PROTESTÁNS ISKOLAI KIÁLLÍTÁS

PROTESTÁNS ISKOLAI KIÁLLÍTÁS

Protestáns iskolai mozaik kiállítás nyílt a Váci Mihály Kulturális Központban. A tárlat nagy jelentőségű, mert a Kárpát-medencében található református és evangélikus iskolák történetét mutatja be. Az érdeklődők október 5. és 15. között tekinthetik meg a leporellókat és tárgyakat térítésmentesen.

Protestáns iskolatörténeti kiállítás nyílt Nyíregyházán, ami a Kárpát-medence református és evangélikus intézményeinek múltját, a reformáció 500. évéhez kapcsolódó összes oktatási törekvést és az iskolákat mutatja be. A vándor tárlat azokba a városokba jut el elsősorban, ahol kiemelt szerepet kapott a város történelmében a protestáns oktatás.


„A protestáns hagyományok Nyíregyháza életében a városalapításig terjedően visszanyúlnak, hiszen Gróf Károlyi Ferenc döntése alapján jöttek a lutheránus vallású evangélikus tirpákok a városba. Az első középfokú oktatási intézményt is az evangélikus egyház indította el 1806-ban, aztán a főgimnázium lett belőle és azt gondolom, hogy a város jelenlegi életében is meghatározó szerepet, értéket jelentenek az egyházi iskolák, mondhatnám az óvodákat, de bölcsőde is van és színesítik, értékkel töltik be a város oktatási rendszerét. Közösséget teremtenek, hiszen mögöttük egy egyház és egy közösség van. Én azt remélem, hogy ez a jövőben is erősíti majd Nyíregyházát” – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 


A kiállítás Nyíregyházára érkezésében az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium is részt vett.


„A Kossuth Lajos Gimnáziumnak az a szerencsés helyzete van, hogy ebben a tanévben azt a 25. jubileumot ünnepli, mint amit nagyon sok egyházi iskola ebben az évben, hiszen 25 évvel ezelőtt, a rendszerváltás után az evangélikus egyház visszakapta a Kossuth Gimnáziumot, ezért nekünk ez adott volt, illetve a kiállításnak a létrehozói azokat az iskolákat kérték föl, akiknek oktatástörténeti szempontból is nagy jelentőségük van. A Kossuth Gimnázium 211 éve él, így természetes volt, hogy részt vesz ezen a kiállításon” –
 mondta el Kecskemétiné Szilvási Zsuzsa, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese.

A megnyitó ünnepségen részvevő diákoknak nagyon tetszett a tárlat és büszkék arra, hogy városunkban is megtekinthetőek a tárgyi emlékek.


„Nagyon örülök, hogy ez a kiállítás Nyíregyházára érkezett és főleg annak, hogy ebben a nagy múlttal rendelkező iskolánk is szerepet kapott. Annak is örülök, hogy ebben részt vehetek, mert a megnyitó keretein belül egyik osztálytársammal egy színdarabot adunk elő, melyben egy református és egy evangélikus lelkész találkozik. Észrevesszük, hogy nem jutunk be a kiállításra és leülünk beszélgetni, a neveléstörténetről kezdünk el vitatkozni elég hosszasan, de aztán kiderül, hogy ez a kettő egy és ugyan az” – mondta el Varga Levente az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja.

A kiállítás október 15-ig, ingyenesen tekinthető meg a Váci Mihály kulturális Központ földszintéjén, az intézmény nyitvatartási idejében.

#kapcsolódó

TURIZMUS VILÁGNAPJA NYÍREGYHÁZÁN ÉS A NYÍRSÉGBEN

TURIZMUS VILÁGNAPJA NYÍREGYHÁZÁN ÉS...

Szeptember 27. - a Turizmus Világnapja az a nap, amikor az egész világon együtt...

HÉT ELŐADÁSSAL VÁRJÁK A KÖZÖNSÉGET AZ IDEI NYÍREGYHÁZI TÁNCFARSANGON

HÉT ELŐADÁSSAL VÁRJÁK A KÖZÖNSÉGET...

Két nagyszínpadi és öt kamara-előadással várják a közönséget a február 2. és...