Ingyenes pályaorientációs teszt: így tölthetitek ki

Ingyenes pályaorientációs teszt: így tölthetitek ki

A pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos döntések sosem egyszerűek, mert az önismeret mellett az egyes szakmák, képzettségek világát is ismerni kell. Ebben tud nektek segíteni a POM.

Mi az a POM?

Az Oktatási Hivatal 2021. júniusa óta egy ingyenes komplex webes alkalmazással segíti az általános és középiskolás diákokat a pályaválasztásban. Ez az alkalmazás a  POM (Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz), amelynek célja a tanulók önismeretének bővítése, és az, hogy a tanulók könnyen tudjanak tájékozódni a szakmák világában.

Pályaorientációs teszt: ki töltheti ki?

Egy egyszerű e-mailes regisztráció után bármelyik diák (sőt nem csak tanuló) kitöltheti az összesen négy - hosszabb-rövidebb kérdésekből álló - pályaválasztási kérdőívet. Elsősorban pályaválasztás előtt álló általános- és középiskolás diákok számára készültek a kérdőívek, de pályamódosítás előtt álló fiataloknak is érdemes kitölteniük.

A négy teszt - érdeklődés, kompetenciák, személyes tulajdonságok és MTMI - egyenként 30-50 kérdésből áll, többségében azt kell kiválasztanotok, hogy mennyire jellemző rátok az adott állítása, Nagyrészt a klasszikus pályaválasztási tesztekben megszokott kérdésekre kell válaszolnotok, mint a "sokszor vannak szokatlan ötleteim" vagy a "szabadidőmben szeretek szerelni", de akad közöttük egy-két izgalmasabb állítás is. Mint például mennyire jellemző rátok, hog egyedül is szívesen megszerveznétek egy házibulit.

Nagyon fontos, hogy a kérdésekre mindig átgondoltan válaszolj. Ha nem megfelelőek a körülmények, vagy esetleg nincsen annyi időd, akkor kitöltés közben állj meg, és egy későbbi időpontban folytasd a munkát. (Ez alól kivétel az MTMI feladatlap.) Így lehetőséged van egy-egy területet, kérdést alaposan is körüljárni. A regisztrációs fiókodban elmentheted a korábbi kérdőíveid eredményeit, amelyeket utána bármikor megnézhetsz.

Mire jó a POM, és mire nem?

A kérdőívek kitöltése után visszajelzést kapsz magadról, így kaphatsz ötletet, javaslatokat, milyen irányba lenne érdemes továbbtanulnod. Nem szabad elfelejtened, hogy a POM segít a tájékozódásban,de végül választanod, döntened neked kell.

A POM-ot ezen a linken érhetitek el.

eduline.hu

#kapcsolódó

Idén is megrendezték a Központi Ballagást!

Idén is megrendezték a Központi Ballagást!

Gratulálunk minden végzős diáknak.

Semmelweis Egyetem: 23 és 32 éves kor között a legideálisabb gyermeket vállalni

Semmelweis Egyetem: 23 és 32 éves kor...

A Semmelweis Egyetem (SE) kutatóinak legújabb vizsgálata szerint 23 és 32 éves...