ELKEZDŐDÖTT A TANÉV

ELKEZDŐDÖTT A TANÉV

Szeptember 1-jén reggel nyolc órakor Nyíregyháza valamennyi általános és középiskolájában megszólalt a csengő. A hang a 2017-18-as tanév kezdetét jelentette a város közel 21 ezer diákjának. Az idei tanév 180 nap után 2018. június 15-én ér véget.


INGYEN TANKÖNYV

 

Közel 21 ezer diák hátára került fel két és fél hónap nyári szünet után az iskolatáska szeptember 1-jén. Pénteken vette kezdetét a 2017/18-as tanév, amelyben 180 iskolában eltöltött nap vár a gyerekekre és a pedagógusokra. Az iskolai időszak zökkenőmentesen kezdődött, hiszen már augusztus első heteiben megérkeztek a tankönyvek az oktatási intézményekbe. Nyíregyháza 45 iskolája összesen több mint 222 ezer könyvet kapott a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től. Magyarországon 2013-tól felmenő rendszeren nem kell fizetni a tankönyvekért. Ettől a tanévtől már több, mint egy millió diák jut ingyen a tankönyvekhez, hiszen a Kormány kilencedik évfolyamig kiterjesztette a juttatást. Erre az állam 12 milliárd forintot különített el. Változás, hogy az első két évfolyamon megszüntették a tartós- könyveket, így azokat használat után nem kell visszaadni az intézményeknek.

 

KIEGYENSÚLYOZOTT, NYUGODT TANÉV

 

A tanév megfelelő előkészítő munkálatok után, zökkenőmentesen indulhatott.

Lebanov József, az EMMI főosztályvezetője azt mondta nagy volumenű változásokra nem számítanak és nem is készülnek. Hozzátette, alapvetően egy kiegyensúlyozott, nyugodt, a szakmai munkára koncentráló tanévet készítettek elő. 
Mérések, témahetek

A 2017/18-as tanévben nagy hangsúlyt fektetnek majd a különböző mérésekre, és a témahetekre, valamint fejlesztik a sajátos nevelési igényű és a nemzetiségi gyermekek tankönyveit. Azokhoz új, digitális tananyagfejlesztés is társul.

 

KÖZÉPPONTBAN A DIÁKOK

 

Nyíregyházán kiemelt figyelemben részesülnek a diákok, az oktatás központi szerepet tölt be a városban. A kötelező feladatokon túl az Önkormányzat sokat tesz a tanulókért, valamint azért, hogy jól teljenek ne csak az iskolai napok, hanem a szünidők órái is. Az elmúlt nyáron hét helyszínen, nyolc turnusban mintegy 1880 gyermek töltötte hasznosan, szakemberek felügyelete mellett szünidejét az önkormányzati napközis táborokban. De kilenc fordulóban, közel 1200 nyíregyházi diák vakációzhatott a város szigligeti üdvülőjében. Idén már hatodik alkalommal volt lehetőség kedvezményes nyaralásra a Balaton partján. A gyerekek egy hetet 33 vagy akár 23 ezer forintért tölthettek el Szigligeten, teljes ellátással és programokkal. Az Önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik az étkeztetés, amelynek kiterjesztéséről a Kormány még 2015-ben döntött. 2017 nyarán Nyíregyháza kilenc helyszínén vehették át a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetben élő gyerekek a hét öt napján az ételt. A városban összesen 1562 gyerek volt jogosult az ellátásra. A tanévkezdést a nyíregyházi Önkormányzat több formában támogatta. Idén közel 2680 diák után kapnak majd a családok Erzsébet utalványt, mintegy 4700 gyermek kap ingyenes tanszercsomagot és több ezer tanulónak biztosítanak bérlettámogatást is. A diákokra tanév közben is gondol a város, hiszen ösztöndíjakkal is segítik őket. Évente két alkalommal, ősszel és tavasszal hirdetnek rászoruló hallgatóknak pályázatot. De igénybe vehetik a tanulók Bursa Hungarica ösztöndíjat is, amelyre Önkormányzat külön keretet biztosít.

ME.

#kapcsolódó

Nyelvi sokszínűség a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

Nyelvi sokszínűség a Nyíregyházi Kölcsey...

Szeptember 3-án városunk nagymúltú oktatási intézménye, a Kölcsey gimnázium...