HALÁSZ DÁVID VERSENYZŐBŐL LETT EDZŐ

HALÁSZ DÁVID VERSENYZŐBŐL LETT EDZŐ

A harcművészetek és küzdősportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban, így gondolja ezt a nyíregyházi brazil jiu-jitsu edző, Halász Dávid is. A lelkiismeretes edző egykor versenyzőként kezdte, és nem tervezte, hogy egyszer majd másokat készít fel és értük izgul, ám azóta élete legnagyobb ajándékának tartja mindezt.

– Hét évesen kezdtem kick-boxolni, később pedig aikido edzésre jártam, ahol fekete öves lettem. A gimnáziumban találkoztam a cselgánccsal, azonban már tizenhét éves voltam és öregnek számítottam, így nem versenyezhettem. Ekkor kezdett népszerűvé válni Magyarországon a földharc, a brazil jiu-jitsu, így Budapesten részt vettem egy szemináriumon, ahol a Cápa néven ismert Dietz Gusztáv kétszeres Európa-bajnok is ott volt, ekkor szerettem bele ebbe a sportba. Egy évre rá Bodó László elhozta Nyíregyházára is a sportot, ez már hét éve volt. Elkezdtünk versenyezni, de az edzőnk másfél év után kiköltözött Kanadába, és mivel én voltam a legtöbb ideje a csapatban, rám hárult az edzőség feladata. Ekkor még csak fehér öves voltam, nagy felelősség hárult rám – emlékezett vissza Halász Dávid, aki azóta csapatával, a ZR Team Nyíregyházával egyre nagyobb sikereket ér el.

 

Versenyzőből edző.

 

GYEREKEKKEL ÉS FELNŐTTEKKEL EGYARÁNT DOLGOZIK

 

A földharc központú küzdőstílus az egyik legdinamikusabban fejlődő küzdősportág, itthon is egyre népszerűbb. – Négy éve a Hősök terén saját teremben tudunk edzeni a gyerekekkel és felnőttekkel is, és azóta egyre eredményesebbek vagyunk. Gyerekekkel dolgozni teljesen más, nagyon szoros a kapcsolatunk. Látni azt, hogy nőnek, fejlődnek, elképesztő érzés. A sporteredményeik mellett tényleg nagyszerű ott lenni mellettük minden izgalomban és félelemben. Heti négy edzésünk van, de emellett elvárom az edzettjeimtől, hogy mozogjanak, eljárjanak futni, erősítsenek. Szükség van rá, hiszen a többi hazai versenyző is fantasztikus fizikummal rendelkezik. Eszméletlen áldozatokat követel az, ha valaki versenyezni akar, de meghozza a gyümölcsét – mondta a ZR Team Nyíregyháza edzője, akinek a budapesti központ vezetője, Max Carvalho a mestere. 

Nagyon más hozzáállás szükséges az edzőséghez és a versenyzéshez, együtt nehezen megy a kettő.

 

A nyíregyházi csapat évről évre fejlődik, eredményeik lenyűgözőek. – Rengeteg fordulót és versenyt nyertek a srácaim. Minden novemberben megrendezésre kerül a Hungarian Open, melyen kiválóan szoktunk szerepelni, nyertünk diákolimpiát, most pedig hat magyarbajnoki cím született a Global Grappling Magyar Bajnokságon. Én általában már napokkal a verseny előtt nem alszom, de most kivételesen nagyon nyugodt voltam. Az országos fordulót megelőzte egy évindító debreceni forduló, ahol már láttam, hogy rettenetesen motiváltak a srácok, így nem éreztem azt, hogy izgulnom kellene. A két napos verseny őrülten fárasztó volt, de beigazolódott a megérzésem, fantasztikusan teljesítettek, mind a gyerekek, mind a felnőttek. Tizenhárom indulóból mindenki hozott el érmet, valaki többet is, és hatan megnyerték kategóriájukat – árulta el Halász Dávid, aki mindenben támogatja csapatát.

 

A MAGYARBAJNOKI KERET ZR TEAM-ES ÉRMESEI

 

Vanczer Levente

Bánszky Dani

Kozma Károly

Pletyák Dávid

Daskó Bende

Kálmán Patrik

Kálmán Zétény

Téglási Töhötöm

Cseszlár Attila

Vida György

Lovas Tamás

Halász Dominik

ifj. Gönczi János

 

BÜSZKE AZ EDZETTJEIRE

 

– Fantasztikus érzés volt számomra ez a rengeteg érem, de mindig hangsúlyozom, hogy én csak a lehetőséget adom, mint edző, ők azok, akik mindent megtesznek az eredményekért, és ezért nagyon büszke vagyok rájuk – mondta az edző, aki nagyon szeretne még versenyezni, noha jelenleg egy tavalyi műtét miatt pihenőpadon van, ám reméli, idén már újra a versenyzők között állhat. Azonban addig sincs pihenés, májusban csapatbajnokság, júliusban még egy forduló, augusztusban pedig egy nemzetközi edzőtábor várja Siófokon a ZR Team Nyíregyháza srácait.

 

Ősszel nemzetközi versenyek is tervben vannak.

 

–  Egy edző egyszerre apa, testvér, pszichológus. Minden edzettem más és más, mindegyiküket különböző módon lehet megnyugtatni, támogatni, segíteni. Fontos az is, hogy az esetleges kudarcokat is jól tudják kezelni. Én sosem erőltetem a versenyzést, nálunk ez nem kötelező. Aki vágyik rá, úgy fogja megélni, hogy ez mennyire fantasztikus élmény, de semmire nem szoktam azt mondani, hogy muszáj. Nem úgy indultam neki ennek az egésznek, hogy edző akarok lenni, de azóta úgy gondolom, ez a legnagyobb ajándék az életemben. Hihetetlenül szerencsés embernek érzem magam, hiszen azzal foglalkozok, ami a szenvedélyem – mondta végezetül Halász Dávid, aki szeretettel vár minden érdeklődőt a Hősök tere 3. szám alatti jiu-jitsu terembe.

 

 

Farkas Fanni

#kapcsolódó

Padlóra küldte ellenfelét

Padlóra küldte ellenfelét

A Nyíregyházi Sportcentrum junior „A” kosárlabda csapata 46 pontos különbséggel...

112 embert ütött ki

112 embert ütött ki

Závaczki Bálint történelmet írt, ilyen fiatalon még senki nem győzött a versenyen.