TANULÓK NIGÉRIÁBÓL ÉS SZÍRIÁBÓL

TANULÓK NIGÉRIÁBÓL ÉS SZÍRIÁBÓL

Ápolási és szociális munka mesterszakkal erősít az Egészségügyi Kar.

Senki ne lepődjön meg, ha szeptembertől egy nagyobb csapatnyi színes bőrű fiatallal találkozik a belvárosban. Ők nem valamelyik sportcsapatunkat fogják erősíteni, hanem a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanulnak ettől a félévtől. A belvárosban laknak majd és várhatóan naponta végigsétálnak a Kossuth utcán.

 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egy különleges, angol nyelvû képzés is indul a nyíregyházi intézményben, így igazán nemzetközivé válik az Egészségügyi Kar. Ennek előzménye és kerete az, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató. Szeptembertől valamennyi évfolyamot tekintve összességében több mint 5000 diák vesz majd részt az intézmény angol nyelvű képzéseiben. Az új szemeszterben az 54 meghirdetett szakra csaknem száz országból érkeznek hallgatók, közülük többen Nyíregyházán tanulnak majd. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán idén szeptembertől az egészségügyi szociális munka mesterszak angol nyelvû képzésében 18 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait, akik magyar állami ösztöndíjjal érkeznek a városba.

 

KERESZTÉNY FIATALOK ÉRKEZNEK

 

Az egyetem tájékoztatása szerint a hallgatók döntő többsége a magyar kormány által idén megalapított „Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak” program támogatásával folytathatnak tanulmányokat az Egészségügyi Karon. A legtöbben Nigériából érkeznek, ahonnan tavaly összesen 654-en vettek részt a Debreceni Egyetem képzéseiben. Az Egészségügyi Kar hallgatói közt Jordániából, Szíriából, Egyiptomból és Bangladesből érkező diákok is lesznek szeptembertől. Ezen országok körében évek óta népszerűek az egyetem angol nyelvû programjai: a 2016/17-es tanévben több mint kétszázan tanultak az intézményben. Az Egészségügyi Karon az idei az első tanév, amikor külföldi hallgatókat is fogadhatnak. Mesterképzésről lévén szó, minden hallgató rendelkezik alapdiplomával, jellemzően valamilyen egészségtudományi végzettséggel. S bár a kar vezetése tisztában van azzal, hogy Nyíregyháza egy befogadó város, mégis, a helyzet különlegessége miatt kérik a lakosokat, hogy a szokott módon szívesen fogadják a külföldieket, esetünkben hallgatókat, hogy jó hírét vigyék a városnak.

 

ORVOSOKAT SEGÍTŐ ÁPOLÓK

 

A jó hírre egyébként a kar sem panaszkodhat, hiszen az alaphelyzetben felvételt nyert 455 hallgató mellé még 24 csatlakozott a pótfelvételi eljárás során, ami picivel több a tavalyinál. Ami érdekessé teszi a mostani eljárást, hogy az így bekerültek nagy része is az ápolás mesterszakra jelentkezett, ami Pécs és Szeged mellett csak Nyíregyházán indul – most először. S hogy mi is ez a másfél éves, 1500 órás képzés? Még keresik a tökéletes magyar megnevezését az angolszász világban már népszerû tevékenységnek, amiről sokat cikkeztek az elmúlt időszakban itthon. Körülírva: kiterjesztett hatáskörrel rendelkező ápoló, plusz, korábban csak az orvosoknak megszerezhető kompetenciákkal, ami éppen őket tehermentesíti majd. 18 hónap múlva már munkába állnak azok az alapképzettségüket tekintve is ápolók, akik az orvosi rutin egy részét végezhetik majd. Nálunk geriátriai, sürgősségi és közösségi specializációkkal indul az újdonság.


Szerző: Tarczy Gyula

Fotó:internet

#kapcsolódó

Megfogalmazhatatlan élmény

Megfogalmazhatatlan élmény

A XI. Nemzetközi Cantemus Kórusfesztivál gálakoncertje augusztus 20-án volt...

Licitálj, hogy segíthess!

Licitálj, hogy segíthess!

Elindult a licitálás az értékes ereklyére!