Zene, színház, traktoros felvonulás, Kelet Brass Band,ez lesz ám a falusi majális a múzeumfaluban!

Zene, színház, traktoros felvonulás, Kelet Brass Band,ez lesz ám a falusi majális a múzeumfaluban!

Május elsején 10 órakor nyitja kapuit a Sóstói Múzeumfalu, ahol Falusi Majálisra csalogatják a látogatókat.

A régi időkben a májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma, a legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. A májusfák beszerzése, feldíszítése mindenhol a legények feladata volt. Éjszaka vágták ki a fát az erdőn, és május 1-jére virradóra, többnyire titokban állították fel a helyi szokásnak megfelelően a lányos házak elé. A zöldellő, virágzó ág világosan kifejezte a falu közössége számára a lány és a legény közötti kapcsolat mélységét, szándékaik komolyságát.

Követve eleinket, hagyományos májusfaállításra várják a látogatókat 11.30 órakor a Jánkmajtisi portán, ahol a megyeszerte ismert szokást a Kismargaréta és Margaréta Táncegyüttesek elevenítik fel és éltetik tovább a szokás jellegzetes mozzanatait.

A vendégek a faluközpont szinpadán 10.30 és 13.30 órakor a Batyu Színház, ahol több mese is megelevenedik majd.

11.00 órakor új állandó kiállításunk nyílik a kállósemjéni portán, „Nagy az öble, vékony a dongája…” címmel.

12.00 órakor traktoros felvonulással veszi kezdetét a nyíregyházi Kelet Brass Band zenekar koncertje. Lesz táncház és a faluközpont programjainak sorát a Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola népzene tanszakos növendékeinek és tanárainak koncertje zárja. A Méhecske JátékTér a barabási iskolaudvaron fogadja a játszani vágyókat és nem messze onnan, a csarodai parókián, tanítónőnk irányításával óránként népiskolai tanítási órán vehetnek részt kicsik és nagyok.

A látogatók a Mézes Műhelyben mézeskalácsot díszíthetnek, kipróbálhatják a hagyományos szövést, a kocsmaudvaron pedig, felidézve a 80-as évek hangulatát virslit, sült kolbászt és házi kenyeret kóstolhatnak. Természetesen forog a kosaras körhintánk is, kóstolhatnak gyógyteát a Temetőcsősz udvarán, és egész nap lovaskocsikázhatnak is az érdeklődők. Mindezek mellett izgalmas térképes felfedező játékkal és kézműves foglalkozásokkal is készülnek.

A Csíkos táska, tele bagázsnyik kiállításunkat kurátori tárlatvezetéssel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe. Mónika néni, Éva néni és Iduska néni, vagyis a salánki ”Opel gruppa” a ’90-es évek piaci hangulatát idézi meg a látogatófogadó-épület előtt.

A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Várnak mindenkit szeretettel, hiszen tudják, a Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány!

nyiregyhaza.hu

#kapcsolódó

Egy újabb Erasmus programban vesz részt a Bem

Egy újabb Erasmus programban vesz részt...

Újabb öt évre szóló Erasmus akkreditációs programban vesz részt a Nyíregyházi...