Biztonságos internet – A megelőzés és a tájékozottság a legfontosabb

Biztonságos internet – A megelőzés és a tájékozottság a legfontosabb

A prevenció fontosságára és az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya, mely kedden szervezett programot a biztonságos internet napja alkalmából.

A résztvevők két előadást hallhattak az online tér veszélyeiről, az új trendekről, majd színi előadásokat is láthattak, melyek ilyen jellegű csalások eseményeit dolgozták fel.

Közel egy évtizede tartják február elején a Safer Internet, azaz a biztonságos internet napját. Ez idő alatt a technológia nagy léptékben fejlődött, egyre gyakrabban és több formában jelennek meg az online térben elkövetett csalások. A hatóságoknak fontos feladata lett ezek megelőzése a lakosság folyamatos tájékoztatása által. Többek között ezért szervezték a keddi programot, ahova elsősorban polgárőröket hívtak, akik a megszerzett tudásukat, tapasztalatukat széles körben terjeszthetik. Emellett az idősebb korosztályból is várták az érdeklődőket, akik kortársaikat kellőképpen fel tudják készíteni az internet veszélyeire.

„A szépkorúak nem ebben szocializálódtak, ezért náluk jobban fel kell erre a problémára hívni a figyelmet. Nyilván hiteles, ha az ő közegükből egy velük egyidős ember beszél arról, hogy mire kell figyelni, hogyan lehet megelőzni az ilyen típusú bűncselekményeket” – nyilatkozta dr. Kovács Attila rendőr-alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

A program résztvevői két előadást hallhattak az online tér veszélyeiről, az új trendekről. Ezt követően a Mátészalkai Rendőrkapitányság Bűnmegelőzés Angyalai nevű csoportja adott elő 3 szituációs darabot, melyek online csalások eseményeit dolgozták fel.

„Az első jelenet egy interneten keresztül szerelembe esett idős hölgy történetét meséli el. A második jelenet pedig arról, hogy mi történik akkor, amikor valaki csalási szándékkal felhívja a számlatulajdonost. Amikor a sértettjelölt felveszi a telefont és beszédbe elegyedik, akkor talán gyanús neki egy picit, de már egy szűkebb gondolati síkba kerül, ilyenkor a hívó már azt csinál a sértettel, amit akar. Minden eset vége, hogy a számláról eltűnik a pénz” – mondta el dr. Bakos Olivér, a Mátészalkai Rendőrkapitányság vezetője.

Az online csalók legtöbbször az anyagi haszonszerzés miatt tevékenykednek, sajnos manapság egyre többen és több formában, így érdemes körültekintően szörfözni az interneten. Fontos kiemelni, hogy bárkiből lehet áldozat, így ugyanúgy veszélyeztetettek a kisgyermekek vagy a nyugdíjasok is.

#kapcsolódó

Közel 8000 fiatal vállalt önkéntes munkát

Közel 8000 fiatal vállalt önkéntes...

Megkezdődik a tizennegyedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció