Támogatás – 7,5 milliárd forint jut a foglalkoztatás és a gazdaság fejlesztésére

Támogatás – 7,5 milliárd forint jut a foglalkoztatás és a gazdaság fejlesztésére

A következő hét évben 7,5 milliárd forintot fordíthatnak új munkahelyek teremtésére és a vármegye gazdaságának fejlesztésére.

Ennek érdekében széles körű együttműködés jött létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a térség foglalkoztatottságának és gazdaságának fellendítése érdekében. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá a Városházán.

Közös megállapodást írt alá kedden, a Városházán az a 14 szervezet, melyek között önkormányzatok, állami foglalkoztatási szervek, felsőoktatási és szakképzési intézmények, és érdekvédelmi, valamint civil szervezetek is találhatók. A vármegyei önkormányzat és a helyi kormányhivatal alkotta konzorcium közel 7,5 milliárd forintot fordíthat új munkahelyek teremtésére és a vármegye gazdaságának fejlesztésére. Az ünnepélyes aláíráson dr. Kovács Ferenc polgármester a program jelentőségéről beszélt televíziónknak.

„Volt egy megyei és egy nyíregyházi foglalkoztatási paktum az elmúlt hét évben. Megyei jogú városok között mi használtuk fel a legtöbb forrást, több mint 3,5 milliárd forintot, amelyből több mint 2000 embernek tudtunk segíteni elhelyezkedni, a foglalkoztatók szempontjából 160–180 vállalkozás kapott támogatást az alkalmazottaira. Egy éve elindítottunk egy programot, négy munkacsoportot hoztunk létre, ami a mostani munkaerő-piaci helyzet és az abból adódó lehetőségek, valamint a problémák megoldását tűzte ki célul.”

Ez a megyei keretek között, a következő 7 éves ciklusban folytatódik, amelyben a megyei kormányhivatal konzorciumi partnerként vesz részt – fogalmazott Román István főispán.

„Ez a korábbi foglalkoztatási paktum folytatása lesz, beleépítve az elmúlt években szerzett tudást. Fontosnak tartom, hogy a megye gazdasági életében jelen legyen a támogatott foglalkoztatás, és ebben nemcsak az államigazgatás és az önkormányzat, hanem a gazdasági élet és a képzés szereplői is részt vesznek. A programtól azt reméljük, hogy a megye gazdasági élete még tovább tud erősödni.”

A következő hétéves projekt célja továbbra is a foglalkoztatás és a vállalkozóvá válás segítése, amelyhez különböző programokat is szerveznek. Még fut a TOP-os paktum program, de már elkészültek az előkészítő munkálatok a következő 7 év mintegy 7,5 milliárdos főösszegű programjára. Az újdonság a program során, hogy a vármegyei önkormányzat fogja össze a paktum résztvevőit.

„Az elsődleges konzorciumi partnerünk a foglalkoztatási főosztály, de Nyíregyháza is kiemelt partner a programban, melynek megvalósítását együtt tervezzük. Remélhetőleg ez év végén el tudjuk kezdeni a Foglalkoztatási Paktum plusz programot is, amelynek hasonlóak lesznek a céljaik a munkaadók és a foglalkoztatók szempontjából. Munkaügyi támogatások nyújtása, képzési támogatások, munkába járási támogatás, és reméljük, még olyan eszközrendszert tudunk kialakítani, amelyek még adekvátabban reagálnak a vármegyében fellépő foglalkoztatási igényekre.”

A projekt 100 százalékos támogatást nyújt a következő 7 évben, és a 7,5 milliárdos forráskeret akár tovább is nőhet – tette hozzá Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnök, aki azt is elmondta, hogy továbbra is fontos része a programnak a továbbfoglalkoztatási kötelezettség a kedvezményezettek számára.

Szerző: Fehér Attila

#kapcsolódó

A Magyar Kultúra Hete a Váci Mihály Kulturális Központban

A Magyar Kultúra Hete a Váci Mihály...

Legyenek részesei ennek a különleges hétnek, amely a magyar kultúra gazdagságát...

Tudatos tervszerűség - folyamatban van a gázellátás megteremtésének biztosítása az ipari parkban

Tudatos tervszerűség - folyamatban...

Tudatos tervszerűséggel zajlik az ipari park infrastruktúrájának kiépítése...