27 ezer diák kezdi az iskolát

27 ezer diák kezdi az iskolát

180 tanítási nappal egy hét múlva, szeptember 1-jén elkezdődik a 2017-18-as tanév. A Pedagógiai Oktatási Központ nyíregyházi központja a Kodály Zoltán Általános Iskolában tartotta évnyitó ünnepségét, ahol a megye köznevelési intézményeinek vezetői, illetve oktatással foglalkozó szakemberek tudhattak meg információkat az új tanévvel kapcsolatban.

180 NAP AZ ISKOLÁBAN

 

A 2017/2018-as tanév első napja szeptember 1-jén, pénteken, míg az utolsó tanítási napja 2018. június 15-én, pénteken lesz. Nyíregyháza közel 27 ezer diákjának, illetve az ország valamennyi tanulójának és tanárának összesen 180 napot kell az iskolában eltölteni. A köznevelési intézmények vezetőit, illetve az oktatásban részt vevő szakembereket tájékoztatták az oktatás irányítói az új tanév céljairól,feladatairól, a változásokról, valamint a jogszabályi módosításokról annak érdekében, hogy az új iskolaév zökkenőmentes legyen. A megyei szakmai tanévnyitó konferencián első kézből kaphattak információkat a tanév operatív feladatairól és stratégiai céljairól a közoktatásban dolgozók. 

 

„NYUGODT” LEHET A TANÉV

 

Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője elmondta, a rendszer szintű változtatásokon túl vannak, és egy nyugodt, kiegyensúlyozott, derűs tanévnek indulnak neki. A főosztályvezető hozzátette, az állami intézményfenntartás kiegyensúlyozottan működik, stabil finanszírozás áll az intézmények hátterében, a Pedagógiai Oktatási Központok és az Oktatási Hivatal pedig biztosítja azokat a pedagógiai szakmai szolgáltatásokat, amelyek az intézmények működését segítik. Lebanov József kiemelte, kiegyensúlyozottan, stabilan, szabályozottan működik az intézmények szaktanácsadása, a tanfelügyelet, a pedagógus minősítési rendszer.

 

INGYENES A TANKÖNYV

 

2013-tól felmenő rendszerben vált ingyenessé a tankönyv Magyarországon, ezt az idei tanévtől egy lépésben kiterjesztették a kilencedik évfolyamig, így több, mint 1 millió gyerek részesül ingyenes tankönyvellátásban. Erre az állam 12 milliárd forintot különített el. Az első két évfolyamon megszüntették a tartós könyveket, így a könyveket használat után nem kell visszaadni az intézményeknek.

 

VÁLTOZÁS A KOMMUNIKÁCIÓBAN LESZ

 

Változás ebben a tanévben az intézmények kommunikációjában lép életbe. Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke kifejtette, az Oktatási Hivatal egyik legnagyobb kommunikációs felület a pedagógusok és az intézmények számára. Ezért az egyetlen legnagyobban változás éppen a kommunikációban, az informatikai rendszerben áll be. Hozzátette, egyre nagyobb felelősség van az intézményeken, hiszen Magyarország arra törekszik, hogy az állami kézben lévő adatokat ne kérje el többet el az állampolgároktól, hanem ami egyszer a rendelkezésükre áll, abból gazdálkodjanak. Elmagyarázta, megnő a felelőssége az iskoláknak abban, hogy a gyerekek és a családok adatait hogyan rögzítik. Ehhez ad komolyabb informatikai segítséget, illetve komolyabb ellenőrzést az Oktatási Hivatal, amelynek sztenderd feladataiban nincs nagyobb változás ebben az évben.

 

NYÍREGYHÁZA NAGY GONDOT FORDÍT A DIÁKOKRA

 

Nyíregyházán központi szerepet tölt be az oktatás és a gyerekek ügye. A város évek óta az egész oktatási rendszerét szolgálja és fejleszti. A kötelező feladatokon túl sokat megtesznek a diákokért azért, hogy jól teljenek ne csak az iskolai napok, hanem a szünidők órái is.


Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere kifejtette, indul a tanszertámogatás az általános iskolák alsó tagozatosainak számára, és nagyon fontos a bérlettámogatás is. Az alpolgármester hozzátette, ezt a hátrányos helyzetű gyerekeknek biztosítják, hiszen nagyon lényeges a mobilitás, az, hogy ne legyenek helyhez kötve. Jászai Menyhért elmondta, ezen túlmenően a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 6 ezer forintos Erzsébet utalványt kapnak az iskolakezdéshez. Ezt élelmiszerre, ruházatra, vagy tanszerekre költhetik.


A tájékoztatón a szakemberek a támogatási rendszeren kívül információt szerezhettek a tanév szakmai programjairól, a témahetekről és a mérésekről, de elhangzott az is, hogy ebben a tanévben a sajátos nevelési igényű és a nemzetiségi gyermekek tankönyveit fejlesztik, amikhez új digitális tananyagfejlesztés is társul.


ME.

fotó: internet

#kapcsolódó

Ma kezdik építeni az új kerékpárutakat Nyíregyházán

Ma kezdik építeni az új kerékpárutakat...

A mai napon 5 helyszínen szakaszosan kezdődik kerékpárút építés Nyíregyházán....