Szijjártó Péter Pekingből: a CATL debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is

Szijjártó Péter Pekingből: a CATL debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is

Ez hozzájárul Magyarország Európán belüli versenyképességének fejlesztéséhez.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójának számító Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is - mutatott rá a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

A tárcavezető a CATL vezetőjével, Robin Zenggel folytatott megbeszélését megelőzően kiemelte, hogy a munkavacsorán át fogják tekinteni, hogyan áll a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházás, amely már most látható módon további kínai cégek fejlesztéseit inspirálta hazánkban.

Aláhúzta: ez hozzájárul Magyarország Európán belüli versenyképességének fejlesztéséhez, minthogy a kínai beruházások a legkorszerűbb technológiákat hozzák el az új egységeikbe, ráadásul az elektromos autóipari beruházások biztosítják azt, hogy Magyarország továbbra is a klímaváltozás elleni küzdelem éllovasa legyen.

„Erre minden olyan ember, aki a környezetért felelősséget érez, büszke lehet" - fogalmazott. Majd emlékeztetett, hogy ma a közúti közlekedésből származik a globális károsanyag-kibocsátás 14 százaléka, a szektor elektromos átállása nélkül pedig így minden zöld- és klímacél „naiv illúzió marad".

Szijjártó Péter közölte, hogy továbbra is „elképesztő verseny" zajlik Európában a kínai beruházásokért.

„Az látszik, hogy a magyarországi beruházási környezet versenyképessége mellett a kiváló magyar-kínai politikai kapcsolatok is nagy szerepet játszanak abban, hogy ezeket a beruházási versenyeket végül nálunknál sokkal nagyobb, sokkal erősebb nyugati országokkal szemben is meg tudjuk nyerni, s ezek a beruházások Magyarországra jönnek, Magyarországon segítik a gazdasági növekedést, Magyarországon hoznak létre új munkahelyeket" - összegzett.
 

Forrás: MTI

#kapcsolódó

Pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban

Pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban

Október a pásztorok életében igen fontos időszak. A gazdasági év végén, a jószágok...