Az űrbe készül a nyíregyházi Kapu Tibor

Az űrbe készül a nyíregyházi Kapu Tibor

Bekerült a legjobb négybe.

Ki ne tudná Nyíregyházán, hogy a szintén szabolcsi Farkas Bertalan után újabb jelöltünk van az űrrepülésre? A nyíregyházi Kapu Tibor ugyanis bekerült a HUNOR programban kiválasztott legjobb négybe, így egy kemény kétéves folyamat után esélye van arra, hogy õ legyen a második magyar űrhajós. Az eredménytől függetlenül már most nagyon büszkék vagyunk rá! Első körben édesanyjával, az orosi iskolát vezető Kapu Tibornéval készíthettünk exkluzív beszélgetést, az alábbiakban õ mesél az eddig megtett útról.

– Mérhetetlen nagy büszkeség számunkra, hogy eddig eljutott, de az is nagy meglepetés volt, hogy egyáltalán pályázott. Mint később kiderült, a húgával megbeszélték, hogy kipróbálja, s az elején együtt készültek. Érdekes, hogy a keresztapja kamionsofőrként hallotta a pályázatot, s felhívott minket: ez Tibikének való, próbálja meg! De addigra már beadta a 2022. január 31-i határidőig.

Bekerült a legjobb négybe

– A híradásokból ismert, hogy 247 nyertes pályázó volt, de mikor mi két hónap múlva megtudtuk, addigra bekerült a legjobb 44 közé. Később külföldön, Hamburgban és Kölnben folytatódott a kiválasztás, itt 25-re szűkítették a jelöltek körét, majd júniustól augusztusig hosszú orvosi vizsgálatok következtek. Szeptember közepén hívott minket nagy örömmel és büszkeséggel, hogy továbbjutott, de akkor már a legjobb nyolcba. S egy újabb orvosi vizsgálatokkal, laborgyakorlatokkal, pszichológiai tesztekkel tarkított hosszú folyamat végén márciusra kiderült, hogy benne van a legjobb négyben! Azóta sok gratuláció érkezett a családhoz, amit köszönünk, s õ is üdvözöl mindenkit. Nagyon büszkék vagyunk rá!

Vadászrepülőzés – lentről...

– Visszatérve: ebben az időszakban kellett a vadászrepülőbe is beülnie, ami nekünk, az édesapjával nagyobb megpróbáltatás volt, mint neki. A kérésére mi vittük le Kecskemétre, s amíg fent voltak ketten, szinte pánikrohamot kaptam, a férjem támogatott... Nem édesanyának, szülőnek való ezt végigélni, nagyon féltettem, aggódtunk érte. De õ 45–50 perc után úgy szállt ki, mintha semmi nem történt volna! Azért amellett, hogy jól érezte magát, nagyon elfáradt.

Felszámolták az eddigi életüket

– A bejelentés után három hetet kaptak, hogy felszámolják az eddigi életüket. A következő két évben rengeteg elmélet, gyakorlat és munka vár rájuk Budapesten, ahol nyolcórás munkaidőben fognak dolgozni – így talán a kapcsolatot is egyszerűbb lesz vele tartani –, majd külföldön, és végül a NASA-ban. Aztán kiderül, ki lesz az, aki 30 napra felmegy a világűrbe 2025 elején... S bár tele leszünk aggódással, mindig mellette állunk majd, nagyon szorítunk, s várjuk a jó eredményt, hiszen ez az álma, amit maga elé kitűzött!

Sokszínű egyéniség

– Már óvodás kora óta mindene volt a repülés. Sok olyan játékot, legót kellett venni, amiből helikoptereket, repülőt, űrhajót készíthetett, kicsiként is nagyon kreatív volt. Rengeteg filmet nézett, ami repüléssel, űrhajókkal foglalkozott, a Star Wars filmeket is látta, a TOP GUN újság volt a kedvence. A lelkesedés az általános iskolában is megmaradt, de a gimnáziumban háttérbe szorult. Tudom, minden szülő elmondja a gyermekéről, hogy okos, helyes, szép, de én ezt kiegészíteném a sokszínűséggel, hiszen több mindent csinál. Kosárlabdázik, fut, zenél – s egyszerre tudja mindet csinálni, mindenre odafigyelve, amivel ámulatba ejt bennünket.

Mi leszel, ha nagy leszel?

– A Krúdy gimnáziumba járt hatosztályos képzésre, s végül az édesapját követve a gépészmérnök pályát választotta, a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte el az alap- és mesterképzést. Majd a gép- és gyógyszeriparban, végül az űriparban dolgozott, legutóbb a csillebérci bázison, de úgy gondolta: valami újat akar, amivel kiugrik, ami most szerintem eljött. A „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre úgyis mindig azt válaszolta, hogy pilóta. Ha ez most nem sikerült volna, akkor a pilótaképzésbe kezd bele.

Már a horoszkóp is megmondta...

– Amikor megszületett, édesanyám megvette az első keze ügyébe kerülő újságot, amiben horoszkóp is volt. Több mindent felsoroltak az aznap születettekre vonatkozóan, de az első mondat az volt, hogy nagy dolgot fog véghez vinni az életében. Hogy ez lesz-e, nem tudjuk, de a családban mindenki emlékszik erre a mondatra...

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Egytojásos villámpiskóta

Egytojásos villámpiskóta

Készíthetitek idénygyümölccsel, darabolt dióval, befőttel, mindenhogy finom…

Kiadós esővel indul a hét

Kiadós esővel indul a hét

Ne felejtsék otthon az esernyőket