A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napját, másnéven a biodiverzitás védelmének világnapját minden év május 22-én tartjuk.

Ez a nap az élővilág sokféleségére, a biodiverzitásra, illetve az ezt fenyegető veszélyekre igyekszik felhívni a figyelmet. 1992. május 22-én fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján – így lett ez a világnap kitűzött dátuma is egyben. Ekkor az egyezmény legfőbb célkitűzései között szerepelt, hogy 2010-re világszinten jelentősen mérséklődjön a biológiai sokféleség csökkenésének üteme.

Magyarországon első alkalommal 2005-ben emlékeztek meg a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén, egy évvel később pedig a Baranya megyei Gyűrűfű településen rendeztek Biodiverzitás Napot, és egy minisztériumi-civil rendezvényt a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Bugacon.

 

További hasznos információkért, érdekességekért keressétek fel a Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapját.

 

Farkas Fanni

Fotók: Internet

#kapcsolódó

Féláron a Nyíregyházi Állatparkba!

Féláron a Nyíregyházi Állatparkba!

Október 4-én van az Állatok Világnapja, e jeles nap alkalmából a Nyíregyházi...

Nagyszabású jubileumi hangverseny a Vasváriban – 50 éves az ének-zene tagozat

Nagyszabású jubileumi hangverseny a...

Megtartotta 50 éves jubileumi hangversenyét a Vasvári Pál Gimnázium. A közel...