Hazánk védelme – 102 katona tett ünnepélyes esküt Nyíregyházán

Hazánk védelme – 102 katona tett ünnepélyes esküt Nyíregyházán

Hazánk védelmére tett esküt 102 katona ünnepélyes keretek között ma délelőtt Nyíregyházán, a Kossuth téren. Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese köszöntötte a katonákat.

Az utóbbi években jelentősen megváltozott hazánk és Európa biztonsági helyzete. Keleti szomszédunkban már több mint egy éve háborús konfliktus zajlik. A Magyar Honvédségnek a megváltozott új körülmények között is kiemelt feladata a magyar emberek biztonságának fenntartása. Ennek érdekében fontos szerepet játszik az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszer, amely 2017-ben jött létre. A tartalékosok az alapkiképzésen a hivatásos és a szerződéses katonákkal együtt vesznek részt. A közös gyakorlatokon és külföldi missziókon egységben, egymást támogatva készülnek fel arra, hogy a magyar emberek biztonságát minden lehetséges esetben biztosítsák.

„Én őszintén megmondom, mindenkinek javasolnám, mert az az értékrend, amit a Magyar Honvédség képvisel, azt a civil életbe is nagyon klasszul be lehet építeni. Ha mondhatok ilyet, ami egy kicsit hiányossága is a mai világnak, hogy ezek az értékek kivesztek, amit a honvédség tanít és ráerősít, amit be lehet vezetni az egyszerű hétköznapokba. Az életünkbe rendszer kerül – ébredés, tisztálkodás, tiszteletadás az idősebbeknek –, azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos dolog” – mondta Dávid Sándor közkatona, tartalékos.

A kiképzés kulcsfontosságú a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban résztvevőknek, hogy elsajátítsák az új haditechnikai eszközök és harceljárásmódok alapvető ismereteit és készségeit. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ezt a feladatot a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezrede látja el.

„A katonai szolgálat egy nagyon sajátos életforma és hivatás. Az az eskü, amit ma százketten Nyíregyháza főterén tettek, ez egy olyan felajánlás, ami egy életre szól és ez az eskü megkülönbözteti a katonákat mindenki mástól, rájuk bármikor számíthatunk a jövőben, amikor erre szüksége van a hazának. Nyíregyháza azért fontos nekünk, mert a Magyar Honvédségnek nagyon fontos utánpótlásbázisa ez a térség, támaszkodunk arra a katonai múltra, ami 150 éve ebben a városban jelen van. Nyilván igazodva a biztonsági környezethez, jelen pillanatban az országnak a keleti részén felértékelődött az Ukrajnában zajló háború miatt, és arra is kell gondolni, hogyan kell átalakítani az ország védelmét, és kihasználjuk ezeket a lehetőségeket” – nyilatkozta Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese.

Az 5 hetes, 180 órás kiképzés három fázisban zajlott: alapkiképzés, adminisztrációs hét és lövész alapozó felkészítés. A katonák megismerték a fegyveres harc alapjait és a hozzá kapcsolódó feladatokat, mint például a terepen való tájékozódást, az egészségügyi ellátást és a kutatás-mentést.

„Szeretünk támaszkodni arra a térségre, ahol van múltja a katonai szolgálatnak és a társadalom is támogatólag áll hozzá, várjuk a fiatalokat Nyíregyházára, nagyon sokan jelentkeznek innen, ebből a térségből, és vannak olyan tervek, amelyek az itteni katonasági lehetőséget kibővítik a fiatalok számára” – folytatta Takács Attila Géza.

Az Egységes Alapkiképzési és Lövész Alapozó Felkészítési Programot befejező katonák választhatnak a Magyar Honvédség szerződéses beosztása vagy az Önkéntes Tartalékos katonák státusza között. Az esküt tevő 102 fős állományból 7 nő is részt vett, ami mutatja, hogy a hölgyek körében is növekvő népszerűségnek örvend ez a hivatás.

Szerző: Szabó Gabriella

#kapcsolódó

Péntektől harmadfokú hőségriasztás

Péntektől harmadfokú hőségriasztás

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek...