Úszó Nemzet Program

Úszó Nemzet Program

Közel negyvenezer iskolás és óvodás gyerek tanul úszni az idei tanévben az ingyenes Úszó Nemzet Program keretében.

Szeptember második hetében 42 településen mintegy negyvenezer gyerek csobbant vízbe az Úszó Nemzet Program (ÚNP) keretében, amely a Magyar Úszó Szövetség szakmai égisze alatt működik. A program egyik nagykövete Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó.

Úszó Nemzet Program: a gyerekek nagy része a nulláról kezdi

“Ezt a Programot 2018-ban álmodtuk meg, amellyel az volt a célunk, hogy Magyarországon egy olyan nemzeti programot valósítsunk meg, amellyel fölrajzi helytől, kortól, nemtől, anyagi állapottól függetlenül egy életreszóló úszni tudást adjunk át a gyerekeknek” – fejtette ki Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség  (MÚSZ) elnöke az évnyitó beszédében.

Az ÚNP célja az, hogy a három korosztályt felölelő, a tantervbe beillesztett oktatásban résztvevő gyermekek mindegyike alapvető úszástudást szerezzen, ezzel is csökkentve a jövőbeli vízi balesetek kockázatát. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a programnak köszönhetően növekedjen az úszósport bázisa.

"Eddig körülbelül 60 ezer gyerek vett részt az Úszó Nemzet Programban.Többségük nulláról kezdte - ugyanakkor a programnak az az alapja, hogy 108 órán vegyenek részt a gyerekek, ennyi idő alatt lehet megszerezni a vízbiztonságot, és ezt jövőre érik majd ez a programot leghamarabb elkezdő fiatalok. Ugyanakkor van már sok gyerek, akik három úszásnemben úszik, az uszodákban általában kiváló hangulatban zajlanak a foglalkozások, és kiemelt fontosságú, hogy a program nagy segítség a családoknak, hiszen ez az oktatás teljesen ingyenes a gyerekeknek" - válaszolta kérdéseinkre a MÚSZ.

Idén 42 településen, köztük 23 új helyen, indult el a program. Fontos megemlíteni, hogy az idei tanévben olyan települések (például Heves, Tokaj vagy Enying) is részt vesznek az ÚNP-ben, ahol korábban nem volt úszásoktatás.

Az Úszó Nemzet Program az alábbi 3 korosztályt érinti:

  • óvoda nagycsoport – azok a gyerekek, akik szeptember elsején betöltötték az 5 éves kort
  • általános iskola első osztály
  • általános iskola második osztály

Minden korosztály a tanévben 36 óra úszásoktatást kap ingyen.

eduline.hu

#kapcsolódó

Megjelentek a Babaváró támogatás és a falusi CSOK emeléséről szóló rendeletek

Megjelentek a Babaváró támogatás és...

A kormány korábbi bejelentésének megfelelően 2024. január 1-jétől emelkedik...