Tippek és trükkök, amikre érdemes figyelni a matekérettségi előtti utolsó héten

Tippek és trükkök, amikre érdemes figyelni a matekérettségi előtti utolsó héten

Május 9-én matematikából érettségiznek a diákok .

A középszintű vizsgát választóknak három, az emelt szinten érettségizőknek négy óra alatt kell megoldaniuk a feladatokat. És hogy hogyan érdemes készülni az írásbelire a következő napokban? 

A javítási útmutató tanulmányozása nagyon jó módszer a felkészülésnél: a feladat megoldása közben azt is érdemes nézni, hogy mit kell megtenni azért, hogy a maximális pontszámot kapjuk. Például, hogy szöveges feladatra szöveges választ adjunk, kell-e ellenőrizni, kell-e kikötést tenni, ha radiánban kérdeznek, válaszolhatok-e fokokban vagy az is pontlevonással jár – mondta Pánczél Róbert, a jatekmatek.hu alapítója, aki szerint ilyenkor uralkodni kell azon a "reflexen", hogy ha megoldottunk egy feladatot, akkor már át is ugrunk a következőre. Ajánlott benne maradni addig, amig a válasz nem tökéletes.

Szerinte az elmúlt évek feladatsorainak kitöltése jó taktika: „de könnyen lehet, hogy olyan feladattípusba futnak a diákok, amely idén már nem várható, ezért érdemes először a frissebbeket megoldani.” A feladatsorokat és a pontozási szabályokat már korábban összegyűjtöttük nektek.

„Ez egy rendhagyó időszak, mert nagyon sokat változik az érettségi követelményrendszer, ezért mindenkinek javaslom, hogy akármilyen szinten érettségizik matekból, legyenek előtte a követelmények” – mondja. Az aktuális követelmények az Oktatási Hivatal oldaláról érhetőek el.

Vannak „mumustárgyak”

A szöveges feladatoknál különösen figyelni kell, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a vizsgázó szövegértelmezési problémák miatt veszít súlyos pontokat.

Vannak feladatok is, amelyek olyan részképességeket igényelnek, mint például a térlátás: a mentális forgatás – amikor anélkül tudunk megfordítani fejben egy tárgyat, hogy valóban ott lenne – is olyasmi, amit tudatosan gyakorolni kell - tanácsolja Pánczél.

És persze a pihenésről se feledkezzünk meg a nagy készülésben.

Sokat kell pihenni, a szülőkben is fontos tudatosítani, hogy nem szabad túlhajtani a gyerekeket. Minden áttanult fél nap után fél napot pihenni kellene, hogy leülepedjen a tudás.

Ha "játszva" tanulnátok, akkor itt találtok néhány alkalmazást, amik segíthetnek a felkészülésben.

Négyjegyű függvénytáblázat, számológép

Pánczél Róbert szerint érdemes időszakosan memorizálni a lexikális tudást is, de ha rutinosak vagyunk a négyjegyű használatában, akkor nem kell tudni a képleteket, elég, ha tudjuk hol kell keresni.

Ehhez hasonló a számológép is:

Ha egy számológépes rutint begyakorlunk, akkor nemhogy nem kell fejben számolni, hanem szigorúan tilos. A vizsgázó izgul és hibázhat, ezért a legapróbb számolást is javaslom számológéppel kiszámolni.

A vizsgaszabályzat – bizonyos feltételek teljesülése mellett – lehetővé teszi azt, hogy a másodfokú egyenletet is számológéppel oldják meg a diákok, így már nem kell felírni a képletet, elég, ha a gépre hivatkozva leírják a két megoldást.

A legális puskák használatáról ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Középszinten az utolsó három feladatból kettőt, emelten pedig ötből négyet kell megoldani. Hogyan ajánlott választani a hosszú feladatok közül?

Érdemes úgy próbaérettségit írni a matektanár szerint, hogy mindenki kiismerje saját magát, és hogy neki mi a kézenfekvő taktika. Van, hogy valaki ránéz a három feladatra középszinten – emelten több feladat van – és meg tudja mondani, hogy mi az, amit biztos ki szeretne hagyni. Az viszont a legbiztosabb, ha mindháromnak nekikezdtek, megpróbáljátok megoldani őket és a végén döntitek el, melyik kettőt választjátok.

eduline.hu

#kapcsolódó

Parlamenti csoport jött létre az állatvédelemért

Parlamenti csoport jött létre az állatvédelemért

A Parlamentben hétfőn az állatvédelem kiemelt fókuszban volt: Ovádi Péter,...

Több ezren a Fitt-Városon - Nagy siker volt a sportos majális

Több ezren a Fitt-Városon - Nagy siker...

Első alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a Mozdulj Nyíregyháza! jubileuma...