyíregyháza logót már sokan ismerik a környéken, a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztés célja, hogy a közeljövőben egy védjeggyé alakuljon át, ezért is hívták meg a Szatmári Termék Védjegyrendszer ötletgazdáját, hogy megismerjék az eljárás folyamatait. A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum által létrehozott kataszterbe ingyenesen lehet csatlakozni a helyi termelőknek, akik Nyíregyházán, a járásban, illetve 25 kilométeres körzetében állítják elő termékeiket. A termelők, gazdaságok és szolgáltatók számára számos előnnyel jár, ha csatlakoznak az adatbázishoz, többek között az idei adventi forgatagban is van Made in Nyíregyháza stand, ahol árulhatják termékeiket.

Szerző:Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Kevesebb eső, több hidegfront jön a héten

Kevesebb eső, több hidegfront jön a...

Többször lesz szeles az idő, záporok is akadnak, de tartós eső keddtől már...

21 060 az új fertőzött, elhunyt 304 beteg

21 060 az új fertőzött, elhunyt 304...

. 5286 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen.