Teljesebb képet kaphatunk a levegő minőségéről

Teljesebb képet kaphatunk a levegő minőségéről

Újabb helyszínre kerülhet hitelesített légszennyezettség-mérő.

Nemrég hírül adtuk: újabb légszennyezettség-mérő állomással gazdagodott Nyíregyháza. A határon átívelő projekt részeként telepített berendezés átadásáról szóló tudósítást most további részletekkel gazdagítjuk, mely bemutatja, miként szolgálja ez az újabb, valamint a további 60 kisebb eszköz a levegő minőségének javítására irányuló intézkedéseket. Továbbá az a terv, hogy a Déli Ipari Parkba is készül egy, a Széna térihez hasonlót telepíteni az önkormányzat. A témát kérdéseinkre Rozinka Zsolt Illés, a vármegyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának vezetője fejtette ki részletesen, közérthetően.

nyiregyhaza.hu

Tisztábbá teszik a képet

Az új műszer a Sóstói-erdő szélén, de közel a kertvárosias részhez a háttérszennyezettség és a lakossági fűtés hatásainak mérését fogja lehetővé tenni. A mérőhely kiválasztása tehát tudatos volt, azzal a céllal, hogy árnyalja, teljesebbé, tisztábbá tegye a képet Nyíregyháza valós levegőminőségéről.

Közlekedés, lakosság, ipar

Ehhez tudni kell, hogy a vonatkozó jogszabály azt mondja ki, legalább két folyamatosan működő automatikus mérőállomás adatainak átlagából kell a füstköd-riadó (szmogriadó) tájékoztatási vagy riasztási fokozatát elrendelni. Egy közeli példát alapul véve: Debrecenben például nem is kettő, hanem három ilyen berendezés működik, amelyből egy a közlekedés által kibocsátott hatásokat észleli a legközvetlenebbül, egy másik az ipari parknál üzemel, míg a harmadik a lakossági és háttérszennyezettséget méri. S nem véletlen, hogy a harmadik éppen a Nagyerdő szélén kapott helyet – csakúgy, mint a most telepített nyíregyházi a Sóstói-erdő mellett.

Az egyik legszennyezettebb pontból nem lehet átlagolni

Mint ismert, eddig a szabolcsi vármegyeszékhelyen egy automata mérőállomás volt, mégpedig a Széna téren, amely e tekintetben koncentrált helyszín, hiszen a város egyik legszennyezettebb pontja, s egyszerre érik hatások több szegmensből: a belvároshoz közel van, forgalmas közlekedési csomópont, viszonylag közel van a piac, érezhető a lakossági fűtés. De akkor is csak egy pontja a városnak, és eddig az itteni egyetlen adat alapján kellett a füstköd-riadó terv különböző fokozatait (tájékoztatási vagy riasztási) életbe léptetni, mely nem volt valós feltétlenül a város egészére nézve. Akár megtörténhetett, hogy más városban rosszabb volt általában véve a levegő, mint Nyíregyházán, de városunk esetében csak a legszennyezettebb helyről volt adatunk, így a valósnál sötétebb képet kaptunk.

A meteorológiai helyzet is befolyásoló tényező

Emellett gyakran fordulhatnak elő olyan, az egész kelet-magyarországi térséget, vagy akár a Kárpát-medencét érintő légköri viszonyok, mikor mindenhol hasonló minőségű a levegő, ami nem tud „elkeveredni”, frissülni, csak éppen ezen a helyen van hivatalosan és akkreditáltan mérve, s ez kerül a hírekbe. Ez nem a város kibocsátása, hanem a meteorológiai helyzet miatt kialakuló, országos, regionális szennyezőanyag-feldúsulás, csak ezt kevesen tudják.

A szálló por a legszámottevőbb

Fontos hozzátenni, hogy ebben az úgynevezett CrossBordAir nevű projektben emellett plusz hatvan, kisebb műszer is szolgáltat majd adatokat. A Széna téri automata mérőállomás széles körűen mér (meteorológiai adatok mellett a nitrogén-dioxid, szén-monoxid, ózon, kén-dioxid és szálló por (PM10) komponenseket), a vadonatúj Kótaji úti a meteorológiai adatok mellett döntően a szálló por koncentrációjáról szolgáltat adatokat, ezek az úgynevezett PM10 és PM2,5 frakciók, míg a kis eszközök a város hatvan pontján a szálló por PM10 frakcióját mérik. Ezeknek az adatai nem kötelező érvényűek, inkább tájékoztató jellegűek, arra viszont tökéletesek. Ez tudniillik az egyik legfontosabb adat, mert kevesen gondolják, de a kibocsátások nagyjából 55–60 százaléka lakossághoz köthető, s talán itt lehet a legtöbb tennivaló. Ezek az eszközök feltérképezik azokat a gócpontokat, ahol viszont lokális megoldásokat kell alkalmazni. Az intézkedések a már kialakult állapotot kívánják javítani, a legfontosabb a környezettudatosság növelése lenne, amelyhez a környezeti neveléssel lehet a leggyorsabban, leghatékonyabban eljutni.

nyiregyhaza.hu

A helytelen fűtési módok nagyon ártalmasak

A téli félévben ugyanis negatívan befolyásolja a városi levegő állapotát a helytelen fűtési mód. Egyes területeken megnövekedhet a szennyezettség, ha például hulladékot égetnek, ez hat a legdurvábban a környezetre és az emberi egészségre, ezt kellene teljesen kizárni! Vegyük a gyakori példákat: a bútorgyártás melléktermékei (kezelt fa, OSB lap), PET palack és egyre gyakrabban textil kerül a kályhákba, amik ontják a levegőbe a rákkeltő anyagokat. Ezeket kellene azonnal beszüntetni! Problémát jelenthet még, ha valaki nedves fát éget el, amivel közös életterünk mellett a pénztárcájának is árt: 3-4-szer többe kerül ugyanazt a meleget „előállítani”, mintha száraz fával tüzelne...

A lakossági szemléletváltás elengedhetetlen

Bármennyire furcsa, „lakossági határérték” nincs, legfeljebb mi érezzük fojtogatónak a helyzetet. Problémát jelenthet továbbá a fűtőberendezések korszerűtlensége, vagy éppen a kéménymagasság, az előbbi ellen például kazáncserével lehet tenni, vagy áttérni környezetkímélőbb fűtési módra. De a legfontosabb a szemléletváltás: ne tegyük tönkre a környezetünk levegőjét, amiben élünk! Csak megfelelő fűtőberendezést és kéményt használjunk, és kizárólag környezetvédelmi szempontoknak megfelelő fűtőanyagot használjunk! A hatóság természetesen él a saját eszközeivel, ami a hulladék égetésénél bírságolás is lehet.

Monitoring rendszer az iparra is

Visszatérve kiindulópontunkhoz, tudomásunk szerint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is tervezi egy harmadik mérőpont létrehozását, Debrecenhez és más nagyvárosok gyakorlatához hasonlóan az ipari övezetben. Ezzel itt is – a 60 kisebb mellett – három nagyobb, hitelesített ponton lehetne mérni a levegő állapotát, beleértve a közlekedés, a lakosság, a háttér és az ipari kibocsátás szegmenseit, komplex, reális képet kapva a városról.

Előzetes mérések a levegőről is

Az önkormányzat preventív, környezettudatos, megelőző szemlélete már a talaj- és a talajvíz-alapállapot felméréseinél is jól látszott, amivel létrehoztak egy adatbázist a Déli Ipari Park területén, ami mérvadó a betelepülők és hatóságunk számára is. Amennyiben ezt folytatják a levegő esetében is, akkor egy, a Széna térihez hasonló berendezés ezt nagyban segíteni fogja, s a tervek szerint végeznek majd előzetes immisszió méréseket is.

Hiteles, akkreditált eredmények

Magyarországon rendkívül szigorú környezetvédelmi előírások vonatkoznak az ipari létesítményekre. A környezetvédelmi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a szabályok betartását, és ezt nagyban segíti majd a Déli Ipari Parkban tervezett mérőállomás is. Sőt, éppen azért születik az önkormányzati monitoring rendszer erre vonatkozó része, hogy ezt folyamatosan kontrollálni tudják, illetve a lakosság is közvetlenül nyomon tudja követni a levegőminőség alakulását. Hangsúlyozottan: ez nem az adott gyárak műszere, hanem olyan hitelesített, automata mérőállomás, amely be van kötve az országos rendszerbe, sőt adatai az Európai Unióban is mérvadónak számítanak. Ezek folyamatosan, akkreditált mérési eredményeket szolgáltatnak, teljesen függetlenül az ipari parkban működő vállalkozásoktól. Ha pedig a kormányhivatal az engedélyezett értékektől eltérést tapasztal, az érintett vállalatok akár szigorú büntetésre is számíthatnak, szükség esetén a hatóság kötelezi őket jobb technológiák használatára, sőt, végső soron fel is függesztheti az üzem működését.

A lakosság számára is megnyugtató

Az új mérőállomások működése a lakosság számára is megnyugtató lesz, hiszen szakadatlan kontrollt biztosítanak, mint ahogy most a Széna téri adatok is elérhetőek, és a 60 kisebb műszeré is azok lesznek nemsokára egy honlap segítségével. S ha mindez megvalósul, biztosak lehetünk benne, hogy az itt élők és a hatóságok is pontosabb információval rendelkeznek majd a levegőminőségről, mint amikor egyedül csak a Széna téren működött mérőállomás.

nyiregyhaza.hu

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Megérkeztek az első lakók a Nyíregyházi Állatpark Jégkorszak Interaktív Állatbemutatójába

Megérkeztek az első lakók a Nyíregyházi...

Bár a különleges létesítmény csak jövő tavasszal nyílik, az új Humboldt- pingvin...

Dr. Szabó Tünde: Egyre többen irigylik Nyíregyházát a fejlődése miatt

Dr. Szabó Tünde: Egyre többen irigylik...

Két minőségében is képviseli Nyíregyházát dr. Szabó Tünde. Közvetlenül, mint...