Nyíregyházára érkezik a Qvantum Svédországból – Környezetbarát elektromos hőszivattyúkat fog gyártani az új befektető

Nyíregyházára érkezik a Qvantum Svédországból – Környezetbarát elektromos hőszivattyúkat fog gyártani az új befektető

Hatalmas siker Nyíregyházának – így fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester a hivatalos közösségi portálján, mikor bejelentették, újabb befektető érkezik Nyíregyházára.

A svéd Qvantum vállalat élen jár az elektromos hőszivattyúk gyártásában, mind a termelés folyamata, mind a termék a zöldátállást segítik elő. A munkaerőt érintő kérdésekben a Qvantum vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy elsősorban a városlakóknak kívánnak lehetőséget nyújtani, beleértve az Electrolux munkatársait is. Várhatóan 2024 második felében kezdik meg a gyártást, s Európa egyik legnagyobb gyártójává akarnak válni.

A kiváló minőségű elektromos hőszivattyúkat gyártó svéd Qvantum a következő nagyberuházó, mely Nyíregyházát választotta, a termelését decemberben leállító Electrolux létesítményét vásárolta meg.

30 éve a piacon

A vállalat 30 éve van jelen a piacon, az utóbbi években egyre nagyobb a kereslet a termékükre.

– A Qvantum arra törekszik, hogy Európába bevezesse az elektromos hőszivattyúk gyártását, aminek a piaca a kontinensen gyorsan nő. Olyan termékeket gyártunk, melyek segítik az európai városokat a szén-dioxid csökkentésében. Van hőszivattyúnk családi házakhoz, de van olyan hőszivattyúnk is, amely nagyon jól illeszkedik a városi épületrendszerekhez

– nyilatkozta a szerkesztőségünknek adott exkluzív interjúban a Qvantum vezérigazgatója, Fredrik Rosenquist.

A nyíregyházi lehetőség egyedülálló volt

– Kerestük, hogy hol helyezzük el a következő gyárunkat, Európa különböző pontjait néztük meg. A nyíregyházi lehetőség egyedülálló, hiszen egy meglévő gyárat vehetünk át az Electroluxtól. Ez a vállalat már több mint 20 éve gyárt itt kiváló minőségű termékeket. Így lehetőségünk van arra, hogy gyorsan fejlesszük a telephelyet, átvegyük a meglévő gyártósorokat, és azt hiszem, talán a legfontosabb, hogy itt olyan munkaerőt tudunk alkalmazni, amely jól és magasan képzett, fehérgalléros vagy kékgalléros

– tette hozzá a vezérigazgató.

Környezettudatos gyártási folyamat, környezetbarát termék

A nyíregyházi a Qvantum 3. gyára lesz, ezzel megerősítve pozícióját a szén-dioxid-mentesítésében és villamosításában Európa-szerte, intelligens, könnyen telepíthető, könnyen szervizelhető és megfizethető elektromos hőszivattyúkat kínálva a szélesebb vásárlóréteg számára. Fredrik Rosenquist szerint a fenntarthatóság szempontjából nemcsak környezettudatosan kell termelni, de a terméknek is annak kell lennie.

Zöldátállást segítő befektető

Ezt erősítette meg dr. Kovács Ferenc polgármester is, aki elmondta, a városvezetés számára prioritás volt, hogy olyan vállalat érkezzen Nyíregyházára, mely segíti a zöldátállást.

– Egy olyan koherens terméket gyártanak, melyre egész Európában igény van. Magyarországon nincs még ilyen termelés, Európában sem sok helyen. Ez illeszkedik ahhoz a fejlesztési programhoz, mely itt, Nyíregyházán zajlik. Azt gondolom, a jövőnk egyik legfontosabb záloga, hogy olyan befektetők jöjjenek Nyíregyházára, akik hosszú távra, tartósan, a zöldátállás keretében termelnek, színvonalas munkahelyeket létrehozva

– mondta dr. Kovács Ferenc.

Szükség lesz a helyi munkaerőre

A munkaerőt érintő kérdésekben a Qvantum vezérigazgatója azt nyilatkozta, elsősorban a városlakóknak kívánnak lehetőséget nyújtani, beleértve az Electrolux munkatársait is. A gyárban szükség lesz kvalifikált szakemberekre is, akik akár a Nyíregyházi Egyetemről, vagy a Szakképzési Centrum iskoláiból is érkezhetnek.

– Határozottan remélem, hogy így lesz. Itt voltunk az Electrolux állásbörzén, bemutatkoztunk. Most azt nézzük, milyen gyorsan tudjuk fejleszteni a gyárat, átalakítani egy kicsit, majd újra üzembe helyezni. Ha minden a terv szerint halad, jövő év őszén el tudjuk kezdeni itt is a termelést

– emelte ki a vezérigazgató. A Qvantum arra számít, hogy a telephely éves termelési kapacitása egymillió hőszivattyú lesz, ezzel a vállalat Európa egyik legnagyobb gyártójává válik.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

Emberölés miatt körözött férfit fogtak el a szabolcsi rendőrök

Emberölés miatt körözött férfit fogtak...

Háromrendbeli emberölés miatt körözött férfit fogtak el a szabolcsi rendőrök...

Szelektív Szombat - Idén is izgalmakkal teli lesz

Szelektív Szombat - Idén is izgalmakkal...

Számos program vár mindenkit a Szelektív Szombaton.